Postoje namirnice koje utječu na regulaciju našeg raspoloženja tijekom promjene godišnjih doba. Zato sljedećih 5 namirnica može biti posebno učinkovito u prevenciji proljetnog umora, smatra dijetetičarka.

Posebno nakon zime siromašne vitaminima, osjećamo učinak promjene godišnjih doba. Kada se s dolaskom proljeća osjećamo umornije, depresivnije i s puno manje energije, to nazivamo proljetnim umorom. Srećom, postoje namirnice koje mogu spriječiti proljetni umor. Dijetetičarka-nutricionistica Natalie Olsen otkrila je što bismo trebali jesti kako bismo tijekom proljeća bili mnogo energičniji i spremniji. Dijetetičarka je istaknula važnost ribe i uljarica bogatih omega-3 masnim kiselinama, kao i namirnica bogatih vlaknima. To može pomoći našem tijelu u borbi protiv upala i poboljšati cjelokupno zdravlje te tako pomaže spriječiti proljetni umor.

Prehrana i proljetni umor- Omega3 masne kiseline

Hrana s protuupalnim svojstvima ima ključnu ulogu tijekom sezonskih promjena, kaže Natalie. Stres, negativni osjećaji i misli uzrokuju upalu u našem tijelu. To je začarani krug. Omega-3 masne kiseline podržavaju naš imunološki sustav i pomažu tijelu u borbi protiv upala. U velikim količinama nalaze se u masnoj morskoj ribi poput skuše, lososa i haringe. Od biljnih namirnica, uljarice su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina. Ribu bismo trebali uključiti u prehranu barem dva puta tjedno, a uljane sjemenke možemo jesti svaki dan, kaže ona. Za ublažavanje upala najbolji su orasi, lanene sjemenke, chia sjemenke i sjemenke konoplje, ali i druge vrste uljarica sadrže iznimno korisne minerale i vitamine.

Dijetetičarka preporučuje da unosimo što više vlakana ako želimo spriječiti proljetni umor. “Vlakna koja se nalaze u grahu i zobi posebno su učinkovita protuupalna sredstva”, objasnila je. Vlakna topiva u vodi pretvaraju se u žele u našem probavnom sustavu. Time se vežu oni toksini u tijelu koji povećavaju sklonost upalama i podižu razinu kolesterola, primjerice. Budući da upalni procesi također pridonose razvoju simptoma proljetnog umora, prehrana bogata vlaknima učinkovita je prevencija stanja koje se javlja tijekom promjene godišnjeg doba. Konzumacija dovoljno kvalitetnih vlakana je također važna jer hrane dobre bakterije u našem probavnom traktu. “Oni čine mikrobiom crijeva”, kaže Natale. Naš crijevni sustav potiče tijelo na proizvodnju hormona sreće ako pravilno hranimo svoj mikrobiom. Potiče proizvodnju serotonina, dopamina i aminomaslačne kiseline GABA. Ovo je vrlo važno za regulaciju našeg raspoloženja.”

Prehrana i proljetni umor- umjesto šećera birajte voće!

Za prevenciju proljetnog umora posebno je važno osvijestiti koliko šećera unosimo. Porast šećera u krvi pojačava i upalne procese u tijelu, što je odgovorno za depresiju, slabost, umor, a samim time i simptome proljetnog umora.

“Obratite pozornost na količinu dodanog šećera u gotovim jelima. Ne preporučuje se unos više od 15 grama šećera dnevno”, upozorava Natalie. “To je dovoljno da podignemo šećer u krvi. Prirodni šećer u voću ponaša se drugačije.” Voće također sadrži vitamine, minerale i vlakna pa je apsorpcija šećera drugačija nakon konzumiranja. Osim toga, sadržaj korisnih tvari učinkovito pridonosi prevenciji proljetnog umora.

Proljetni umor i prehrana- meso

“Ljudi koji jedu meso obično unose dovoljno proteina”, rekao je Olsen. Problem je ako je meso koje jedete uglavnom prerađeno i masno.

Meso koje sadrži veliku količinu zasićenih masti te je tretirano antibioticima i hormonima ne samo da uzrokuje upale u našem tijelu, već utječe i na naše raspoloženje. Nemasno meso životinja iz slobodnog uzgoja pomaže nam u unosu dovoljno proteina i daje nam potrebnu energiju tijekom promjena godišnjih doba. “To je uobičajeno, ali umjerenost je ključna”, rekla je. To ne znači da nikad ne smijemo pojesti hamburger i krumpiriće s prijateljima ili krišku slanine. No, to ne bi trebalo biti redovito ako želimo spriječiti razvoj proljetnog umora“, savjetuje stručnjakinja.

Foto: Pexels