Kako vam zvuči masaža ledom? Je li to nešto što biste htjeli isprobati na svom licu, ali niste sigurni je li dobra ideja? Stručnjaci rješavaju dilemu.

Ako masaža lica ledom zvuči pomalo ekstremno, široko se koristi u medicini i njezi kože. Baš kao što stavljate svoje omiljene kozmetičke proizvode u hladnjak kako biste iskoristili prednosti hlađenja, tretmani lica ledom postali su dio vaše rutine. Koristi se u toplicama i tretmanima za njegu kože nekoliko godina i to iz više razloga. Korejke, najmaženije žene na svijetu, redovito masiraju lice ledom kao dio svoje rutine njege lica. Nedoumice oko upotrebe leda za njegu lica rješavaju kozmetičarka Candace Marino i dermatologinja Hedley King.

Masiranje ledom: Što je Skin Icing

Najosnovniji oblik zaleđivanja kože je kada koristite kockicu leda za smanjenje podočnjaka ili natečenosti lica. To je dugo bila osnovna mudrost za njegu kože (svi smo u prošlosti koristili ohlađenu žlicu ili kriške krastavca na očima, zar ne?). A jeste li znali da iza ovog starog savjeta stoji znanost?

Kada se na kožu nanese led, postiže se isti učinak kao nakon brze šetnje po mrazu. Koža postaje jedra i ružičasta. Izgleda zdravo i pomlađeno. Led je dugo bio tajna čiste kože i zdravog sjaja. Zabilježeno je da je ruska carica Katarina Velika svako jutro stavljala kockice leda na lice, vrat i dekolte kako bi joj koža imala blistav izgled. Iako skupi tretmani za lice i komplicirani alati za njegu kože imaju svoje mjesto, ponekad su najjednostavniji trikovi klasici s razlogom.

Koje su prednosti masiranja lica ledom

Smanjuje upalu

“Razmislite o tome kada imate ozljedu ili oteklinu na tijelu i vaš liječnik vam kaže da to zaledite – to je isti koncept, ali sada ga koristimo u estetske svrhe”, objašnjava Marino. “Mnogi ljudi koji pate od upalnih stanja kože kao što su akne i rosacea mogu imati koristi od masaže ledom jer smanjuje upalu, koja je ključni pokretač oba stanja.”

Sužava pore

Zaleđivanje kože smanjuje pojavu proširenih pora i može pomoći u otčepljenju pora koje izgledaju veće zbog nakupina i viška sebuma. Masaža ledom tonira lice, čineći kožu glatkijom.

Blagi piling kože

Kriofacial može pomoći u uklanjanju vanjskog sloja mrtvih stanica kože i potaknuti nove da rastu u ravnomjernijoj i glatkijoj raspodjeli”, napominje King.

Ublažava vidljivost mrlja

Led može pomoći u smanjenju otoka i crvenila bubuljica, a također može umiriti iritiranu kožu.

Foto: Pexels