Na Netflixu se ovih dana može pogledati dokumentarac Beyond Men and Masculinity, jedan od onih koji vas „ne pozove“ na prvu. No, kada mu date šansu, shvatite da zapravo govori o nečem o čemu bismo trebali mnogo glasnije razmišljati.

Ako prihvatimo činjenicu da svijetom i dalje upravljaju muškarci, tada je tema njihove muškosti te kako vide sami sebe jako zanimljiva. Sa sociološke strane itekako privlačna za promatranje dok ona psihološka donosi zaključak da su muškarci najmuževniji onda kada prigrle i pokažu svoju emotivnu stranu, usudimo li se reći da je to ta ženska strana. U tom ih svjetlu razotkriva ovaj zanimljiv i pitak dokumentarac koji potpisuje kolektiv suradnika The Future is Human kojeg predvodi redatelj Alex Gabbay. „Naša priča započela je 2009. godine kada smo producirali naš prvi film, dokumentarac o svijesti u sklopu izložbe The Anthropology of Consciousness na Sveučilištu College London (UCL). Film je, kao i izložba, bio interdisciplinaran i okupio je umjetnike i znanstvenike u istraživanju o načinima kako nam naša svijest pomaže da shvatimo svijet i povežemo se jedni s drugima. Ovo je bio početak putovanja koje je okupilo vrhunske znanstvenike, umjetnike, filozofe, ekonomiste, pisce i povjesničare kako bi istražili teme koje utječu na našu ljudskost“ kažu o svojim prvim koracima.

Njihov posljednji dokumentarac, već spomenuti Beyond Men and Masculinity, privukao je mnogo pažnje, a Netflix ga je odlučio uvrstiti na listu društveno važnih i angažiranih uradaka. „Vjerujemo da su filmovi moćan alat za poticanje društvenih promjena. Naši filmovi istražuju društvene principe koji utječu na način na koji funkcioniramo pojedinačno i kao dio društva. Pa tako i Beyond Men and Masculinity istražuje kako muškarci vide sebe, kako se odnose prema ljudima do kojih im je stalo i kako osobno utječe na političko. Što se događa kada se muškarce nauči da se zatvore pred svojim osjećajima jer žele biti jaki i neovisni? Kakva je veza između srama i muškog nasilja? Zašto nam je tako teško cijeniti dobrotu i suosjećanje kod muškaraca? I kakvu ulogu imaju žene u definiranju onoga što se očekuje od muškaraca i muškosti? Rasprava o tim ponekad neugodnim pitanjima danas je važnija nego ikad. Od terapeutske sobe do političkog bojnog polja, ovaj provokativni film nudi jasan uvid u to zašto moramo gledati dalje od tradicionalnih definicija muškaraca i muškosti“ kažu o temeljenim motivima istraživanja na čije se moguće odgovore osvrću kroz dokumentarac. Film potiče rasprave o sramu, ljutnji i prijenosu patrijarhata te stvara dijalog o moći, odnosima i različitosti u rodnom izražavanju.

„Nadamo se da ćemo, čineći ove teme manje tabuima, moći pozvati više muškaraca da iscijele i prigrle svoj potencijal.“

Foto: promo