Jedna od onih osoba čiju ćete energiju osjetiti na kilometre, a osjećaj za estetiku prepoznati iste sekunde – zvijezda naše rubrike modni/crush ovoga je tjedna Karmen Nivić

Nas je osvojila svojim slobodnim stilom u kojem voli istraživati, a mi smo htjeli istražiti što se to sve nalazi u njenom ormaru i otkuda inspiracija. Otkrila nam je i zašto ne vjeruje u must-have komade i kako to da su joj stilski uzori – ribari. Upoznajte Karmen!

karmen nivić

Tko je ukratko Karmen?

Karmen je 23-godišnja studentica arhitekture iz Dubrovnika. Obožava modu i umjetnost. U slobodno vrijeme voli se posvetiti sebi, stiliziranju kombinacija te uživanju u glazbi. Trenutno je na zadnjoj godini fakulteta u Zagrebu.

Kako bi opisala svoj stil?

Vlastiti stil mi je dosta teško opisati. Rekla bih da se uvijek mijenja, s nekom osnovnom idejom kontrastnih tekstura i naglašenih silueta. Zabavno mi je eksperimentirati i tražiti se u mješavinama klasike i ekstravagancije, muških i ženskih komada.

karmen nivić

karmen nivić

Kada si otkrila ljubav prema modi?

Ljubav prema modi otkrila sam dosta rano, već kao dijete sam dosta pažnje pridavala odijevanju. Prava zaluđenost je počela s Tumblr fazom koja je krenula krajem osnovne škole. Na raznoraznim blogovima  otvorio mi se svijet Alexandera McQueena, Nicholasa Ghesquiera, Riccarda Tiscija i Martina Margiele. Zaveo me #aestethic te sam počela proučavati revije, modne časopise te gledati modu na drugačiji način, kao formu umjetnosti.

Koji ti je najdraži komad u ormaru?

Izdvojila bih dr. Martens loaferice iz kojih se ne skidam posljednjih pet godina. Prvi par mi se raspao i odma sam kupila identične. Za mene je to cipela koja mi nikada neće dosaditi i koju ću nositi cijeli život.

karmen nivić

karmen nivić

Tko su ti modne inspiracije?

Modnu inspiraciju pronalazim svuda oko sebe, vizualni sam tip i volim promatrati ljude. Najviše volim vidjeti osobe koje su potpuno svoje, koje imaju svoj đir.

Inspiriraju me dobro odjevene bakice, kod kojih nema ni jednog detalja koji nije pažljivo promišljen, dubrovački ribari s njihovim klasičnim bucket kapama i sandalama, rokeri s DIY kožnim jaknama i ekstravagantnim detaljima ili ljudi koji kao da su ispali iz sedamdesetih.

Bez kojeg komada ne bi mogla zamisliti svoj look?

Trenutno se ne mogu zamisliti bez kolekcije bijelih košulja, čizmica na petu i oversized kaputa. Ne izlazim iz kuće bez velikih zlatnih naušnica! Kroz sve faze odijevanja i razvoja vlastitog stila, to je vječna konstanta. Smatram da je esencija mog stila u sitnim detaljima poput nakita ili zanimljive torbice.

karmen nivić

Estetika kojeg dizajnera ti je najprivlačnija?

Obožavam vintage, a i sadašnje Mugler komade naglašenih silueta, Peter Do minimalizam s pomakom, Dilara Findikoglu ekstravaganciju, Martin Margiela i Y/Project dekonstrukciju. Od hrvatskih dizajnera najviše se pronalazim u Klisab kreacijama, a volim i Mariju Kulušić. Imam dosta favorita.

karmen nivić

karmen nivić

Koji trend ti se nikako ne sviđa?

Nikako mi se ne sviđa trend must-have komada. Kao osoba koja voli svoju osobnost iskazati načinom odijevanja, ne mogu shvatiti zašto je ikome ideja dobrog odijevanja biti kao svi drugi. Po meni je važno ostati svoj. Možda must-have sljedećeg tjedna bude nešto što ću obožavati, ali ne na dva tjedna nego – zauvijek.

Žao mi je što je kod nas tako velik naglasak na trendovima jer se oni mijenjaju iz tjedna u tjedan i samim time se potiče pretjerano kupovanje uglavnom fast-fashion brendova koji brzinom munje izbacuju nove kolekcije. Nije lako oduprijeti se zavodljivosti njihovih primamljivih cijena, ali kada se uzme u obzir loša kvaliteta i neetički način izrade, računice tu više nema.

Postoji li nešto što nikada ne bi obukla?

Moja mantra je nikad ne reci nikad. Kao osoba koja voli eksperimentirati često se nađem u situaciji da nosim nešto što sam mislila da nikada neće u moj ormar. Jedino što nikada ne oblačim su trenirke na mjesta koja nisu teretana. Preko toga jednostavno ne mogu prijeći.

karmen nivić

Kojim se pravilima vodiš pri kombiniranju komada, imaš li savjet kako uvijek složiti super outfit?

Inače kod mene nema pravila, više krene od nekakvog raspoloženja za taj dan. Kao netko tko voli modu zbog njezine moći samoizražavanja, zbog sposobnosti da govori u ime svog nositelja i kaže svijetu kako se ta osoba osjeća, nerado ikome govorim kako se odijevati ili pratiti neka pravila. Najvažniji savjet za dobar outfit je da si u njemu svoj/a!

Koga bi s naše scene nominirala za naš sljedeći modni crush?

Nominiram Tonija Vekarića!

Foto: Instagram