Svakodnevne stvari koje nam poboljšavaju život, bilo da nam ga ispune kvalitetnom radnjom, pomognu u organizaciji dana ili nas jednostavno oduševe mirisom i okusom, sve više cijenimo. Evo što je sve oduševilo našu šaroliku ekipu ovaj mjesec i što svim srcem preporučujemo i vama

Tea Marasović preporučuje SERIJU

Iako s našom novinarkom Teom često tipkamo o politici i društvu, nekad se dotaknemo i knjiga i serija pa smo jedva čekali vidjeti što će joj “pasti na pamet”. Zato nas je jako razveselilo što je ovaj put odabrala preporučiti i vama i nama jednu seriju, i to “Fleabag” iz pera neponovljive Phoebe Waller-Bridge, kojoj bi baš svatko trebao dati priliku. “Kada mi je ovu humorističnu seriju preporučila prijateljica i osobni emocionalni life coach, a ujedno i guru od serija, rekla mi je sljedeće: “zahvaljivat ćeš mi.” Dovoljno je reći da sam je pogledala više puta i otada konstantno, ali bezuspješno, tražim “novu Fleabag”. Ako volite britki i sumanuti britanski humor (a inače u beznadnim situacijama koje ne možete kontrolirati volite zbijati šale na vlastiti račun jer to je jedino što možete), slojevita priča o londonskoj antijunakinji ovog televizijskog remek djela (koju glumi Phoebe Waller-Bridge, također i kreatorica serije) koja tematizira intimne i obiteljske odnose kao i egzistencijalna pitanja na nekonvencionalan način – zahvaljivat ćete i vi meni. Dodajte još i “hot” svećenika i ne gine vam binge seansa jer Fleabag je absolutely brilliant.

Zrinka Kelčec preporučuje ONLINE PLATFORMU

“Možda nije sexy, možda nije chic, ali je toliko osvježavajuće i korisno da sam ja itekako oduševljena”, govori nam naša draga suradnica Zrinka. Naime, ono što predlaže je  eGrađanin i online poslovanje javnih službi “Možda nam je trebalo 21 stoljeće da dođemo u 21. stoljeće, ali napredak je itekako vidljiv. Prijaviti novorođenče, tražiti izvadak iz zemljišnih knjiga, pokrenuti izdavanje putovnice samo su mali djelići onog što nam je omogućeno obaviti online.” Naravno, kaže nam, ima tu još prostora za napredak i nije još sve dostupno, “ali vjerujem da će se i to promijeniti u skorijoj budućnosti. Ljudi, registrirajte se na eGrađanin! Ako se pak ponekad zaželite čavrljanja s tetama na šalteru i dugih redova, uvijek možete napraviti mali izlet. Garantirano ćete se podsjetiti zašto je online obavljanje poslova s državom – blagoslov.”

Nives Bokor preporučuje KNJIGU

“Kad radite ovaj posao i onda se trebate odlučiti za samo jednu stvar koju biste preporučili, to svakako nije lak posao”, kaže nam naša glavna urednica, koja se na kraju jedva odlučila što bi i ne sumnjamo da je barem dvaput požalila što je odabrala samo ovo. “Knjiga  koja mi je ipak prva pala na pamet je ona čiji mi sadržaj, pa i sama preporuka nje, ne silaze s jezika od trenutka kad sam je počela čitati. “Faktologija” Hansa Roslinga. Ovaj švedski  liječnik i statističar te dugogodišnji konzultant UNICEF-a i Svjetske zdravstene organizacije, čiji jasni i jednostavni grafovi i statistike su me osvojili gledajući njegov TEDTalk, donosi pregršt činjenica koje zorno prikazuju da čovječanstvo i društvo ne ide nagore, dapače, već da naš pojedinačni trud da ovaj planet bude bolji ima smisla. No naše nerazumijevanje toga i uvjerenje da “nikad nije bilo gore” povezuje i objašnjava s još jednom važnom stvari.  Kritičkom pristupu svakodnevnim informacijama koje su nam plasirane. Kao osobi koja radi u medijima, zanimljiv mi je bio dio koji se bavi načinom kako mediji obrađuju pojedinačne teme i zašto. Ali ova knjiga će biti svakako zanimljiva svakome tko osjeća bilo kakvu demotiviranost stanjem društva, pa možda čak i sve intenzivniji osjećaj apatije zbog dojma nemoći i “nepomicanja s mrtve točke”. Iznimno motivirajuće djelo, a vjerujem da je dodatno dobila na snazi i važnosti u ovo vrijeme.”

 

Foto: Fleabag PR