Unatoč kalendarskoj jeseni, predstojeći vikend donosi idealno vrijeme za vikend uz more, a ukoliko ga želite maksimalno iskoristiti na nekom od naših otoka – predlažemo Šoltu u čijoj se predivnoj uvali Tatinja nalazi restoran Lonely Paradise. 

“Dabogda te dopala Šolta!” poznata je dalmatinska izreka koja je u prošlim vremenima imala negativne konotacije budući da je život na ovom otoku tada podrazumijevao težak fizički rad – dok danas dobiva sasvim suprotno značenje. 

Naime, za razliku od susjednih otoka koja su već desetljećima orijentirana prema turizmu, Šolta je ostala dovoljno izolirana da njenu netaknutu prirodu ne pregazi masovni turizam unatoč blizini kopna, poglavito kad je riječ o južnoj strani otoka.

Od pitomog i preslatkog mjesta Maslinica, do prelijepih uvala kristalnog tirkiznog mora i atraktivnih morskih klisura, ovo područje pravi je nautički raj – a posebno pitoreskna uvala Tatinja koja se ističe sa svoje dvije male hridi koje strše iz mora kao dva otočića.

No srećom, ukoliko nećete uploviti u uvalu, do nje je moguće doći i pješice i to makadamskim putem koji skreće s glavne ceste na putu prema Gornjem selu. Za one koji vole aktivni odmor pa žele otok istraživati biciklom, napominjemo da je donji dio makadamskog puta više nalik planinarskoj stazi, stoga bi uspon natrag mogao biti prilično izazovan. 

Uz prvi pogled na uvalu, čijem šarmu doprinosi stara kamena kuća plavih vrata i prozora, poželjet ćete odmah uskočiti u more i potom se zalijepiti za osunčane stijene.  

No s druge strane, primjetit ćete drugu kuću s okućnicom čije se kaskade uklapaju u prirodni krajolik – a tek kada se približite, vidjet ćete da se radi o restoranu Lonely Paradise. 

Pomalo robinzonskog stila, zahvaljujući prirodnim materijalima korištenjem za izradu namještaja te obilju zelenila, terasa restorana je idilična oaza relaksacije kojoj doprinosi i slabiji mobilni signal.
Pritom možete birati na kojoj ćete “razini” terase sjediti, a svaki dio je uređen na jedinstven način. Stolovi su dovoljno udaljeni da možete neometano uživati u privatnosti dok uživate u savršenom pogledu na uvalu koja se prostire ispred vas, i to uz čašu šoltanskog gaštald pošipa (Dom Kalebić).

Kad je u pitanju gastronomska ponuda, ovdje možete očekivati mesne i riblje dalmatinske specijalitete, ali ne i klasični menu. Naime, dnevna ponuda nije fiksna s obzirom da ovisi o dostupnoj ribi i namirnicama na otoku, no moguće je određena jela naručiti i unaprijed. 

Ukoliko budete u mogućnosti, svakako probajte crni rižot, peku, pašticadu ili brudet – klasike lokalne gastronomije.

A nakon deserta, što drugo nego ponovni zaron u tirkiz – uz nadu da još uvijek nije zadnji za ovu godinu.

Za dodatne informacije o restoranu svakako posjetite web stranicu www.lonelyparadise.eu ili Instagram profil Lonely Paradise Šolta.

Foto: Lonely Paradise