Vlak je sinonim nekih davnih vremena, svijeta u kojem se živjelo drugačije i sporije i svijeta koji danas volimo romantizirati. Kao takav, vlak je i podsjetnik da usporimo i svjesnije uživamo u trenutku, upijamo ljepotu koja se oko nas nalazi i podsjetimo se da je putovanje podjednako važno kao destinacija na koju nastojimo doći. U potrazi za vremenom čiji protok nastojimo usporiti, ponovno smo se okrenuli putovanjima vlakom, a mi smo izdvojili njih 11 koji nude nezaobravni pogled na čudesne krajolike, od planina i jezera, preko pitomih mjestašaca, do snježnih vrhova, tunela i vijadukata.

1. Linija Rauma, Norveška

Ruta: od Dombåsa do Åndalsnesa

U dužini od samo 114 kilometara i vožnji koja traje sat i pol vremena kroz prozora vlaka izmjenjuju se vrhovi i padine norveških planina, a vlak svoj put skreće i do Nacionalnog parka Reinheimen.

2. West Highland Line, Škotska

Ruta: od luke Mallaig i Oban u škotskom visoravni do Glasgowa

West Highland Line jedna je od najpitoresknijih željezničkih ruta u Europi, a na putovanju u kojem će vlak preći samo 67 kilometara izmijenit će se divne zelene livade, jezera i močvare, na trenutke će se vidjeti i obala i legendarni Ben Nevis.

3. Bergenska linija, Norveška

Ruta: od Osla do Bergena

Želite li nešto duže putovanje vlakom, Bergenska linija je savršen odabir. Vlak prolazi 550 kilometara Norveškom u trajanju od sedam sati, kroz visoravan Hardangervidda pa sve do najviše stanice u zemlji Finse koja se nalazi na 1222 metra nadmorske visine.

4. Bernina Express, Švicarska i Italija

Ruta: od Chura u Švicarskoj do Poschiava u Švicarskoj i Tirana u Italiji

U trajanju od četiri sata vožnje Bernina Expressom, krajolik će se promijeniti od spektakularnih švicarskih Alpa sve do palmi koje će vas dočekati u Italiji.

5. Cinque Terre, Italija

Ruta: od Levanta do La Spezije

Vožnja od samo 20 kilometara povezuje pet talijanskih sela uz obalu, ali količina šarenila, pitoresknih vinograda i maslinika bit će pravi praznik za oči. I sigurno ćete poželjeti još!

6. Rhine Valley linija, Njemačka

Ruta: od Bingena do Koblenza

U duljini od 61 kilometra, Rhine Valley linija nudi jedno bajkovito putovanje Njemačkom na kojem se izmjenjuju divni krajolici ukrašeni dvorcima, pored rijeke iz koje, po legendi, sirena Lorelei zaziva pomorce.

7. Semmeringbahn, Austrija

Ruta: od Gloggnitza, preko Semmeringa do Mürzzuschlaga u Austriji

Izgrađena između 1848. i 1854. godine Semmeringbahn željeznica prolazi kroz 15 tunela i 16 vijadukata, divnim mostovima i zelenim autrijskim šumama.

8. Centovalli, Švicarska i Italija

Ruta: od Locarna u Švicarskoj do Domodossole u Italiji

Željeznica “stotinu dolina”, u duljini od 52 kilometra, nudi spektakularni pogled na slapove, šumarke i vinograde, a vrhunac putovanja predstavlja most Isorno.

9. Mittenwaldska željeznica, Austrija i Njemačka

Ruta: od Innsbrucka preko Seefelda i Mittenwalda do Garmisch-Partenkirchena

Mittenwaldska željeznica spaja Austriju i Njemačku u dužini od 83 kilometra, a u Garmisch-Partenkirchenu možete presjesti na Bavarian Zugspitze liniju koja će vas odvesti do podnožja Zugspitzea, najvišeg vrha u Njemačkoj.

10. Glacier Express, Švicarska

Ruta: od Zermatta do St Moritza

Glacier Express jedno je fancy putovanje željeznicom jer spaja dva najpopularnija švicarska skijaška rezorta. Ako vas ne zanima skijanje, ljepota švicarskih Alpi će vas svejedno razoružati.

11. 10 dana od Londona do Istanbula

Duga, ali spora putovanja duž Europe svakim danom postaju sve popularnija, a ne čudi da ih se uspoređuje s kultnim Orient Expressom. Želite li preći Europu uzduž i poprijeko, od Londona do Istanbula, to možete učiniti tako da presijedate na povezane linije (što je maksimalno olakšao Tailor Made Rail), prolazeći kroz sve europske metropole, od Buxellesa, preko Salzburga i Budimpešte do Bukurešta i finalno Istanbula, uživajući u svoj raznolikosti i ljepotama kontinenta.

Foto: Pexels, Unsplash