Fendi, Guliver/Getty Images

Proljeće je vrijeme kad je posebno važno da su pore očišćene, a koža (blago) matirana i spremna za razne kreme i make-up. Zato vas uvodimo u svijet njege o kojoj možda niste sve znali…

Mnoge nesavršenosti na koži, najčešće one u vidu mitesera, prištića ili akni, nastaju onda kada se pore prekomjerno napune sebumom. To može biti uslijed hormonalnog disbalansa, znojenja, prašine, genetske predispozicije, a naš zadatak je da ovaj proces kontroliramo što je više moguće. Nema žene koja nije čula za termin “proširene pore”, a svaka druga se s njima bori svakodnevno. Ovaj vid problema uglavnom prati osobe s mješovitom i masnom kožom, mada i tu ima izuzetaka. Vodite računa o tome da ne kupujete proizvode samo prema svom tipu nego i stanju kože jer se ono često mijenja i ne podnosi rutinu.

VIŠE OD ČIŠĆENJA!

Napredna razina klasičnog rituala uklanjanja nečistoća s lica dolazi zajedno s pametnim uređajima za čišćenje, kakve su sonične četke. Iako ih danas smatramo inovativnom tehnologijom, istina je da su se neke izmijenjene prijašnje verzije mogle naći u drevnom Japanu i kod starih Grka. Njihova ključna uloga je ta da dubinski očiste i na duže staze suze pore (nekoliko puta bolje nego što je to moguće mehaničkim pokretima, odnosno rukama) te da pripreme kožu za nanošenje krema, seruma, ulja, ali i šminke. Ono što je također značajno, jest to da na lice djeluju poput mini kozmetičkog tretmana, tako da u salon možete odlaziti rjeđe nego prije, a uvijek imati svježu, blistavu i čistu kožu. Začetnik soničnih četki i najpopularniji među njima svakako je Clarisonic, čiji se sustav ne bazira na rotirajućim četkama, zbog čega je vaše lice zaštićeno od eventualnih mikro-ozljeda. Važno je da znate i da ne odgovaraju svakoj koži sve četke u ponudi te je najbolje da odaberete onu koja prema opisu najviše odgovara vašem tipu i stanju kože. Zbog pojave bakterija kojima je vlaga prirodno stanište, četke treba mijenjati tri do četiri mjeseca.

Foreo Luna Mini 2 za čišćenje lica, 999 kn

PILING KAO OSNOVA LJEPOTE

Elizabeth Arden Prevage Progressive Renewal Treatment

Kad je riječ o ovom ritualu, žene se najčešće dijele na one koje ga obožavaju, one koje ga ne vole i one koje su prema njemu ravnodušne. Ako pričamo o druge dvije skupine, pitamo se zašto je to tako? Razlozi su sljedeći: grublji osjećaj na koži koji im ne odgovara, mrzovolja, zaboravnost, nedostatak svijesti i edukacije o važnosti pilinga kože. Ne možemo reći da one koje ne čiste svoje lice na ovaj način nemaju lijepu kožu jer se tu ponovno upliću genetika i ostali faktori, ali je njega ono što se ipak primjećuje, posebno kroz godine. Piling podrazumijeva otvaranje pora, izbacivanje masnoće i prljavština iz njih, i potom zatvaranje pora hladnom ili mlakom vodom, tako da one ostanu čiste. Ako preskačete ovaj korak, jedino što se događa na vašem licu jest površinsko uklanjanje prašine ili ostataka šminke, dok ono nataloženo ispod epidermisa ostaje tu, i kasnije potencijalno radi problem. Piling je posebno važan za osobe s masnijim tipom kože, ali se ne smije primjenjivati ako je koža upaljena i s otvorenim ranicama od akni.

MASKAMA DO NOVE KOŽE!

Nivea Q10 Power noćna maska za lice, 109,90 kn

Hranjive maske su korak broj 2 u ritualu njege, a slijede nakon klasičnog pilinga ili čišćenja kože soničnim aparatom. Na tržištu postoji veliki broj preparata iz ovog segmenta: maske za hidrataciju, dubinsku prehranu, uklanjanje mrlja i pigmentacija, sužavanje pora, dok ih po strukturi dijelimo na kremaste, tekuće, film, voštane i žele. Svaka od njih odgovara određenom tipu, odnosno stanju kože, a koja vama odgovara, najbolje ćete ustanoviti ako ih testirate, ali obazrivo. Posavjetujte se sa stručnom osobom, napravite selekciju i vodite računa o tome jeste li alergični na neki od sastojaka koji maska sadrži. Imajte u vidu da čak ni potpuno prirodne maske ne moraju biti odgovarajuće jer jaka koncentracija biljaka i njihovih ulja može izazvati blažu ili jaču iritaciju kože. Ako imate problem s proširenim porama, trebali biste potražiti maske na bazi voska koje će odčepiti masnoćom začepljene pore. Ono što je također trenutačno hit u svijetu jest korejska kozmetika jer je, kao što možemo i pretpostaviti, potpuno inovativna i drukčija. U moru brendova koji nam dolaze iz ove zemlje, možemo naći slične maske od crnog ugljena koje savršeno dobro čiste kožu.

