Nakon pandemije i prošlog izdanja koje je neobično održano u rujnu 2021. godine, Met Gala ponovno se vraća na svoj tradicionalni termin – prvi ponedjeljak u svibnju

Met Gala, 2021.

Slavlje američke modne povijesti

Ovaj globalno prepoznatljiv događaj koji odaje počast modi i dizajnu u organizaciji slavne Anne Wintour održava se još se od 1995. godine. Prilikom ove svečane večeri preplavljene visokom modom i zvjezdanim imenima, prikupljaju se sredstva za Institut za kostime u sklopu Muzeja umjetnosti Metropolitan u New Yorku. Met Gala se uobičajeno održava u vrijeme otvorenja nove izložbe, a ovoga puta riječ je o drugom dijelu postava koji slavi američku modu. Tema nadolazeće izložbe tako je U Americi: Antologija mode, a nadovezuje se na prvi dio izložbe pod nazivom U Americi: Leksikon mode. Ovogodišnje izdanje dotaknut će se teme inkluzivnosti, evolucije američke mode te zaboravljenih, ali važnih imena u njezinoj povijesti. Slijedom toga ovogodišnji dress code je gilded age, odnosno pozlaćeno doba koje označava period kraja 19. stoljeća u Americi. Ono je donijelo industrijalizaciju, prosperitet i kulturnu promjenu, a sve to slijedila je i moda. Na možda najvećem modnom crvenom tepihu koji slijedi tako možemo očekivati različite interpretacije ovog retro glamura koji uključuje bogate boje, šešire, korzete, rukavice i mnoštvo ekstravagantnih detalja i materijala.

chalamet
Glumac Timothée Chalamet bio je jedan od domaćina prošlogodišnjeg izdanja Met Gale održanog 13. rujna 2021.
Novi domaćini

Sredinom ožujka objavljeno je da će domaćini ovogodišnje Met Gale biti Regina King, Lin-Manuel Miranda te omiljeni zvjezdani par Blake Lively i Ryan Reynolds, kojemu se posebice veselimo. Met Gala prepoznatljiva je po svojoj ekskluzivnosti i pravilu dolaska bez mobitela. Osim, naravno, kada netko od slavnih prekrši to pravilo i objavi insajderski grupni selfie iz toaleta. Dakle, možda ne znamo baš sve što se događa iza zatvorenih vrata, ali znamo da nas za nekoliko tjedana, točnije 2. svibnja, zasigurno čekaju nezaboravni lookovi u prikladnoj temi (a često i izvan nje) u kojima će se brojne zvijezde prošetati po poznatim stepenicama.

ASAP Rocky i Rihanna, Met Gala, 2021.

 

Foto: Noam Galai/ Theo Wargo/Dimitrios Kambouris/ Getty Images