Hayat Nazer predstavila je prekrasnu skulpturu napravljenu u spomen na žrtve eksplozije luke u Bejrutu

Ogromna eksplozija početkom kolovoza, koja je prestravila svijet i sravnila područje Bejruta te ostavila bez domova oko 300 000 stanovnika, a ubila skoro 200 ljudi, uzrokovala je najgoru financijsku krizu u Libanonu od građanskog rata te postala druga najzaduženija zemlja na svijetu. Libanonske vlasti naišle su na oštre kritike zbog neuspjeha političkog i ekonomskog upravljanja, ali i zbog zdravstvenih i sigurnosnih standarda jer su neuspješno reagirali nakon što je ogromna zaliha amonijevog nitrata eksplodirala u luci. Taj događaj, za koji stručnjaci tvrde da je imao deset posto snage atomske bombe koja je uništila Hirošimu, bio je vrhunac patnje građana i građanki koji su ubrzo organizirali brojne prosvjede protiv korupcije i izrazili svoje nezadovoljstvo sadašnjim vlastima. Umjetnica Hayat Nazer bila je među ljudima koji su proveli tjedne pomažući u obnovi grada sakupljanjem krhotina, te je tada došla na ideju da kreira skulpturu. Dane bi provodila pomažući čistiti ulice i domove, a noću bi se vraćala skulpturi.

Sakupljajući odbačene stvari za izgradnju pronašla je i oštećeni sat koji je ostao zaglavljen na 6:08 (na trenutak kada se eksplozija dogodila) i koji je dio neimenovane skulpture sačinjene od stakla i metala.

‘’Ako pogledate kip, jedna polovica ima nogu koja stoji, ruka izgleda predano, na licu je ožiljak s letećom kosom i satom s jedne strane, kao da se eksplozija još uvijek događa”, izjavila je Nazer za Reuters govoreći o 2,6 metara visokoj skulpturi žene. “Ali, druga ruka i druga noga… naslonjena je kao da počinje hodati i ruka je podignuta, želi nastaviti, želi nastaviti i ustati iz ruševina. I to je istina, naša istina ”, rekla je ova 33-godišnjakinja koja vjeruje u libanonsku otpornost i koja želi da skulpturi naziv daju građani.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ~ V ~ (@hayat_nazer_v)


Inspiriraciju je dobila od tekstova pjesme ‘’Ustani ispod ruševina’’ libanonske pjevačice Majide El Roumi. “Osjećala sam se kao da je Beirut žena, koja je unatoč onome što je pretrpjela vrlo jaka”, rekla je kreativna umjetnica kojoj je trebalo oko dva mjeseca da završi ovo emotivno djelo. Ovo nije prvi put da Nazer koristi ovakve materijale za izradu radova. Dosad je kreirala model mitološkog Feniksa od izgorjelih šatora prosvjednika te skulpturu u obliku srca od praznih suzavaca i kamenja sakupljenih tijekom sukoba prosvjednika i sigurnosnih snaga.

Photo credit: @joaocbsousa