Fend, Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

Ručno brano, hladno prešano, lokalno dobiveno … novi trendovi u zdravlju, ali i ljepoti  dovode to toga da važnost poznavanja podrijetla svega što svakodnevno koristimo ili unosimo postaje sve veći imperativ.

 

Ako nam je bitno da je ono što jedemo zdravo, prirodno, bez umjetnih dodataka i organsko, je li nam jednako važno i kada se radi o onome što nanosimo na kožu? Sve nam je više stalo do onoga što se nalazi u bočicama koje nas mame s polica parfumerija, ljekarni, kozmetičkih salona ili Instagram profila omiljene nam beauty blogerice pa stoga organska kozmetika postaje sve traženiji pojam.

Prema Soil Associationu, vodećem regulatoru organske proizvodnje, čiji je certifikat svjetski priznat, sektor organske kozmetike porastao je za 13 posto u posljednjih godinu dana.

Pionirom organske kozmetike smatra se britanska beauty kompanija Neal’s Yard Remedies čiji su svi proizvodi najmanje 70% organski, te većinom veganski i gluten free te je prva kompanija u svijetu certificirana kao 100% etična kompanija. Neal’s Yard Remedies inicijator je kampanje Ban the beeds (Keep our oceans plastic free) kojim je u UK uspio zabraniti upotrebu plastičnih mikrogranula u pilinzima koje ulaze u naš eko sustav, a mi ih unosimo u organizam. Kampanja je proširena na cijeli svijet nakon što je Marie Claire dodijelio Neal’s Yard Remedies Prix D’Excellence za održivost.

U svojoj preko 30 godina dugoj povijesti Neal’s Yard Remedies razvio je široku paletu proizvoda namjenskih svim tipovima kože. Osnovne linije su Rose linija za normalnu, dehidriranu kožu, Palmarosa linija za mješovitu, masnu kožu i Frankincense linija za zrelu kožu.

Na svojoj eko farmi koja se prostire na preko 5 hektara razvili su proizvode koje zahvaljujući svojoj djelotvornosti nestanu s polica i prije nego ih se postavi, a među njima su Wild Rose balzam za ljepotu, Frankincense Intense krema i koncentrat za zrelu kožu, Rose bezuljni hidratantni serum i Yarrow & Comfrey hidratantna krema za masnu i mješovitu kožu.

Zašto organski?

Neorganski proizvodi za njegu kože sadrže sintetičke, umjetne kemikalije poput mineralnih ulja, sulfata i toksina te pesticide. Istraživanja su također pokazala da mogu sadržavati naftu, parabene i druge kemikalije koje, uz dugotrajnu uporabu, mogu uzrokovati iritaciju kože, dok organski proizvodi na biljkama i drugim prirodnim sastojcima koji se uzgajaju bez upotrebe pesticida, herbicida, umjetnih gnojiva, genetski modificiranih organizama (GMO-a) i drugih aditiva ili kemikalija. Zbog toga smo sigurni da koža i tijelo apsorbiraju samo stvarne, prirodne sastojke koji nisu štetni. Budući da ne sadržavaju kemikalije, manje je vjerojatnost alergijske reakcije na organske proizvode. Također, organski uzgojena biljka sadrži više antioksidansa. Štoviše, do 95% sadržaja organskog proizvoda za njegu kože su aktivni sastojci, dok u sintetičkim proizvodima za njegu kože, s druge strane, aktivni sastojci čine samo 5 do 10% sadržaja.

Prirodno vs. organsko

Kod proizvoda za njegu kože koji se označavaju kao prirodni barem neki sastojci uključeni u sastav proizvoda moraju biti prirodni, ali proizvod može biti ‘etiketiran’ kao prirodni iako sadrži čak do 30% sintetičkih sastojaka, dok organski proizvodi sadržavaju sastojke uzgajane i obrađivane pod veoma strogim pravilima, bez pesticida i apsolutno ne sadrži niti jedan od genetski modificiranih sastojaka.

Dobro za nas, dobro za svijet

Budući da organski proizvodi koriste prirodno uzgojene sastojke koji nemaju toksičnih pesticida i gnojiva, ne ostavljaju štetne tragove na planeti, posebice tlu, vodi i zraku. Organska poljoprivreda je također bolja za biljni i životinjski svijet, uzrokuje manje zagađenje te proizvodi manje ugljičnog dioksida i manje opasnog otpada. Koristeći organske proizvode za njegu kože, pomažete smanjivanju utjecaja na okoliš čime podržavate održivosti našeg okoliša.

Isto tako, za proizvodnju organski proizvoda ne postoji potreba testiranja proizvoda na životinjama, stoga su svi proizvodi cruelty-free.

Svoju organsku Neal’s Yard Remedies kozmetiku potražite u odabranim Farmacia ljekarnama i Douglas parfumerijama, a novosti pratite na FB Neal’s Yard Remedies Hrvatska i Instagram nyr_hrvatska