Prije koji tjedan smo vam predstavili odličan glazbeni domaći projekt koji spaja klasiku i rock. Singl “Drugom prilikom”, u izvedbi Milošev feat. Dunja Ercegović uz odličan video spot koji potpisuju More Magnets, bili su dovoljni da poželimo saznati više.

Novo, svježe te glazbeno i vizualno vrlo zanimljiv paket, idejno potpisuje mladi klasičar imena Matej Milošev koji upravo snima i svoj prvi album. Upoznajte ga.

Matej Milošev u nekoliko rečenica?

Muzičar, violončelist i autor. Već skoro cijelo desetljeće sam dio naše muzičke scene, poglavito kao instrumentalist. Zadnjih nekoliko godina sam počeo i pisati, i to me sve zajedno na kraju dovelo do mjesta gdje sam sada – upravo radim na svojem prvom, pravom autorskom albumu. Inače, rođen sam ’91 u Salzburgu, odrastao u Njemačkoj i Istri, a u Zagrebu sam kao stalnoj adresi od svoje 12. godine.

Kako si došao na ideju o zanimljivom spoju klasike s pop-rock kulturom?

Nekako je došlo prirodno, svojim putem. Uz cijelo moje klasično glazbeno školovanje i odrastanje, uvijek se nekako provlačila i nametala ta pop-rock mjuza u svim svojim oblicima – nikad nisam doma slušao klasiku – i sve sam više surađivao s glazbenicima i izvođačima iz tog “miljea”.  S vremenom mi se samo iskristaliziralo i pojasnilo da je to nešto što stvarno volim, da se tu vidim i da je to ono s čime bih se htio baviti. Tako da, nije bilo nekog odlučujućeg, prijelomnog trenutka – jednostavno se dogodilo, i drago mi je što jest.

Tko je sve uz tebe na tvom glazbenom projektu?

Na projektu mi pomažu dvojica prijatelja i producenata, Jere Šešelja i Tomislav Franjo Šušak, koji prvi dalje razvijaju i obogaćuju moje osnovne ideje i zamisli. S njihovim inputom, pomoći i krasnim poslom koji rade, to sve postaje konkretna, prava stvar. Bez njih ne bi bio ovdje gdje sam sad, i to sve ne bi zvučalo ovako kako zvuči danas – zato sam strašno sretan i zahvalan što ih imam kraj sebe. Osim njih, u ulozi gostujućih pjevača je cijeli niz dragih i dobrih ljudi s naše pop-rock scene: Dunju Ercegović već imate priliku čuti, a bit će tu još i Jelena Radan, Aljoša & Tonka Šerić, Edo Maajka, Luce i još poneki drugi koje ćemo ostaviti da budu iznenađenje za kasnije.

Što možemo očekivati od albuma koju upravo završavaš?

Od albuma možemo očekivati jako puno zanimljivih suradnji, i šaren repertoar. Žanrovski je to u osnovi pop-rock forma, s primjesama svega i svačeg sa strane. Iskreno ne znam kako bih to sve nazvao, osim možda “šmekpop”. Meni to zvuči zabavno, i mislim da, u nedostatku bolje riječi, relativno dobro opisuje album kao cjelinu.

Šalu na stranu, cijeli materijal je dosta osoban – sve su to teme koje se tiču mojih nekih situacija i misli – i mislim da opisuju i zatvaraju jedan dio mog života koji sada polako ostavljam iza sebe. U svemu tome, najviše me veseli prilika da putem ovog projekta surađujem sa svim tim divnim ljudima koje sam ranije spomenuo, jer svatko od njih donosi nešto svoje, i iznova osobno, u svojim interpretacijama mojih pjesama – i taj osjećaj koji imam kad gledam kako svi oni grade nešto više i bolje od onoga otkuda sam krenuo je prekrasan.

Najljepše suradnje koje pamtiš do sada?

Imao sam tu sreću da sam kroz svoje godine u ovom poslu stvarno surađivao s velikim brojem izvođača iz zemlje i regije, i u svakoj od tih suradnji je bilo divnih trenutaka, na ovaj ili onaj način. Svega se toga sjećam sa smiješkom na licu, i imam jako puno lijepih uspomena koje mi ostaju. Međutim, ipak moram izdvojiti Olivera, to nekako uvijek spominjem. Iz očitih razloga – velika je to bila čast, i kako vrijeme prolazi sve sam više toga svjestan. Onda naravno Balašević, kao i Parni valjak i sve što radim s ekipom na HRT-u. Last, ali nikako least – suradnja s Luce i Aljošom Šerićem.

Glazbenici kojima se diviš?

Prvi i najbitniji, Trent Reznor. Multi-instrumentalist, genijalac i kreativac bez neke ozbiljne konkurencije, ako se mene pita.  Tu je onda svakako Bruce Springsteen, kao i Peter Gabriel, Thom Yorke i Josh Homme. Ima ih još puno, od Norah Jones do RATM, i svega između, ali ovo su neki glavni i osnovni uzori. S kojima bi jednog dana volio nešto raditi.

Što planiraš za 2021.?

Postupno ćete malo po malo čuti sve više materijala s albuma, i u planu nam je uskoro izbaciti sljedeći singl i pripadajući spot – što onda želimo ponoviti još koji put do konca ljeta, početka jeseni – kada će album kao cjelina izaći na svjetlo dana. Pravovremeno ćemo vas obavijestiti o tome kako napredujemo.