Avon K-Beauty Hijaluronska gel maska protiv podočnjaka, 35,90 kn

KOJI VAM MAKE-UP PRISTAJE?

Kad je riječ o šminkanju, važno je raditi pametne izbore, što možemo povezati s odabirom idealne odjevne kombinacije. Kao što nije svaka haljina za svaku figuru, isto tako ni svačije lice ne trpi svaki komad šminke. Jedan od očitih primjera je highlighter, koji se ne preporučuje onima s masnom i nesavršenom kožom, baš kao što će neki kompaktni puderi učiniti to da suha koža izgleda starije i umornije.

PRIMER

Jednostavnim jezikom rečeno, primer je baza ili podloga za šminku kako bi ona stajala duže i ljepše na licu. Osim toga, primeri na bazi silikona imaju ulogu minimizirati pore i spriječiti razlijevanje pudera (cakey face) nakon nekog vremena, kod masnog tipa kože. Nakon primera, sve ostalo što se nanosi klizi po koži i postiže se maksimalna funkcionalnost proizvoda.

KOME JE NAMIJENJEN OVAJ PROIZVOD?

Možemo reći – svima, ali ako nemate problem s otapanjem šminke i isticanjem pora, ne bi bilo loše izbjeći primere jer oni uglavnom sadrže značajan postotak silikona i konzervanasa. S druge strane, ako želite biti sigurni da će vam šminka stajati cijeli dan besprijekorno, onda je baza dobro rješenje, ali samo povremeno.

PUDER

Ovaj komad šminke ne treba posebno objašnjavati premda mnoge žene i dan-danas griješe kada je riječ o odabiru pudera. Osnovna pogreška je biranje tamnije boje od boje tena zbog efekta preplanulosti (koji se zapravo postiže bronzerom), zbog čega pore izgledaju izraženije. Osim toga, usprkos masnoj koži, izbjegavajte mat pudere jer takve formule rješavaju jedan problem, ali uzrokuju drugi.

KOJI PUDER ODGOVARA KOJEM TIPU KOŽE?

Opće pravilo je da se tekući puder slaže sa suhom i normalnom, a kompaktni s masnom i mješovitom kožom. Ipak, za problematičnu kožu (druga dva spomenuta tipa), savjet je nanošenje laganih i što prirodnijih BB krema koje eventualno možete matirati praškastim proizvodom.

BRONZER

Dobra stvar kod bronzera je ta što ima višestruku ulogu i može odgovarati svima. Na tržištu se mogu naći razne nijanse i teksture, a na vama je da ga koristite u skladu s prilikom ili raspoloženjem – bilo da hoćete stroge konture ili paušalni dodir preplanulosti. Ako imate masniji tip kože, odnosno lice koje brzo zablista, birajte mat bronzere, dakle, izbjegavajte one sa shimmerom.

KAKO DA NAM BRONZER STOJI ŠTO JE BOLJE MOGUĆE?

Iako postoje tekući, praškasti i kameni bronzer, najčešće koristimo ovaj posljednji. Izaberite onaj koji je dvije do tri nijanse tamniji od vašeg tena, i nanosite ga srednjevelikom koso rezanom četkom ako želite konturiranje, odnosno pufastom mekanom četkom za blago sjenčanje.

RUMENILO

Iako postoje neka opća pravila koje rumenilo je dobro za koji tip kože i oblik lica, kao i koji pribor mu odgovara, činjenica je da žene stalnom praksom same dođu do najboljeg rješenja za sebe. Ipak, ne bi bilo loše da se osvrnemo da neke poučne savjete stručnjaka. Na primjer, ako imate masnu kožu, izbjegavajte kremasta rumenila sa shimmerom te radije birajte ona u prahu.

KAKO ODABRATI PRAVO RUMENILO?

Ako imate problematičnu kožu, za vas je idealno rumenilo u prahu, dok će osjetljivoj koži odgovarati ono koje sadrži minerale kao UV blokatore, a suhoj i dehidriranoj koži – kremasto, to jest tekuće rumenilo (nanosi se prstima, a utapkava beauty blenderom ili četkicom za highlighter).

HIGHLIGHTER

Ovo je komad šminke koji definitivno najmanje odgovara koži sklonoj aknama i nepravilnostima te ga je u tom slučaju najbolje zaobilaziti u širokom luku. Budući da ima ulogu posvjetljivanja i naglašavanja određenih dijelova lica (jagodice, sljepoočnice, dio iznad gornje usne), jasno je da se preporučuje prije svega onima koji imaju gotovo savršen, ujednačen ten.

ŠTO NAM GOVORE NIJANSE HIGHLIGHTERA?

Kao i kad je riječ o svim drugim dekorativnim proizvodima, i iluminatori se proizvode u različitim nijansama. Blijedoj koži će odgovarati roskasti, prozirni tonovi, a tamnoj koži, hladnog ili toplog podtona, ipak će više odgovarati oni u kojima razaznajemo smeđe nijanse.