Jeste li znali da je dovoljno samo 15-ak minuta na suncu da oštetite svoju kožu?  Prije nego što krenete vani uživati ​​u toplom vremenu i suncu, pripazite na ove trikove koji vam pomažu u zaštiti od sunca 

Kako uopće nastaje oštećenje kože od sunca? Naime, UVB zrake predstavljaju samo 5 % cjelokupnog spektra i one ostaju na površine kože. UVA zrake čine preostalih 95 % i prodiru dublje u našu kožu, ispod njezine površine. Upijamo ih svaki dan bez obzira je li vani sunčano ili oblačno, nalazimo li se na otvorenom ili pod suncobranom na plaži ili možda pored prozora..

Kada UVB zrake dođu do naše kože, one pružaju kratkotrajan i vidljiv učinak, a oštećenje naše kože najčešće je blago. Zbog njih možemo izgorjeti te nam se koža nakon toga ljušti. UVA zrake, s druge strane, mogu uzrokovati dugoročne, ali ne odmah vidljive učinke – zbog čega šteta može biti puno veća. UVA zrake izazivaju oksidativni stres ispod površine naše kože. To može uzrokovati lezije u DNK stanica kože. Lezije mogu dovesti do preranog starenja i rizika od raka kože.

Kako se koža brani od izlaganja suncu

UVB zrake igraju važnu ulogu samoobrani kože kada je ona izložena suncu. Ako koža pocrveni, to je signal da uključi vlastitu biološku obranu. Što se točno događa kad je koža izložena suncu:

  • Ona proizvodi melanin koji nam daje preplanulost i štiti nas od izgaranja;
  • Epidermis se zadeblja kako bi zaštitio unutarnje slojeve kože;
  • Pokreću se brojni unutarnji procesi kako bi se smanjio oksidativni stres, popravile lezije DNK stanica i generirao odgovor imunološkog sustava za uklanjanje kompromitiranih stanica. Drugim riječima, reakcija kože na UVB zrake je način na koji se ona brani od daleko ozbiljnijih učinaka UVA zraka.

Kako biste smanjili utjecaj sunca na vašu kožu, uzmite u obzir nekoliko ovih savjeta za koje trebate samo par minuta i malo organizacije!

  • Izbjegavajte boraviti na suncu kad je najjače

Pokušajte ne planirati aktivnosti na otvorenom između 10 i 16 sati.

  •     Pronađite hladovinu

Možete smanjiti rizik od oštećenja kože i raka kože traženjem hlada pod suncobranom, drvetom ili drugim zaklonom.

  • Razmislite o tome što nosite

Iako zvuči blesavo, lagane lanene košulje dugih rukava, duge hlače i suknje mogu vas zaštititi od UV zraka, a majice na bretelice su, iako nude kratkoročnu sreću, zapravo magnet za opekline i da vam se tijelo brže “užari”. Također, mokra majica pruža mnogo manju UV zaštitu od suhe, a tamnije boje štite više od svjetlijih. Ako vam nošenje ove vrste odjeće nije praktično, pokušajte barem nositi majicu kratkih rukava.

  • Nosite šešir

Za najveću zaštitu nosite šešir sa širokim obodom koji vam zaklanja lice, uši i stražnji dio vrata. Čvrsto tkana tkanina najbolje štiti vašu kožu od UV zraka, stoga izbjegavajte labave slamnate šešire s rupama koje propuštaju sunčevu svjetlost. Tamniji šešir može ponuditi veću UV zaštitu. Ako vam je odabir kapa, razmislite o tome da vam je zaštićen i stražnji dio vrata.

  • Sunčane naočale su također važne

Iako ih često nosimo jer su u trendu i da ne škiljimo, sunčane naočale štite vaše oči od UV zraka i smanjuju rizik od katarakte. Oni također štite nježnu kožu oko očiju od izlaganja suncu.

