Postoje razni dizajnerski natječaji, a neki su nam posebno dragi. Natječaj za najljepšu hrvatsku knjigu 2022. godine je jedan od njih.

Najljepše hrvatske knjige objavljene u 2022.

Natječaj je provodila i zaključila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a raspisala ga je na poziv Zaklade Stiftung Buchkunst radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj i izložbu “Best Book Design from all over the World” koja će se održati za trajanja Sajma knjiga u Leipzigu te za izložbu “Book Art International” koja se organizira u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu.

Na natječaj je pristiglo 175 izdanja, od kojih je prosudbeno povjerenstvo, u čijemu su sastavu bili akademski slikar–grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar–grafičar Danijel Srdarev i izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, izabralo njih 18, navodimo ih abecednim redom; s jednakom važnošću i vrijednosti predstavljaju hrvatski dizajn.

“Na natječaj Hrvatska lijepa knjiga pristigao je podjednak broj knjiga kao prethodne godine. Ipak, pozitivno iznenađuje uočen napredak u tehničkoj kvaliteti izdanja, unatoč krizi koja je zahvatila i nakladnički sektor. Osobito raduje velik broj knjiga za djecu, koje su prepoznate kao prostor otvoren za imaginaciju, igru i kreaciju. Prilikom odabira knjiga, vodilo se računa o tome da se u obzir uzimaju što svježija i originalnija djela. Uočavajući i vrednujući rad izdavača koji se izdvajaju svojim pristupom oblikovanju knjige i primijenjenim tehnologijama, želi se potaknuti daljnji inovativni pristup, ali i promicati ovaj natječaj među hrvatskim nakladnicima.” – istaknulo je Prosudbeno povjerenstvo natječaja Hrvatska lijepa knjiga.