Bitcoin se trenutno nalazi na 19. mjestu najvrjednijih sredstava na svijetu, ispred Paypala i Mastercarda

Trenutačna tržišna kapitalizacija od 356 milijardi dolara stavlja Bitcoin u rang s najvećom svjetskom investicijskom bankom JPMorgan Chase, i ponovno je dobio pažnju koju je imao na svojim slavnim počecima. Vjerojatno se sjećate situacije prije tri godine kada su kriptovalute postale tržišni fenomen i kada je svatko s kakvom tisućicom viška u džepu, upotpunio svoj portfelj, neki i po prvi put zagrebavši u područje ulaganja. Bitcoin tako sada predstavlja nešto manje od dvije trećine ukupnog tržišta kriptovaluta, koje broji gotovo 4.000 različitih altcoina i digitalnih valuta, a među najvećima su Ethereum (eter), Ripple (XRP), bitcoin cash i litecoin. Ujedno su svi oni tijekom posljednjih tjedan dana zabilježili znatan dobitak. Čini se da investitori sve više na kriptovalutu gledaju kao na sigurno utočište tijekom ekonomskih i geopolitičkih previranja, za razliku od ulaganja u tvrtke i zlato.

Platna kompanija Square je, primjerice, u listopadu kupila bitcoine vrijedne 50 milijuna dolara, rekavši da vidi potencijal u tome da Bitcoin postane “sve prisutnija valuta”.

Ubrzo nakon toga, PayPal je najavio da će uskoro dopustiti svojim korisnicima da kupuju i prodaju kriptovalute, što je vinulo Bitcoin iznad 13.000 dolara, dok brojni ulagači Wall Streeta podržavaju mišljenje da je ulaganje u kripto vrlo privlačno. Rick Rieder, glavni direktor ulaganja u BlackRocku, izjavio je u petak da sudbina Bitcoina nije upitna zbog interesa milenijalaca za digitalna plaćanja. Međutim, koliko veselja, toliko i skepse – mnogi zamjeraju Bitcoinu njegovu nestabilnost, crno tržište i nesigurnu budućnost decentriliziranih financija. To što su tradicionalna financijska tržišta postala iznimno nesigurna, ne znači (barem zasad) da kriptovalute nude sigurnu luku. Stoga, smatraju analitičari, ulaganja će biti rizična u doglednoj budućnosti, i tako bi ih se trebalo i tretirati. Ali, svi se slažu oko istoga – komešanja oko kriptovaluta vrijedi pozorno pratiti.

Fotografija: Unsplash