Nakon što je pjevačica prošloga tjedna objavila niz polugolih fotografija, pokrenula je lavinu komentara, prvenstveno osuda. Zašto nam je problem vidjeti zavodljivu 60-godišnjakinju?

“Anđeo me čuva”, napisala je Madonna u objavi uz fotografije u donjem rublju, Louboutinkama i mrežastim čarapama dok zavodljivo pozira na krevetu.

I izazvala kompletni kolaps na društvenim mrežama, za koji sam skoro okrivljavala to što mi se Instagram stalno gasio (naravno, ovo je anegdotalno. Instagram stalno šteka). Reakcije?

Nisi li prestara za ovakvo ponašanje? Hajde se ti prebaci u studio raditi glazbu. U što si se to pretvorila? Što to uopće radiš? Što ti se dogodilo?!

Jasno vam je. Pjevačica “Like a Virgin”, koja već, što, četiri desetljeća provocira na ovoj razini, sada najednom mora odgovarati za to što joj se dogodilo jer se pojavila u toplesu na fotografijama? Čak je i 50 Cent prozvao pjevačicu na svome Instagramu, komentirajući da je ovo nešto nasmješnije na svijetu, i da Madonna “pokušava biti djevica u 63. godini.”

Problem su izazvale i fotografije njezine stražnjice, jer je Madonna već ranije optužena da je stavila implantate u stražnjicu, koje je, naravno, u sklopu serije fotografija, ponosno pokazala. I što se onda dogodilo? Instagram je uklonio većinu fotografija, a razlog je – golotinja. Ili ipak i uz jednu žličicu ageizma?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Madonna (@madonna)

“Još uvijek mi je zapanjujuće da živimo u kulturi koja dopušta da se pokaže svaki centimetar ženskog tijela osim bradavice”, napisala je kad je ponovno objavila određene fotografije. “Kao da je to jedini dio ženske anatomije koji se može seksualizirati. Bradavica koja hrani bebu! Povodom Dana zahvalnosti, zahvalna sam što sam uspjela održati zdrav razum kroz četiri desetljeća cenzure… seksizam… ageizam i mizoginija.”

Neovisno o tome što mislili o njezinim operacijama – netko vjeruje isključivo u prirodnu ljepotu, drugi smatraju da je tijelo naše platno i da s njim možemo raditi što god želimo i nije na nama da sudimo druge… Zašto to i dalje radimo? S jedne strane, žene u 40-ima u Hollywoodu dobivaju skoro pa isključivo uloge majki, neke čak i baka (!!), ali kad vidimo nekoga da svoje godine prihvaća na način usporediviji s Kardashiankama nego, primjerice, Helen Mirren – padaju nam na pamet samo riječi “degutantno”, “prestaro”?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Madonna (@madonna)

Madonna pozira u ovakvim, pa i provokativnijim pozama otkad smo mi skoro svi koji je gledamo bili u pelenama, i zapravo nije napravila ništa drukčije od Rihanne koja svaki tjedan pozira u svome novom donjem rublju i dobiva komentare da izgleda FANTA STI ČNO. Madonna takav život živi oduvijek i tako se osjeća…. Uostalom, na provokaciji je izgradila karijeru (tko se ne sjeća, neka slobodno ponovno pogleda “Like a Virgin” ili “Express Yourself” spot).

Ako ćemo o njezinim operacijama koje su po mnogima pretjerane – ne mogu biti razlog za omalovažavanje, baš nikada. A i smiješno je kao argument kada imamo toliko plastičnih ljepotica koje su stvorile ogromna carstva upravo na tome što izgledaju kao Instagram filtri. Govoriti da takvo ponašanje nije normalno kako bi si opravdavali omalovažavanje, dok istovremeno “rifrešamo” vidjeti što će sljedeće napraviti, jednostavno nas na razini društva čini licemjernima. A ako to samo tako cijelo vrijeme svjesno promatramo bez da mijenjamo stvari, poput utjecaja takvih pojava na mlade osobe koje imaju iskrivljenu sliku toga kako treba izgledati – bolje da ne dajemo epitet kakvima nas to čini.

