Kraj, sada već prošle, godine čekali smo s nestrpljenjem i s idejom da ova donosi nešto bolje. Još je rano, vidjet ćemo, ali nadamo se boljem. Unatoč činjenici kako je medijski prostor uglavnom bio ispunjen vijestima o globalnoj epidemiji, a potom i lokalnim potresima, jedan je HRT-ov putopisni serijal skrenuo pažnju u pozitivnijem smjeru, s dobrim humorom nudeći odličan odmak od svega negativnog. Radi se kreativnom projektu “Stani”, autorice, redateljice, novinarke Andree Buče. Još bolja vijest je kako je njezina prva edicija “Stani v Zagorju!” nominirana za prestižnu medijsku nagradu Zlatni studio, u kategoriji Najbolje TV emisije 2020. godine.

Novinarka i redateljica koja iza sebe već ima nagradu Joško Martinović za Najbolju TV reportažu, mnogima je u doba pandemije, karantene i socijalne distance svojim stajanjem u Zagorju omogućila nužan sedativ. Premda nije napuštala granice Hrvatske njen putopisno dokumentarni serijal uvukao je gledatelje u svijet susjedstva koje se još nisu odvažili posjetiti, maštajući možda o nekim egzotičnijim lokacijama. No samo uzbuđenje nalazilo se, otkrila je Buča, baš u neposrednoj blizini.

Osebujnog karaktera, brzog, direktnog jezika i istraživačkog duha Buča u televizijsku formu unosi autentičnost trenutaka i ljudi koji ih čine potpunim. Autorski gledano, njezina se snaga očituje prvenstveno u načinu komunikacije sa sugovornicima, dok redateljski vješto formira dinamičan serijal u kojemu su je mnogi doživjeli kao svojevrsnu nasljednicu legendarnog Anthonyja Bourdaina.

Andrea nakon završnog studija novinarstva karijeru gradi na nacionalnoj televiziji. Nema emisije u kojoj nije radila i u koju se nije uključila uživo s terena. Uvijek prepoznatljivog stila i specifičnog odnosa prema sugovornicima, izboru tema ili terena koji su često bili daleko od gradskog asfalta. Nakon godina rada na HTV-u, kreativnost i želja za novim vještinama vode je na Akademiju dramskih umjetnosti gdje pod mentorstvom Nenada Puhovskog i Gorana Devića završava Filmsku i TV režiju. U svojim radovima tako progovara i filmskim jezikom. Dvije godine nakon osvojene nagrade za najbolju TV reportažu 2016., režira svoj prvi veliki TV projekt – putopisni serijal “Stani u Lici!” u kojem istinski prenosi svoj odnos prema “toj često zanemarivanoj regiji kroz koju svi projure, a malo se tko zaustavi.” Lika i Ličani, njihovi običaji, gastronomija, nezaobilazna šljivovica i prekrasna planina Velebit zabljesnuli su u njezinom prvijencu. Sljedeće godine odabire regiju živopisne prošlosti, velikih povijesnih ličnosti, dvoraca, gemišta,punka i oktana, odlazi u Zagorje i snima novi putopisni serijal, baš ovaj koji je upravo nominiran za važnu TV nagradu.

Što je to u čemu najviše uživa kada je riječ o novinarstvu kao profesiji, Andrea mi odgovara:

“Tereni. Tereni su mi značili život. Što dalje od asfalta, što nedostupnije, gdje novinarsko pero još nije bilo. Sjećam se kad sam prvi put došla na Zavižan, usred zime, snježnih nanosa i do metar visine, uputila sam se na vrh Velebita. Tko normalan to radi?! Povela snimateljsku ekipu i potpuno nepripremljena za snježne planinske uvjete krenula sam ususret čovjeku koji je 44 godine proveo na planini. Dan-danas Ante Vukušić je moj najdraži planinski prijatelj. Ta luckasta znatiželja najljepši je “drive” koji te poveže s nevjerojatnim ljudima čije priče i živote uživaš pretvarati u reportaže. Kad je sve uvijeno u patetiku i senzaciju, iskrena emocija i jednostavnost otvaraju sva vrata. Kad se 100% daš u ono što radiš, feedback je nevjerojatan. Da bi to doživio moraš biti mrvu blesav, mrvu hrabar i otići daleko iz redakcije…”

U njezinom stilu novinarstva baš uvijek uživam, a i znam koliko neočekivanih susreta i smjerova ova profesija može donijeti. Zanimalo me što je najljepše što joj se dogodilo po tom pitanju.

“Najljepše što mi se dogodilo u novinarstvu jest da me odvelo filmsku režiju. Paralelno uz posao na HRT-u upisala sam Akademiju i završila režiju dokumentarnog filma. I što sad sa svim tim znanjem i iskustvom? Bilo je logično nastaviti otkrivati nepoznato i doživljavati avanture, raditi ono što najbolje znam. Predložila sam i odobrili su mi putopisni serijal – Stani u Lici! Mnogi su me pitali zašto Lika, no dosad nisam našla ni jedan odgovor zašto ne. Primljen s oduševljenjem kod gledatelja bilo je neupitno snimati nastavak. Gdje sljedeće stati? Zagorje je bilo neistraženo, egzotično, kontrastno i izazovno i nisam se mnogo kolebala, nastao je serijal Stani v Zagorju. Bojala sam se sindroma drugog albuma, ali su strahovi bili neutemeljeni jer smo snimili odličan materijal, smontirali odličan serijal i evo nas u opasnoj konkurenciji za najbolju TV emisiju, nominirani za Zlatni studio!”

Do čekamo dodjelu nagrada Zlatni studio, a prije toga objavu pobjednika, i pritom držimo fige za pobjedu, Andrea mi je otkrila čime će nas zabaviti ove 2021. godine?

“Upravo završavam scenarij za treći serijal kojeg ćemo, nadam se, snimati u rano ljeto. Ovaj put idemo u morsku pustolovinu Jadranskim morem, njegovim čarobnim, pučinskim otocima. Kao i do sada, uvijek su u fokusu ljudi, oni nesvakidašnji, strastveni, živopisni karakteri, bilo da su starosjedioci ili otočki povratnici, svjetioničari, ribari, jedriličari, kalafati, chefovi, lingvisti, biolozi, zaljubljenici u more…i ljepota prirode, atmosfera, mirisi, okusi i muzike, mnogo muzike! Od same pomisli što nas sve čeka srce mi preskoči!  Bit će to najbolji serijal ikad.”