H&M PFW, FW18/19, Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

Tehnike (preciznog) strobinga, contouringa i srodnih Instagram make-up hitova, koji jamče sve manje zanimljiv “Kardashian” izgled, polako zamjenjuju puno diskretniji načini šminkanja koji predstavljaju suptilniju verziju ovih tehnika i gotovo pa no make-up look koji jednako famozno funkcionira u viralnom, ali i “stvarnom svijetu”

 

DISKRETNE OBRVE, bez oštrih kontura

Uredno počupane, oblikovane, a po potrebi čak i podrezane obrve sasvim će lijepo funkcionirati i bez hrpe proizvoda nanesenih na njih. Jedan trag teksture koju ćete dobiti tako da češljić uronite prvo u vosak, a zatim u sjenilo u nijansi prirodne boje vaših dlačica iznad očiju, vrlo će ih lijepo oblikovati (i fiksirati) te im dati prigušen sjaj. Jednako dobro funkcionira i mekana olovka kojom se lagano iscrtkaju obrve te, po potrebi, teksturom popune nepravilnosti, a zatim spiralnom četkicom dobro iščešljaju kako bi se maknuo višak proizvoda i olovka sasvim stopila s dlačicama i kožom. Obrve više ne moraju biti precizno iscrtane, pomno našminkane i produljene na oba kraja da bi bile efektne.

Naj Oleari All-day Ink Brow Liner i highlighter, 135 kn
Naj Oleari All-day Ink Brow Liner i highlighter, 135 kn

NENAGLAŠENI KAPCI, s natruhama šminke

Sa sjenilima u prirodnim puderastim nijansama možete činiti čuda, a najbolje je to što, čak i ako nanesete veću količinu, i čak nekoliko nijansi, to će proći gotovo neprimjetno, kao da na očima ne nosite ništa od šminke, a predivno ćete naglasiti oblik oka i postići onaj tako poželjan “srneći pogled”. Vrlo efektno izgleda i kada se preko kapka samo utapka prozirno sjajilo za oči ili čak običan vazelin, što je omiljeni visažistički trik među holivudskim celebima. Osim na gornji kapak, ovi koloriti se nanose i na donji, ali i ispod luka obrva te u unutarnje kutove očiju.

Catrice Blazing Bronce paleta, 39, 90 kn
Chanel Les Ombres, 439 kn

PRIRODNE TREPAVICE, s neupadljivim intervencijama

Ruku na srce, umjetne trepavice (ili umetci) toliko lijepo oblikuju liniju gornjeg kapka da im gotovo niti jedna tehnika šminkanja ne može parirati, osim, donekle, precizno nanesenog crnog tuša, ali vrijeme je da isprobate i neke druge varijante koje nisu toliko napadne, a ostavljaju lijep dojam. Isprobajte nježne nijanse smeđih, sivih, tamnoplavih i maslinastozelenih maskara koje možda nisu toliko efektne na prvi pogled, ali se savršeno nadovezuju na neutralne nijanse na kapcima i zajedno daju zaokruženu i smislenu cjelinu.

Isabel Marant x L’Oreal Paris Wanted maskara, 74,90 kn
Sensai Lash Volumiser, 298 kn

NEUTRALNE USNE, s naglaskom na sjaju

Umjesto da se fokusirate na intenzivne boje na usnicama, potrudite se da one izgledaju napućene, pune i voluminozne pomoću njegujućih slojeva sjajnih hranjivih balzama koji mogu (i ne moraju) biti lagano tonirani. Za još puniji, ali istovremeno i diskretni sjaj, u balzam ili sjajilo dodajte shimmer u blijedoružičastoj boji koji će ih dodatno vizualno povećati i savršeno skulpturirati. Za potpunu diskreciju, nakon nanošenja ovih proizvoda, višak teksture uklonite papirnatom maramicom.

Guerlain La petite Robe noire sjajilo LipShine, 229 kn
Max Factor Miracle Prep Lip Scrub & Moisture, 59,90 kn

LIJEPI NOKTI, bez suvišne drame

Sve češće nailazimo na prave male kućne SPA proizvode, pa čak i cijele linije za nokte (i ruke) koji noktima daju potpuno prirodan izgled, ali tako da izgledaju kao da su profesionalno ispolirani. Dužina noktiju je sve kraća, a najpopularnija je ona bademastog oblika s pločom nokta koja je tek malo izrasla. Boje moraju biti što neutralnije, ali se možete poigrati s prelijevajućim nijansama i holografskim efektima na takvim prirodnim bazama. Ako ne nanosite bazu za lak, onda barem stavite nadlak koji će dodatno pojačati sjaj i postojanost teksture.

Dior Vernis lak za nokte Devilish Cute, 211 kn

APLIKATORI ZA ŠMINKU, za prirodni efekt

Kistovi, četkice i spužvice imaju zadatak omekšati teksturu nanesene šminke tako da ona izgleda kao da je “blurana” i potpuno stopljena s podlogom, odnosno, kožom. Birajte što mekše varijante koje će pokupiti višak teksture s kože i stvoriti potpuno prirodan dojam, a u nekim slučajevima, kao što je, primjerice, nanošenje sjenila, ruža, rumenila ili sjajila, možete se poslužiti i prstima ili njima dodatno razmazati make-up nakon što ga nanesete aplikatorom. Cijelu stvar možete dodatno ublažiti ako prije korištenja aplikatora spužvicu ili kist lagano namočite vodom ili ih poprskate termalnom vodom, cvjetnom vodicom, pa čak i uljem u spreju.

Naj Oleari Golden Escape kist za nanošenje svih vrsta pudera, 194,90 kn
Avon četkica za blendanje, 29,90 kn i za obrve, 19,90 kn