Conde Nast Traveller napravio je popis zemalja u kojima se najbolje umiroviti, a moramo priznati, opcije nisu loše. Iako su neke zemlje nama udaljenije, na popisu se nalazi i nekoliko europskih koje su mnogima od nas na listi želja.

Mirovina. Kaže se da je to zlatno doba života kada čovjek uživa u plodovima svog rada i jednostavno malo uspori te se manje brine oko svih onih životnih nedaća, a više uživa u životu. Mogli bismo reći da jednadžba mirovina = nove dvadesete skroz okej funkcionira, jer se osoba napokon, ponovno kao u dvadesetima može posvetiti sebi.

Pa zašto onda te nove dvadesete ne biste proveli negdje u inozemstvu? Conde Nast Traveller napravio je popis država u kojima je najbolje umiroviti se, a kao kriterije su uzeli cijenu smještaja, bolju zdravstvenu skrb, porezne olakšice, ali i jednako važne, predivne plaže na kojima ćete htjeti uživati.

Panama

Ovo je jedanaesta godina da je Panama zauzela prvo mjesto na Indeksu umirovljenja, stoga ne čudi što se našla na prvom mjestu i ove liste! Panama Retirement viza jedna je od najatraktivnijih na svijetu jer nudi velike popuste na sve – od zrakoplovnih karata do kazališnih predstava. Što se zdravstva tiče, postoji mnogo izvrsnih bolnica i klinika u cijeloj zemlji (kao što je bolnica Punta Pacifica povezana s Johns Hopkins International), a svi zakoniti stanovnici imaju pravo na 20 posto popusta na lijekove na recept ako su umirovljenici — dobni rang je 55 godina za žene, 60 godina za muškarce.

Portugal

Bez obzira volite li više surove atlantske plaže ili popločane gradove, Portugal ima za svakoga ponešto. Ova europska zemlja ima koristi od veličanstvene mediteranske klime, s odgovarajućim lokalnim morskim plodovima, maslinovim uljem i vinom. Što se tiče zdravstvene skrbi, nakon što dobijete svoj portugalski identifikacijski broj i boravišnu dozvolu, možete pristupiti državnom zdravstvenom sustavu—doplate prema ovom sustavu su izuzetno niske, obično ne više od devet eura po posjetu. Također se možete odlučiti za privatno osiguranje, koje košta između pet i 36 eura mjesečno.

Kostarika

Prirodna ljepota Kostarike nije tajna, s plažama, oblačnim šumama i plantažama kave koje ispunjavaju njezino relativno malo područje. Čuveni način života pura vida u Kostariki potiče ljude da se opuste, pa je idealna opcija za umiroviti se. Što se tiče zdravstvene skrbi, nakon što postanete rezident, možete mjesečno uplaćivati program univerzalne medicine (obično 7 do 11 posto vašeg prihoda) ili dobiti privatnu policu.

Meksiko

Meksiko je inače zgodan izbor za američke umirovljenike, pa zašto mu i mi ne bismo dali priliku? Ono što najviše privlači umirovljenike su niski troškovi stanovanja, a tome u prilog ide da režije rijetko prelaze 30 dolara (što je približno 27 eura). Nezaposleni stanovnici mogu se upisati u sustav zdravstvene skrbi Instituto Mexicano de Seguro Social (IMSS), koji košta oko 45 USD (40 eura) mjesečno za nekoga u šezdesetima. Ali mnogi se ipak odlučuju platiti iz vlastitog džepa, s uobičajenim posjetima u rasponu od 15 (13 eura) do 40 USD (35 eura).

Francuska

Vjerojatno ste u nekom trenutku svog života sanjali o životu u Francuskoj, a mirovina je dobra prilika za ispunjenje tog sna. Očaravajuća kultura i priroda nalaze se na svakom koraku, od blještavih obalnih gradova Côte d’Azur do polja suncokreta u Dordogne. I dok život u središtu Pariza možda nije isplativa opcija, postoje iznenađujuće pristupačne (i jednako šarmantne) lokacije drugdje u zemlji. Zdravstvena skrb je moderna i pouzdana, a troškove određuje država i pružatelji ih ne mogu povećati. Možete se upisati u sustav nakon tri mjeseca boravka (trošak je osam posto vašeg prihoda), a možete očekivati da ćete platiti oko osam eura iz svog džepa za standardni posjet liječniku.

Kolumbija

Kolumbija je jedna od zemalja s najvećom bioraznolikošću na svijetu, a unutar svojih granica obuhvaća plaže, Amazonu i Ande. Drugim riječima? Skoro svatko ovdje može pronaći udobno mjesto koje će nazvati domom. Što se zdravstva tiče, kolumbijski plan javnog zdravstva zove se Entidades Promotoras de Salud (EPS), koji košta oko 12,5 posto vašeg prihoda od mirovine. Zatim možete dodati privatne planove na EPS za dodatnu pokrivenost i pogodnosti poput privatnih bolničkih soba; naknade za skoro sve vrste posjeta liječniku obično koštaju do deset dolara (devet eura).

Malta

Velik dio stanovništva zbijen je u glavnom gradu Valletti, koji je udaljen dva sata leta od većine europskih prijestolnica, pa možda Valletta nije loša opcija za umirovljenje. Grad je prepun muzeja i ukusnih tapas restorana, s mjestima za ronjenje, pješačkim stazama i ruševinama starijim od Stonehengea udaljenih samo kratkom vožnjom automobilom ili trajektom. Što se tiče zdravstva, doseljenici nažalost ne mogu pristupiti izvrsnom malteškom javnom zdravstvenom sustavu, ali mogućnosti privatnog osiguranja su visoke kvalitete i povoljna (neki građani Malte čak se odlučuju za privatno osiguranje umjesto besplatnog javnog zdravstvenog osiguranja).

Španjolska

Nikada nije prekasno poboljšati kvalitetu života, a to je gotovo zagarantirano ako se umirovite u Španjolskoj. Zemlja nudi prekrasnu klimu, visoko mentalno i tjelesno blagostanje među građanima i način života koji cijeni dobru hranu, arhitekturu i slobodno vrijeme, posebice sieste. Gradovi duž obale Sredozemnog mora nude više od 300 sunčanih dana godišnje, što osigurava da nećete morati provesti svoje umirovljeničke godine čisteći snijeg ili čekajući hladnoću u zatvorenom prostoru. Zdravstvena skrb u Španjolskoj je sasvim korektna, no doseljenici moraju imati privatno zdravstveno osiguranje tijekom prvih pet godina boravka.