Festival Music-Mission-Vision od 21. do 26. studenog osim koncerata donosi i razgovore i glazbene susrete talentiranih, mladih glazbenika na početku karijere, kao i međunarodno priznatih hrvatskih umjetnika, s osnovnim ciljem promoviranja suvremene glazbene umjetnosti i suvremene umjetnosti općenito.

Music-Mission-Vision

Glavna misao vodilja projekta je međugeneracijska suradnja domaćih i inozemnih glazbenih umjetnika sa svrhom spajanja iskustava i novih ideja u izvođenju suvremene glazbe i njezinoj prezentaciji široj publici na što privlačniji i zanimljiviji način. Programsku okosnicu čine rjeđe izvođena djela skladatelja 20. i 21. stoljeća, a poseban prostor dobit će praizvedbe djela mlađih hrvatskih autora. Osim koncerata mladih i renomiranih hrvatskih glazbenih umjetnika i ansambala, najmanje jedan koncert predviđen je za studente muzičkih akademija i glazbenih odsjeka umjetničkih akademija u Hrvatskoj.

Ovogodišnje izdanje festivala domaćoj će publici predstaviti jednog od najznačajnijih britanskih glazbenih umjetnika, skladatelja i pijanista Rolfa Hinda. Ovaj svestrani umjetnik, stručnjak je za izvođenje glazbe 20. i 21. stoljeća, a nastupao je na najpoznatijim svjetskim pozornicama, od Carnegie Halla do festivala BBC Proms. Osim svojih skladbi, praizveo je i djela najvećih skladatelja suvremene glazbe kao što su O. Messiaen, G. Ligeti, G. Kurtag, J. Adams, H. Lachenmann, J. MacMillan te surađivao s brojnim svjetskim orkestrima i vodećim dirigentima poput V. Ashkenazyja, S. Rattlea, L. Slatkina i drugih. Predaje klavir i kompoziciju na Guildhall School of Music u Londonu. Svojim nastupom 21. studenoga otvara festival te prvi put u Hrvatskoj predstavlja projekt New Music from Lockdown.

Filip Merčep

Od 21. do 26. studenog na MMV festivalu očekuju nas nastupi istaknutih glazbenih imena domaće scene: udaraljkaš Filip Merčep predstavit će suvremeni svjetski repertoar za marimbu, a Gudački kvartet Porin i Orkestar mladih glazbenika pod vodstvom Matea Narančića i uz solisticu Mariju Salečić podsjetit će na stvaralaštvo hrvatskih skladatelja za komorne ansamble. Među djelima Blagoja Berse, Dubravka Palanovića, Ivana Josipa Skendera, Marka Ruždjaka, Danijela Detonija, Sare Glojnarić, Danijela Legina i Mladena Tarbuka, je i novo djelo, nastalo upravo za ovu prigodu, mladoga autora Petra Hendije naslovljeno Vremena k’o u priči.

Festival će zaključiti slavljenički koncert velikana naše suvremene glazbe – Dubravka Detonija. Antologijska djela iz njegova komornog i solističkog opusa izvest će glazbenici Marco Graziani, Bruno Philipp, Vedran Kocelj i Krešimir Starčević kao hommage ovom skladatelju, pijanistu i piscu u povodu njegova 85. rođendana.

U okviru programa festivala, u Galeriji Događanja, publika će imati priliku pogledati i glazbeno-vizualnu instalaciju mlade skladateljice Helene Skljarov pod nazivom Sound Art – Double Portrait.