  • Uvijek koristite kremu za sunčanje

Kremama za sunčanje dodijeljen je broj faktora zaštite od sunca (SPF) koji ocjenjuje njihovu učinkovitost u blokiranju ultraljubičastih (UV) zraka. Veći brojevi ukazuju na veću zaštitu. Trebali biste koristiti kremu za sunčanje širokog spektra s najmanje SPF 15, čak i za hladnih ili blago oblačnih dana, a kad su ovakve vrućine, ne bi se praktički niti trebalo gledati manje od 30, a toplo se preporučuje 50+. UV zrake dijelimo na UVA (Ageing i Alergies) i UVB (Burning). UVB je poznata oznaka SPF, dok UVA po europskoj regulativi ne smije biti manja od 1/3 u odnosu na UVB (SPF). U prijevodu, nije samo SPF oznaka znak zaštite od štetnosti sunčevog zračenja i na deklaracijama trebate paziti na to da proizvod štiti i od UVA i od UVB zračenja. Također biste trebali birati i zaštitu od sunca koji ima novu tehnologiju i puno je učinkovitija od tradicionalnih krema za sunčanje te je osmišljena da se koža “nauči” sama obraniti od sunca.

Kratkoročna udobnost VS dugoročno zdravlje kože

Dakle, vaša krema za sunčanje također mora pružiti i UVA zaštitu. No, što je s tradicionalnim kremama za sunčanje na tržištu? Krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom ne pruža potpunu zaštitu. Kreme za sunčanje su razvijene kako bi blokirale UVB zrake koje uzrokuju opekline. No, UVA zrake su daleko prisutnije i štetnije jer utječu na imunološki sustav kože i mogu dovesti do preranog starenja, pa čak i raka kože.

Tradicionalne kreme za sunčanje pružaju ovu zaštitu na dva načina tako da zaštita od UVA zraka nije optimalna i stvara neravnotežu između zaštite od UVB i UVA zraka, a kreme koje žele postići viši UVA indeks uključuju velik broj filtera pri višim koncentracijama kako bi mogle učinkovito blokirati UVA zrake. S većim brojem sastojaka koža je preopterećena, a postoji i veći rizik od iritacije kože.

Laboratoire BIODERMA kožu smatra ekosustavom koji je u stalnoj interakciji s okolinom. Brojni unutarnji i vanjski čimbenici mogu utjecati na taj ekosustav. Inspirirana prirodnom biologijom kože kako bi očuvala i obnovila ravnotežu ekosustava, Bioderma reagira na potrebe kože dok istovremeno jača njezine obrambene mehanizme. Koža je na taj način sposobna sama trajno očuvati svoje zdravlje. Bioderma je blisko surađivala s dermatolozima i fotobiolozima kako bi kreirala visokotehnološku zaštitu od sunca – SUN ACTIVE DEFENSE.

Moguće je osnažiti vašu kožu da se sama bolje brani od sunca

Laboratorij BIODERMA je ovu inovaciju predstavio i novom kremom za zaštitu osjetljive kože od sunca Photoderm Lait ULTRA SPF50+, koja integrira SUN ACTIVE DEFENSE tehnologiju. Radi se o novoj generaciji zaštite od sunca koja smanjuje rizik od promjene stanica kože kako bi dugoročno održala zdravlje kože.

Photoderm Lait ULTRA SPF50+ zaštita od sunca pojačana je protiv UVA zraka. Od odabranih filtera do dugoročne zaštite, ova lagana krema za sunčanje prilagođena je i najosjetljivijoj koži, uključujući trudnice i dojilje, bebe od 12 mjeseci, onkološke i fotosenzibilne pacijente. Pruža osam sati hidratacije, vrlo je vodootporna, otporna na znoj i pijesak i može se nanositi i na mokru kožu. S ocjenom Yuka aplikacije od 90/100, ovo je savršen višenamjenski proizvod za korištenje na plaži, u gradu ili na selu.