Užurbana svakodnevica dio je gotovo svačijeg života, a u vrtlogu obveza, nije rijetkost da prva pati prehrana. Upravo je uravnotežena prehrana ključ dobrog funkcioniranja tijekom dana. Stoga, ako ne stignete klasično kuhati ili pak ne želite trošiti novac na dostavu, postoje opcije koje će vam olakšati cijeli proces.

”Meal prep”, odnosno priprema obroka unaprijed, sve je popularniji način organiziranja prehrane koji je posebno koristan za one koji ne rade od kuće ili jednostavno ne stižu kuhati u određeno vrijeme, a žele se hraniti raznovrsno i uravnoteženo. Ova metoda pripreme jela uključuje planiranje i pripremu obroka unaprijed s namirnicama koje mogu stajati i tako si osiguravaju gotove ili polugotove obroke koje je minimalno potrebno upotpuniti sa svježim namirnicama. Cilj svega je olakšati održavanje dobre prehrane tijekom tjedna usprkos obvezama i nedostatku vremena te minimalizacija brzih zalogaja.

Zašto je ”meal prep” odlična ideja?

Neke od glavnih prednosti ”meal prepa” jesu značajna ušteda vremena i kvalitetniji sastojci, no ova metoda pokazala se idealnom i kad je riječ o kontroli porcija, odnosno količine hrane. Ovo je posebno značajno želite li dobiti ili izgubiti na kilaži, ili jednostavno pazite na dnevni unos kalorija koji je potreban za održavanje trenutačne kilaže. Također, značajna stavka je i ušteda jer većina nas nije niti svjesna koliko se više potroši svakodnevnim ”skokom” do dućana po dvije-tri sitnice. U tom pogledu, ”meal prep” koncept naučit će vas pametno kupovati te maksimalno iskoristiti sve namirnice bez nepotrebnog bacanja hrane.

Tips & tricks koje je dobro znati

  • Planiranje je ključ

Prije odlaska u kupnju, napravite tjedni plan obroka s fokusom na hranjive namirnice. Razmislite o receptima koji se lako pripremaju u većim količinama i koji mogu stajati u hladnjaku ili zamrzivaču. Također, ako određeni dan traži dodatno kuhanje, pazite da se ne radi o pripremi koja traje duže od pola sata kako biste sve stigli i kako bi kuhanje unaprijed imalo smisla i štedio vaše vrijeme. Osim cjelovitih obroka, možete pripremiti i pojedine sastojke poput kuhanog povrća, žitarica ili mariniranog mesa.

  • Investirajte u dobre spremnike

Kvalitetni spremnici za hranu ključni su za očuvanje svježine i okusa pripremljenih jela. Stoga odaberite spremnike koji su čvrsti, lako se peru i pogodni su za zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici i za hlađenje u zamrzivaču.

  • Iskoristite vikend

Vikend je idealan period za pripremu obroka unaprijed, ali nemojte ostaviti cijeli proces za nedjelju, već podijelite na oba dana da biste bez stresa sve stigli i na vrijeme obavite kupnju namirnica imajući u vidu neradne nedjelje.

  • Eksperimentirajte s receptima

Da biste izbjegli monotoniju, redovito uvodite nove recepte u svoj plan, istražujte okuse i eksperimentirajte s kombinacijama. Postoji pregršt zanimljivih recepta koji su odlični za planiranje obroka unaprijed pa neka Google bude vaš najbolji prijatelj u osmišljavanju kreativnih ideja. Primjerice, poznata gastro platforma Tasty nudi velik broj opcija koje su vrlo jednostavne i dostupne svima pa ako tek krećete s ovim konceptom, inspirirati se možete putem sljedećeg linka.

Foto: Unsplash