Udruga Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe) već osmu godinu u Rijeci provodi program socijalnog uključivanja i osnaživanja djece u riziku od siromaštva. Aktualni nosi naziv Moje mjesto pod suncem, a njihov nedavno adaptirani prostor nominiran je za važnu arhitektonsku nagradu.

Ova neprofitna organizacija civilnog društva posvećena je borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti te promicanju vrijednosti građanske solidarnosti i društvenog dijaloga, a djeluje na području gradova Rijeke i Gospića. Program inkluzije socijalno ugrožene djece osmišljen je kako bi djeci lošijeg socio-ekonomskog položaja, koji žive u nepovoljnijim životnim  prilikama, osigurao poticajno okruženje u kojem bi imali priliku sudjelovati u aktivnostima koje im njihovi roditelji nisu u mogućnosti pružiti. Aktivnosti koje se pružaju djeci su pomoć u učenju, informatika, kreativne radionica, kulinarske radionica, ples, gluma, dnevni boravak ili pak radionice održivog razvoja, izleti, posjet muzejima, kazalištima, kinima, izložbama i primjerenim događanjima. Dugoročan očekivani učinak je smanjenje prijenosa siromaštva s generacije na generaciju i smanjenje ovisnosti o sustavu socijalne skrbi te stvaranje produktivnih i radno aktivnih mladih ljudi koji će doprinositi razvoju lokalne sredine, a ne joj biti na teret.

„Ovaj projekt temelj je za stvaranje intersektorske platforme koja će povezati sve važne dionike u borbi protiv siromaštva na području grada Rijeke: lokalne vlasti, organizacije civilnog društva, poslovni sektor, socijalne samoposluge, javne ustanove poput vrtića i škola i Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Rijeka“ kaže Udruga CeKaDe o ovom važnom projektu koji je dobio i međunarodnu potporu s 143.000,00 eura  financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

Za njihovo djelovanje bilo je važno pronaći, osmisliti i adekvatno adaptirati prostor za društvene aktivnosti. Upravo je projekt adaptacije prostora Moje mjesto pod suncem u Rijeci nominiran za nagradu “Bernardo Bernardi” za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i(li) unutrašnjeg uređenja iz 2022. Godine, a koje dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA). Skupina arhitekata/ica i dizajnera/ica Ana Boljar, Ida Križaj Leko, Enia Kukoč, Kristijan Mamić, Marin Nižić, Ariana Sušanj, Damian Sobol Turina autori su projekta adaptacije prostora kojim se udruga koristi na riječkoj adresi Janka Polić Kamova 19, na Pećinama, od 2021. godine.

O adaptaciji tim arhitekata i dizajnera je izjavio: „Uloga arhitekata na ovom projektu započela je preciziranjem programske strukture, istraživanjem grada Rijeke i pronalaženjem potencijalnih prostora za ovakav sadržaj. Nakon suženog izbora lokacija započeo je pregovarački proces kroz koji je Sveučilište u Rijeci udruzi CeKaDe dodijelilo prazan prostor bivšeg Tehnološko-informativnog centra veličine 380 m² na Pećinama. Prostor se nalazi na prvom katu poslovne zgrade koja je uglavljena između dva stambena nebodera. Cijeli kompleks projektirao je inž. Branko Pavaković u sklopu projektnog biroa ‘Rijeka projekt’ za tada ugledno građevinsko poduzeće ‘Vladimir Gortan’ Zagreb – pogon Rijeka (početak projekta inicirao je tadašnji investitor – rafinerija nafte ‘Vulkan’) koji je ujedno bio i glavni izvođač. Sama izgradnja dovršena je 1971. godine te je nakon tehničkog pregleda korištenje prostora pripalo tvrtki ‘Brodokomerc’ iz Rijeke. Do 2021. godine prostor su koristile različite tvrtke i javne ustanove, bez puno ulaganja u održavanje pa je zatečeno stanje upućivalo na potrebu temeljite građevinske i infrastrukturne adaptacije. Bilo je potrebno krenuti iz početka.“ Kako je tekao proces adaptacije pogledajte na Vizkultura.hr, a više o programu Moje mjesto pod suncem pratite ovdje.

Također, od 25. do 28. svibnja, u Francuskom paviljonu u Zagrebu održat će se Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata iz 2022. godine kada će biti dodijeljene Godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Foto: Petar Borovec, Tanja Kanazir preuzeto s Vizkultura.hr