Dizajnerski duo MATES naučio nas je da njihova inspiracija najčešće seže mnogo dalje od “njihovog vremena”. Oni danas predstavljaju SS22 kolekciju, koja nosi naziv „Jadran”. Kao i do sada, oni se okreću filmovima, fotografiji i trendovima nekog drugog vremena. U ovom slučaju, u pitanju su šezdesete!

U kolekciji „Jadran” donose  siluete karakteristične za to vrijeme, koje upotpunjuju eklektičnim akcentima – perjem, vezom, kombinacijom printova i krojem prepoznatljivim za MATES. U kolekciji za ljeto 2022. mjesto su našli i komadi i kompleti koji su obilježili i prethodno ljeto, sada u novom ruhu.

Mates Jadran Mates Jadran Mates Jadran Mates Jadran Mates Jadran

„U pitanju je nastavak priče od prošlog leta, pa i neke sezone pre, jer obojica volimo setove. Ovog puta, pored klasičnih jednobojnih sa vezom, tu su i karirani kompleti koji se naslanjaju na temu ove sezone”, pričaju MATES.Inspiraciji za komade koji će nas lako transportirati u šezdesete godine u Jugoslaviji doprinijeli su autentični elementi tog vremena. 

Mates Jadran Mates Jadran Mates Jadran Mates Jadran Mates Jadran Mates Jadran

„Većinski deo inspiracije pronašli smo kako u muzici i prepoznatljivim zvucima šlagera, tako i u filmovima „Ljubav i moda”, fotografijama Jovana Đorđevića, pa i atmosferi garderobera Milene Dravić u glavnoj ulozi u filmu „Rondo”, Zvonimira Berkovića”, zaključuju dizajneri. 

Mates Jadran Mates Jadran Mates Jadran Mates Jadran Mates Jadran

Fotografije kolekcije upotpunile su temu i instant oživjele razna sjećanja i uspomene uz miris borova, šum valova i zvuke zrikavaca. Sve to odvijalo se ispred objektiva sjajnog dua AUDSHULE, koji čine Ana Šulkić Milovanović i Marko Milovanović, a ispred koga se našla manekenka Jelena Petković. Za još jedan od ključnih elemenata u vidu šminke bio je zadužen Milan Bauranov.

Mates Jadran Mates Jadran Mates Jadran Mates Jadran Mates Jadran

Još jednom, akcenat je na komforu koji za tren biva transformiran u vrelu ljetnju noć, obali mora koja se ovom prilikom prebacuje u grad, a sve se ogleda u ležernosti i neopterećenosti šezdesetih godina.

Mates Jadran Mates Jadran Mates Jadran Mates Jadran