Jedno od omiljenih nam ljetnih događanja u gradu, Zagreb Classic, vraća se na Trg kralja Tomislava i ove godine! Ovaj open air festival istinski je doživljaj za sve ljubitelje klasične glazbe, a vrhunski svjetski i hrvatski glazbenici od 23. do 29. lipnja za Zagrepčane i njihove goste izvode najbolje od glazbene klasike, i to na jedinstvenoj pozornici pod zvijezdama.

Djela hrvatskih i svjetskih skladatelja, za ljubitelje klasične glazbe i one koji će to postati, sinergijom talenta umjetnika izvode glazbenici potvrđeni na prestižnim svjetskim pozornicama. No, zagrebačka je ipak posebna. Zagreb Classic open air svi vole iz istog razloga: zbog pažljivo odabranog programa, prekrasnog ambijenta i one toliko važne kemije glazbe, izvođača, publike i atmosfere grada.

Za razliku od uobičajenih glazbenih dvorana, za ovu priliku odjenut ćete sportsku ili casual odjeću te svoje mjesto na besplatnim koncertima pronaći na travnjaku, dijeleći s ostalima doživljaj vrhunske glazbe u doista posebnom ambijentu, s pogledom na zvjezdano nebo, prekrasne cvjetne lijehe i svjetla grada. Jer tu ste – u samom središtu grada, a opet, poneseni glazbom, tako daleko od njegove svakodnevice.

Za vas će i ove godine svirati i pjevati vrhunski domaći i inozemni glazbenici i ansambli, svi pod ravnanjem proslavljenih dirigenata. Na ovogodišnjem Zagreb Classic open air festivalu će nastupiti violinisti Anastasya Petryshak i Francesco Manara, sopranistica Cristina Mosca, kantautorica Joyce Jonathan, ansambl Cameristi della ScalaZagrebačka filharmonijaansambl Hrvatskog narodnog kazalištasolisti, orkestar i zbor Gradskog kazališta KomedijaJazz orkestar Hrvatske vojske, dirigenti Marcello RotaPaolo Spadara Munitta, Dinko Appelt i Davor Dropuljić, skladatelj i glazbenik Tonči Huljić i glazbenica Hana Huljić Grašo, pjevač i glumac Adalbert Turner – Juci i drugi.

Posebna će  večer biti posvećena izvanrednom opusu i jubilejima skladatelja Alfija Kabilja koji je svojim glazbenim djelovanjem i svevremenskim mjuziklima obilježio glazbenu scenu i stvorio djela koja oduševljavaju generacije i generacije publike.

Zagreb Classic open air održava se od 2016. godine, a među umjetnicima i ljubiteljima glazbe uživa kultni status kojeg potvrđuje i ovogodišnjim izdanjem.

Tekst: infozagreb.hr

Foto: media.infozagreb.hr