Nije čudo u 34. ulici, ali je naš Mali Muzej Čuda u Ilici. Na adresama Ilica 67 i 92 čeka vas rezultat sinergije profesionalnog tima, koji će zajednicu, posjetitelje, ljubav prema igračkama, i svoju inovativnost pretvoriti u jedinstveno muzejsko iskustvo, o čemu sam popričala s Ivanom Nikolić Popović, suautoricom ovog projekta

Mali Muzej Čuda od 1. do 31. prosinca stavlja nas u vremeplov kada smo se igrali igračkama proizvedenima u tvornici Biserka, te nam istovremeno otkriva niz noviteta i priča koji će potaknuti u nama novi doživljaj djetinjstva, a kod naših najmlađih razviti kreativne vještine i maštu.  O počecima ove ideje nešto više ispričala mi je Ivana: Aleksandar Battista Ilić i ja već dugo, točnije od 2016. godine stalno istražujemo igračke u javnom prostoru i bilo je nekoliko zanimljivih postava začudnih urbanih igračaka koje ste sigurno zamijetili duž Ilice. Potom kroz razvoj Projekta Ilica: Q’ART smo počeli surađivati i s Vlatkom Vužić koja je dala prijedlog da napravimo i Muzej igračaka. Spojivši te dvije strasti, Vlatkinu strast za igračkama i našu strast za zajednicom, javnim prostorom, participativnim projektima, napravili smo jedan jedinstven model Muzeja, svojevrsni živi muzej koji stalno živi s posjetiteljima, sa zajednicom, s novim idejama i kreativnošću, u stvari živi sa svakim od nas.”

Mali muzej čuda 3

No osim pokretača ove divne priče, Ivane i Aleksandra te Vlatke, koja je kreatorica i  koordinatorica programa koji će se tijekom cijelog prosinca održavati na lokaciji Malog Muzeja Čuda u Ilici 92, u svijet novih igračaka i maštovitog sadržaja moći ćemo odlutati zajedno s ekipom kreativnih umjetnika, mladih entuzijasta i poduzetnika: Osim nas troje Aleksandra, Vlatke i mene koji smo odsanjali cijeli koncept, samu izložbu je osmislio Igor Novaković uz pomoć naše kustosice Mirne Vukotić, dok nam je Ivana Pipal napravila prekrasnu ilustraciju koja će dočekivati male polaznike radionica u Maloj radionici Čuda. Istakla bih također i sve predivne dame koje pripremaju bogat program radionica i to su Panda Manda i Gordana Lukačić, Smiljana Čoh Leone i Mirabilija Atelier, Iva Cik Grgošić i Maja Pušić-Čerić i Temativ Krea, Tanja Tandara i Hrvatske autentične igračke, Listam i Dijana Merey Sarajlija, Lea Vavra i Kištra, te Helen Doron sa svojim edukatorima za engleski jezik.”, opisuje nam Ivana maštovit i profesionalni tim koji s njima dijeli istu kreativnu energiju i radost prema novim spoznajama.

Pa kako će nam izgledati taj Mali Muzej Čuda?

“Muzej je osmišljen kao multifunkcionalni živi prostor konstantne promjene i kreacije u kojem osim što možemo vidjeti neke zanimljive igračke koje nikad nismo vidjeli iz nekih drugih vremena i priča, možemo odnijeti i svoju igračku i čuti razne priče o igračkama. Također se u prostoru odvijaju različiti dječji programi od radionica, prikazivanja crtića, pričanja priča, razmjena igračaka, igraonica i predstava. Muzej osim jedinstvenog zabavnog i doživljajnog karaktera iza svojih programa ima i ekološku misao recikliranja, upcyclinga, reusea, repurposa i na svakome je odluka na koji način želi doprinijeti ovom plemenitom cilju. Takav prostor osim što je zanimljiv i privlačan djeci ujedno je i emotivni i doživljajni koncept kroz koji ćemo predstaviti naše autentične igračke i jednu od naših najeminentnijih tvornica igračaka Biserku.”

