Sa svega nekoliko sastojaka kod kuće možete sami složiti osvježenje za koje biste negdje u kafićima izdvajali i po nekoliko eura. A stvar je tako jednostavna!

Ledeni čaj jedno je od omiljenih tekućih osvježenja za sparnih ljetnih dana i vrlo ga je lagano za pripremiti kod kuće. S obzirom na to da smo za visokih temperatura tromiji i sporiji, donosimo vam verzije domaćeg ledenog čaja koje će vas, osim osvježiti, i razbuditi. Naučite kako pripremiti ledeni čaj u nastavku!

Crni ledeni čaj

Sastojci;

  • 2 l skuhane vode
  • 5 žlica čaja u rifunzi ili 5 vrećica čaja
  • korica organskog limuna
  • 5 žlica meda za zaslađivanje
  • nekoliko narezanih kriški limuna za posluživanje

Priprema:

Naravno, potrebno je skuhati veću količinu vode; kad ga već pripremate, neka vam barem potraje hladeći se u hladnjaku. Kad voda proključa, dodajte pet vrećica odnosno žličica ako koristite čaj u rinfuzi. Možete dodati i više ako vam se sviđa intenzivniji okus. Za slučaj da imate organski limun čija korica nije špricana, ogulite koricu limuna na tanke trakice i pustite da odstoji u čaju s vrećicama. Nakon pet minuta sve izvadite van i pričekajte da se ohladi. Ako ga želite zasladiti, dodajte med, ali tek kad je čaj ohlađen. Također, poslužite ga hladnog s kockicama leda i narezanim kriškama limuna.

Zeleni ledeni čaj

Sastojci:

  • 2 l skuhane vode
  • 5 žlica čaja u rifunzi ili 5 vrećica čaja
  • korica organskog limuna
  • 5 žlica meda za zaslađivanje
  • nekoliko narezanih kriški limuna za posluživanje
  • nekoliko listića svježe mente

Priprema:

Skuhajte veću količinu vode te ovog puta umjesto crnog ubacite zeleni čaj. Pet vrećica odnosno žlica čaja pustite neka odstoje pet do šest minuta. Na tanke trakice ogulite koricu limuna, koji mora biti organski za ovo, i pričekajte da odstoji zajedno s vrećicama čaja. Nakon toga sve izvadite i pričekajte da se ohladi. Poslužite hladno s ledom i malo natrgane svježe mente, ona će mu dati posebniji svježiji okus idealan za tople ljetne dane. Ako ga želite zasladiti, dodajte med, ali tek kad je čaj ohlađen.

Ledeni čaj od breskve

Sastojci:

  • 2 l skuhane vode
  • 5 žlica zelenog čaja u rifunzi ili 5 vrećica čaja
  • 5 žlica meda za zaslađivanje ako želite
  • miksani breskva i đumbir
  • iscijeđen jedan limun
  • narezana breskva na kriške za posluživanje

Priprema:

Najpopularniji ledeni čaj za ljetne vruće dane jest onaj od breskve. S obzirom na bogatu sezonu voća, možete ga pripremiti kod kuće s pravim komadićima breskve te ćete tako dobiti pravi domaći ledeni čaj s okusom koji volite. U kuhanu vodu ubacite pet žlica zelenog čaja te nakon pet minuta izvadite. Sa strane ogulite breskvu i đumbir te ih izmiksajte s malo vode, nakon čega procijedite i dodajte sad već ohlađenom čaju. Dodajte i jedan iscijeđeni limun, a za posluživanje narežite breskve i ubacite u čaj.

 

 

Foto: Unsplash