U Dokukinu KIC publika će imati sjajnu priliku pogledati tri filma koja se baš i ne mogu “samo tako” pogledati.  Radi se o filmovima “Sretno!” i “BAG” iz 1999. redateljskog trojca kojeg čine Dalibor Matanić, Tomislav Rukavina i Stanislav Tomić, a bit će prikazani 20. siječnja.

Dalibor Matanić, Tomislav Rukavina i Stanislav Tomić + Bruno Anković

Njihovim filmovima će se pridružiti i onaj redatelja Brune Ankovića, naslovljen “Vanka škvare”, iz 2000. godine. Potonji je svoj interes okrenuo prema tzv. večeri za redikule koju je početkom dvadesetog stoljeća u Splitu organizirao gradonačelnik Vicko Mihaljević. Originalni film prepun oriđinala daje posebno svjetlo na rad autora Brune Ankovića, uostalom kao i filmovi “Sretno!” i “BAG” na svoje autore.

Sretno!

Matanić, Rukavina i Tomić danas nemaju vidljivijih profesionalnih dodirnih točaka no u jednom su ranom profesionalnom i kasno studentskom periodu često zajedno surađivali. Omnibus o zagrebačkim marginalcima “Metropola” njih su trojica snimili 1998. a da bi tijekom 1999. u okrilju produkcijske tvrtke Factum snimili fascinantan “Sretno!” o kadrovskoj (gospodarskoj, društvenoj,…) smjeni u Labinu. Zatvaranje posljednjeg rudnika ugljena u Hrvatskoj, rudnika Tupljak, značio je odlazak rudara i dolazak ni više ni manje već: članova umjetničkog pokreta Labin Art Expressa.

Treći film je “BAG”, film o Karlobagu, gradu s više kamiona no stanovnika, ali i jakim vjetrom. Tužan veseo film o podvelebitskom prometnom središtu u trenutku kad je ta tranzitna kamionska postaja zarobljena burom.

Ulaz na projekcije je slobodan, a nakon filmova bit će održan i razgovor s njihovim autorima i producentom Nenadom Puhovskim. Razgovor će moderirati filmski kritičar i producent ZagrebDoxa Hrvoje Pukšec.

BAG