U zagrebačkoj Galeriji SC nedavno je otvorena prva izložba ove godine, a predstavlja mladog umjetnika iz Virovitice Ivana Kovačevića.

Izložba naziva “Mentalne mape” svojevrsna je introspekcija u unutarnje psihičke procese i mentalna stanja, a moći će se pogledati u petak, 15. siječnja od 17 do 20 sati, a od 18. do 26. siječnja svakim radnim danom od 16 do 20 sati.

Kako je kustosica Sara Mikelić napisala u svom uvodu: “Tražeći uzrok ustaljena osjećaja uznemirenosti, tjeskobe i poteškoća sa spavanjem koje su rezultirale određenim ograničenjima u životu, Ivan Kovačević odlazi na ultrazvučni pregled glave nakon kojeg medicinska istraživanja pokazuju sasvim normalnu funkciju mozga. Taj događaj označuje prekretnicu u njegovu odnosu prema unutarnjim psihičkim procesima, nakon čega umjetničko-istraživačkim pristupom ponire dublje u svoj um u želji za oporavkom, promjenom i spoznajom sebe. Fasciniran CT snimkom lubanje, uzima je kao glavni motiv rada, te manipulacijom uobičajenoga monokromatskog prikaza mozga dolazi do željenih naglasaka određenih moždanih područja.

U nekim se slučajevima pacijentima prije ultrazvučnog pregleda u venu ubrizgava kontrastno sredstvo kako bi se postigao što bolji prikaz moždanih aktivnosti. Upravo iz te medicinske prakse izvire estetska odrednica rada – različite boje prikazuju različite dijelove mozga zadužene za određene funkcije u tijelu, ali i raznovrsna mentalna stanja. Snimku glave autor reproducira u tehnici serigrafije, koristeći više šablona koje rezultiraju koloristički bogatim grafikama u maniri pionira pop-art pokreta.

Posebna je pozornost pripisana bojama, njihova su značenja povezana s osobnim psihološkim stanjima. Tako su plava, zelena i crvena na jednoj snimci obavijene ružičastim koloritom označujući je kao inspirativnu, prozračnu i strastvenu, dok je na drugoj slici ljubičasta vezana za pojmove transcendencije i meditacije, a žuta simbolizira stvaralaštvo i mudrost. Uz grafike, izložen je i video rad Puls sjećanja te prostorna instalacija Slojevi uma načinjena od niza horizontalno postavljenih ploča pleksiglasa koje su perforirane tako da u svojoj unutrašnjosti tvore prazninu u obliku ljudske glave, naglašavajući pritom metafizičku dimenziju ljudskog postojanja.

Mentalne mape Ivana Kovačevića formirane su u želji za spoznajom, otkrivanjem sebe, kao mehanizam s pomoću kojeg se umjetnik nosi s vlastitim psihološkim procesima. One nastaju kao potreba za fizičkim zapisom onoga što se inače krije ispod ljušture, što se slijeva našim emotivnim tijelom, onoga što nije opipljivo i što na neki način guši naše mogućnosti i sposobnosti, a ostaje neimenovano i nepoznato. Manipulacijom snimaka moždanih tvorevina umjetnik preuzima kontrolu nad sobom i unutarnjim procesima i to postaje način kojim se mentalna stanja, misli i emocije dovode na vidljivo, da izjave svoju postojanost i da se materijaliziraju u stvarnosti.”

flash!

Ivan Kovačević rođen je 1987. u Virovitici. Diplomirao je 2017. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer grafika, u klasi red.prof.art. Roberta Šimraka. Sudjelovao je na studijskoj razmjeni na Jan Matejko Akademiji likovnih umjetnosti u Krakówu i na Hyperwerk Institutu za post industrijski dizajn u Baselu. Aktivno sudjeluje na mnogim graffiti i street art festivalima diljem zemlje te likovnim radionicama (Maraton crtanja 2015. i 2013. ALU Zagreb) i kolonijama (2019. Čakovec; 2017. Konavle; 2016. Jelsa, otok Hvar;  2010. Barcz, Mađarska). Djeluje pod pseudonimom Sonet (graffiti, street art i fotografija). Ostvario je jednu samostalnu (2015. Art galerija BOONIKA, Zagreb) i niz skupnih izložbi (2016. ARThoc, Klovićevi dvori, Zagreb; 2nd International Drawing Triennial, Katowice, Poljska; 2014. Oris Kuća arhitekture). Trenutno radi kao stručni suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku grafike, radionica za serigrafiju.

 

Foto: Juraj Vuglač, Matija Smuk