I dok Madonna, kojoj je jedna od ikoničnih pjesama “Material Girl” u popratnom intervjuu o svojoj četiri desetljeća dugoj karijeri kaže: “Čak ni ne razmišljam o svojim godinama, da vam pravo kažem. Samo nastavljam dalje”, zašto nam je teško to prihvatiti? Jer se “previše” operirala? U odnosu na koga? Jer se previše seksualizira ili jer je ona sama sebi zgodna?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Madonna (@madonna)

Vjerojatnije je ipak da je mnogima postala “prestara” da je se seksualizira, iako je bilo sasvim okej to činiti do neke (bubnimo) četrespete. Madonna je pop zvijezda i doslovna seks ikona od 80-ih, no sada od nje traže da se ponaša u skladu sa svojim godinama. I dok je 1987. godine bila najseksi glazbenica prema Rolling Stoneu, sad bi cijelo svoje biće trebala šiknuti u ormar i navući se kaputićem. Jer, godinice.

Kako bi se pjevačica “Erotice” i “Justyfing My Love” trebala ponašati? Sumorno je, osim što je ageistički, vidjeti da iako je Madonna pomicala granicu toga što je prihvatljivo za žene u industriji, nismo puno naučili. I dalje već nakon 40. očekujemo da žene postanu seksualno nevidljive, a osjećaj koji želimo da izazivaju u nama je: dostojanstveno. Da, zvuči kao neka parola za sljedeće predsjedničke izbore. No, Madonna je jednom prilikom zanimljivo rekla: “Mislim, koga briga? Što ako ću biti seksi i za deset godina? Mislim, postoji li pravilo? Trebaš li umrijeti kad imaš 40? To je u osnovi ono što svi žele da ljudi rade.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Madonna (@madonna)

Istraživanje koje je 2018. proveo estetski kirurg dr. Julian De Silva, a koje je prenijela britanska Grazia, pokazalo je da se žene počinju osjećati ‘potpuno nevidljivima’ nakon što navrše 45 godina. Više od dvije trećine ispitanica reklo je da su počele primjećivati ​​slabljenje seksualne pažnje nakon što su dosegle svoju 40. godinu, a pad postaje vidljiviji u 45. godini.

“Mislim da je najkontroverznija stvar koju sam ikad učinila jest to da sam još uvijek ovdje”, izjavila je Madonna na Billboard Women in Music prilikom prihvaćanja nagrade za ženu godine, i moramo se složiti.

U svijetu u kojem se seks predstavlja kao nešto za mlade i vitalne, treba nam jedna Madonna koja ruši tabue o seksu kao grijehu, a očito i starenju kao zločinu. I to u svijetu koji skoro pa potpuno prihvaća seksualizaciju maloljetnica, i koji postavlja nerealne tjelesne standarde.

U svijetu u kojem je u redu seksualizirati i objektivizirati, ali ne i osjećati se seksi, pogotovo ako to ne radiš u određenim gabaritima – između svoja četiri zida u određenim uvjetima, i nikako ne OnlyFans. Ako imaš oko 30, poput Janelle Monae, poslat će ti da ponekad objaviš i neku fotku koja otkriva dekolte. Ako imaš 50, zamolit će te navučeš hlače.

Međutim, Madonna se bori protiv ovakve kulture već desetljećima, i ne čudi da to nastavlja i danas, jednako prgavo kao i u svojim počecima. Da joj je toliko važno što drugi misle o njoj, ne bi danas bila toliko moćna da je to bilo skoro bez presedana za ženu u industriji glazbe. Nasreću, takvih danas ima sve više i divimo im se. Pitanje je kada ćemo im se prestati – možda kada otpuhnu četrdesetu svjećicu? Preostaje nam vidjeti.

 

Foto: Kevin Winter/Getty Images Entertainment via Getty Images