Mali muzej čuda 2

Ovaj čudesan Muzej, drugačiji od onih na koje smo navikli, imat će i svoj postav – igračke iz tvornice Biserka, čiji se počeci vežu uz Ilicu 118. Kolekcionar Igor Novaković, koji je ujedno i autor izložbe, za ovu je priliku posudio velik broj eksponata, koje će biti moguće pogledati svakim danom od 9 do 21 sat, otkriva nam Ivana dalje koncept priče. 

Osim zanimljivog postava igračaka iz tvornice Biserka imat ćemo u našem Malom Muzeju Čuda i igračke naših dizajnera, umjetnika, malih proizvođača i zaljubljenika u igračke. U našem Muzeju ćete tako moći kupiti igračke Dunje Prostenik Niemcic, Jasmina i lutkice, Kištra by Vavra, Love & Hobby i Nena dolls. Sve igračke su ručno rađene s puno ljubavi i niti jedna proizvođačica nije zaboravila ono najvažnije što bi svaki čovjek ne bi trebao zaboraviti, a to je kako ostati dijete. Uz igračke imat ćemo i slikovnice i jedan zanimljivi set za male mađioničare koji je upravo tvornica Biserka proizvela u svojim posljednjim godinama postojanja, a osmislio ga je MG Taylor uz čiji će program klinci moći i dočekati podnevnu novu godinu u Ilici 67 prostoru Male Radionice Čuda”, priča nam Ivana.

Također, dodaje kako svaki pojedinac, u većem ili manjem omjeru, ima potencijal kreativnog razmišljanja. “Prema istraživanjima djeca do 7 godina su značajno kreativnija i to upravo radi neopterećenog korištenja svih elemenata igre kroz umjetnička područja crtanja, plesa, pjevanja, performansa, stvaranja i oblikovanja predmeta od priručnih sirovina i materijala. Muzej igračaka kroz svoje prisjećanje i podsjećanje na to razdoblje kada smo potpuno slobodno koristili sve što nam je bilo dostupno odraslima daje „dozvolu” da se svi prisjete i pokrenu svoju maštu i kreativnost, a djeci kroz različite programe daje fantastične alate za razvoj kreativnosti”, odgovorila je Ivana na pitanje kojima aktivnosti će potaknuti kreativnost kod djece.

Mali muzej čuda 4

Iako ovaj projekt traje do 31. prosinca, saznala sam od Ivane kako je ovo “tek početak realizacije našeg sna i ideje za koju trenutno tražimo prostor koji bi bio trajno mjesto igre i kreativnosti. Kroz ovu POP UP verziju Malog Muzeja Čuda osjetit ćemo kako ljudi reagiraju i na koje sve načine mogu, žele i budu participirali,  stoga će nam to biti i svojevrsna istraživačka podloga za razvoj trajnog mjesta Malog Muzeja Čuda. Kroz sve projekte koje radimo iznimno nam je važna zajednica i odnos sa zajednicom zato smo posebno sretni da će i ovaj projekt izrasti iz iskustva sa zajednicom. Ovim putem bi pozvala sve ljude da dođu i podijele s nama svoje ideje, svoje snove, svoje igračke i da zajedno izgradimo mjesto gdje će se svi od 1 do 100 godina osjećati prihvaćeno, razigrano, znatiželjno i gdje će im se mašta učiniti kao vrlo ozbiljan posao.” 

Rezervirajte mjesec prosinac za igru, zabavu i nove uspomene te potaknite kod svojih najmlađih razvoj kreativnih vještina tijekom raznih edukativnih radionica. Dok nestrpljivo čekamo da nam Mali Muzej Čuda otvori svoja vrata i pokaže  iznenađenja, preporučujemo da raspored ovih zabavnih sadržaja proučite ovdje. Projekt Ilica: Q’ART uvijek nađe nove načine kako pomicati granice kreativnosti, bravo!

Foto: Mali Muzej Čuda