Novi roman Marine Šur Puhlovski “Virus, potres, brak” nastavlja se na ciklus romana o Sofiji Kralj (“Nesanica”, “Ljubav”, “Igrač”, “Divljakuša”, “Zbogom djevojčice”), s tim da je glavna tema ovog romana njen brak s junakom romana “Igrač”, tj. četrdeset i pet godina tog braka. On je većinu tog vremena propadao, ali se ipak održao gotovo pola stoljeća, jer je “institucija” žilava, kako na jednom mjestu kaže junakinja.

“Virus, potres, brak”

Početak nas vraća u 1976. godinu kad se junaci upoznaju, i potom detaljno prati razvoj tog odnosa, djelomice u prvpom licu jednine, djelomice u trećem licu jednine, jer junakinja sebe promatra i kao lik. Tako je roman, iako vrlo živ, prepun događanja, ujedno i veliki esej o gotovo pola stoljeća života u Zagrebu, obuhvaćajući i vrijeme Jugoslavije na izmaku, ratno i poratno vrijeme, sve do naših dana. Glavna je junakinja spisateljica, intelektualka, kao i većina drugih likova romana, pa je riječ i o ljubavnom, i o obiteljskom, i o društvenom, i o filozofskom romanu, koji zadire u brojne fenomene života, u stalnom nastojanju da im domisli razlog i smisao.

Majstorski napisan, kompleksan, pronicljiv, a opet brz i lako čitljiv, roman Virus, potres, brak prva je knjiga planirane velike romaneskne freske, u kojoj Marina Šur Puhlovski na 900 stranica (u tri knjige!), prateći intiman život Sofije Kralj, daje sveobuhvatan pogled na jedno vrijeme i društvo, kao i na svu složenost, važnost i krhkost naših intimnih odnosa za koje se tako grčevito vežemo i na kojima gradimo svoje živote.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli V.B.Z. nakladnička kuća (@vbz_books)

Fotografije: VBZ, Unsplash