Iako smo u 2022. godini, još uvijek živimo u svijetu u kojem su dvostruki standardi roditelja itekako prisutni. Mary Catherine Starr ukazuje na to na iznimno duhovit, ali i nježan način

Mary Catherine Starr – umjetnica, učiteljica joge i majka dvoje djece sa sjedištem u Cape Codu u Massachusettsu stoji iza Instagram profila @momlife_comics, koji je podigao puno prašine.

“Umorna sam od našeg društva koje aplaudira tatama za obavljanje najosnovnijih roditeljskih dužnosti i očekuje savršenstvo od majki”, rekla je umjetnica jednom prilikom za HuffPost, zbog čega je odlučila prikazati te dvostruke standarde ilustriranim scenarijima koji se temelje na njezinom vlastitom iskustvu.

Momlife_Comics strip

“Nahranio si bebu? Kakav sjajan tata! Držao si bebu dok se mama kupala? Tako pažljivo od tebe! Uzeo si nešto za večeru? Što bi tvoja obitelj radila bez tebe?! Sve su to mali načini na koje majke rade točno ono što svijet od njih očekuje bez razmišljanja, a zatim gleda kako očeve hvale jer su se jednostavno pojavili”, rekla je u intervjuu.

Njezine objave odjeknule su internetom i dobile podršku brojnih majki koje su se prepoznale u mini-stripovima. Rezultat? Ispalo je da su očekivanja od očeva toliko niska da su muškarci pohvaljeni za rješavanje osnovnih roditeljskih zadataka, za razliku od žena, koje moraju postići savršenstvo, a u protivnom se suočavaju s oštrim kritikama. Naravno, javili su se i očevi koji smatraju takve komplimente prolaznika ili susjeda uvredom jer, što, društvo od njih niti ne očekuje više?

Momlife_Comics strip

Starr često dobiva komentare ljudi kojima mora objašnjavati kako meta njezinih stripova nisu očevi, već društvo u cjelini. “Ovo nije kritiziranje očeva, to je kritiziranje našeg društva — društva koje pozdravlja tate za obavljanje najosnovnijih roditeljskih dužnosti i ne očekuje ništa osim savršenstva od majki (ili još gore, sramoti ih zbog svake odluke i/ili poteza koji čine!),” napisala je..

“Što više govorimo o – i ističemo dvostruke standarde, to više možemo početi mijenjati narativ”, rekla je nekoliko puta odgovarajući pratiteljima ili u intervjuima.

Iako njezini stripovi ili videozapisi neće potpuno iskorijeniti dvostruke standarde kada je u pitanju roditeljstvo, zasigurno odlično rade onaj “korak po korak” – da primijetimo što i sami radimo. Da počnemo imati veća očekivanja od očeva, shvaćati više majke te imati više razumijevanja za oba roditelja.

Osim o dvostrukim standardima, profil često progovara o majčinoj krivnji, o usporedbama uloga roditelja prije i tijekom pandemije te sličnim, svakodnevnim situacijama u kojima će se mnogi pronaći.

Da biste vidjeli više Starrinih radova, pratite je na Instagramu, a ima i odličan web-shop!

 

Foto: @momlife_comics/Instagram