Filmski program “Misli modu” posvećen je modnoj i tekstilnoj industriji i do 19. prosinca odvijat će se ponedjeljkom u kinu Urania u Osijeku.

Misli modu

Na repertoaru su suvremeni igrani filmovi koji se prije svega bave temom radničke kulture i uvjeta rada. Mađarski film “Jedan dan” kojim se ujedno otvara filmski program i francuski film “Dva dana, jedna noć” u fokus stavljaju dvije radnice Anu i Sandru koje se pod teretom radnih i privatnih obaveza svaka na svoj način bore za opstanak, bilo na radnome mjestu, bilo u održavanju kvalitetnih odnosa.

Centralni lik u španjolskoj satiri “Veliki gazda” Julio Blanco poduzetnik je koji u iščekivanju komisije i priznanja njegovom poduzeću pravovremeno pokušava riješiti probleme svojih zaposlenika. Posljednji film na programu “Ja, Daniel Blake” kroz naslovni lik ilustrira birokratizaciju i eksploataciju pojedinca koji više nije sposobni za rad, ali mu ne preostaje ništa drugo.

Filmski program “Misli modu” dio je projekta mreže europskih kulturnih instituta Goethe-Instituta Kroatien, EUNIC-a s Gradskim muzejom Vukovar, tvrtkom Borovo d.d., Kulturnim centrom Osijek i Kinematografima Osijek u sklopu kojeg se od 22. studenog do 19. prosinca u Vukovaru i Osijeku održava niz događanja posvećenih modnoj i tekstilnoj industriji.

Kolektivno promišljanje rada i produkcije u tekstilnoj i kožnoj industriji, te međusobni dijalog umjetnika, Zorana Šimunovića, Ivane Stećuk i Veronike Tzekove, kao i neposredan dijalog s lokalnom sredinom poslužili su kao inspiracija za produkciju novih autorskih djela objedinjenih u međunarodnoj izložbi “Umjetnik u pogonu” koju do 1. prosinca 2022. možete pogledati u Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar.

El Buen Patrón

Fotografije: stillovi iz filma “El Buen Patrón”