Novi projekt na zagrebačkoj glazbenoj sceni nosi ime problemi. Iza njega stoje Luka Tomaš (ex Kinoklub) i Pinkasso, stari znanci sa skejt i pop punk scene koji su sada udružili glazbene ideje i preference te spontano počeli raditi zajedno istražujući sve smjerove pop glazbe u kojima žele ići.

Njihova priča polako se oblikuje u jedan od zanimljivijih projekata na sceni u zadnje vrijeme. Pjesma Ova kuća nije dom prva je u nizu stvari kojom se predstavljaju i koja je nastala u njihovoj vlastitoj produkciji, u jednom malom studiju u centru Zagreba. Nedavno je izašao spot i za drugu pjesmu Sjetim se, kojom su najavili i drugačiju vizualnu priču, a oba spota potpisuje Filip Romac. Treći spot je u planu početkom iduće godine, a do tada upoznajte se s glazbeno svježim problemima.

Kako je došlo do problema? Jedno klasično pitanje za početak.

Problemi su se rodili iz gradskih afilijacija, nas dvojicu spojio je zajednički prijatelj koji je imao viziju da ćemo se dobro razumjeti. Nas dvojca iz problema smo bili u istoj orbiti dugo godina, ali nikad nismo hengali sve dok nas izvjesni prijatelj nije spojio. Onda smo svi skupa zahengali, zasvirali i kliknulo je.

S kojim glazbenim backgroundom ste upali u probleme i po čemu ste se skužili kao suradnici?

Oboje smo svirali u raznim bendovima kroz zadnjih 10-20 godina, od kojih je najprominentniji Kinoklub. Svaki od tih bendova imao je poveznicu da je glazba bila pomalo ili puno emo, a to je plamen koji nosimo u sebi i stavljamo ga u svaki kreativni izražaj kojim se bavimo. Bilo je logično da si nabacimo foru emo veterani zato jer je to totalno istina.

problemi

Kakvu glazbu stvarate? Što vas sve stilski inspirira?

Kakvu god glazbu da žanrovski stvaramo, a ne opterećujemo se žanrovskim odrednicama, obojena je emo prizvukom, tekstovi koji su ponekad formulaični ili banalno iskreni, glazba koja je u molu, tužnjikavog duha, bez stilskih okvira. S obzirom na to da smo dvojac, proces rada je nas dvoje za digitalnom-audio-radnom stanicom, upotrebljavamo žive instrumente poput gitare i basa, sviramo klavijature i programiramo bubnjeve, zabavljamo se. Inspirirani smo ekipom koja radi nove, svježe stvari jednako kao i glazbom koja nas je obilježila kao adolescente, internet kulturom, hyperpopop, alt popom, popom, countryjem, garage stilom, trapom, alt country spikama. Inspiracija za vibru je iz privatnog života, referiramo se na ljubavne jade. Uvijek se možemo okrenuti tom osjećaju i on nas obuzme u sekundi.

Nedavno ste objavili i drugi spot, za pjesmu Sjetim se. Koja je pozadina priče?

Izmislili smo mali lore vezan uz video, pa smo u Instagram postu objasnili da smo nas dvojca braća kojima je umro otac i naslijedili smo ruševno imanje na kojem, u videu, obitavamo. Nesigurni smo kako postupiti dalje i što s tim imanjem i s tim osjećajem praznine, jer stari nije bio med i mlijeko. To je pozadina videa, pa pogledajte da vidimo jesmo li to uspješno dočarali.

 

Prvi singl i spot nose ime Ova kuća nije dom. Jeste uvijek tako tužni i u problemima ili je to samo dobar izvor inspiracije?

Tužni dečki, nema sumnje, al’ smijemo se kroz suze. Odrasli smo u duhu takve muzike i obojila nam je ukus, senzibilitete i to će nas vjerojatno doživotno pratiti, najkomotniji smo u tom spektru emocija. Vučemo inspiraciju iz trenutaka kad je teško jer ti trenuci su intenzivni i obuzimaju. Ova kuća nije dom je emo trap stvar o tome kako je kad živiš s nekim i kad ta osoba ode iz zajedničkog prostora i ti ostaneš sam/a. Preispituješ se, kriviš se, teško se nosiš s time da više nema nečeg što je bilo dobro, lijepo, posebno.

 

Gdje stvarate glazbu i kada se osjećate najproduktivniji?

Glazbu stvaramo u studiju, sessioni su ujedno i druženja, i tu kroz kemiju henganja dolazimo do stvaranja glazbe. Kad se zalaufamo, obuzme nas osjećaj manije jer stvaranje glazbe je jedna od najboljih stvari u životu. Čarolija u stvarnom vremenu. Kad nešto klikne čovjek se infantilizira, bude sretan kao dijete. Najproduktivniji smo kad nas nešto muči, onda imamo potrebu to izraziti i glazba je izvrstan ventil, boja glazbe koju radimo nam daje tu mogućnost otvorenog dnevnika za sve da čuju.

Koncert na kojem ste zadnjem bili?

Oboje smo bili na IDEM, zagrebački pop punk, čovjek opjevava mladost, krasan sentiment krasno izrečen.

problemi

Kada će vaš i gdje vas se može čuti?

Na internetima @pro8lemi na Instagramu, Tik tok, YouTube. Uskoro izbacujemo treći video i stvar, i onda u prvom kvartalu 2024 EP “Klijenti”, tu ćemo zasvirat’ i uživo.

Što radite kad niste u problemima?

Oboje pričamo s ljudima, pomažemo im da budu sretni. 🙂