Postoje jela koja nas svojim mirisom i okusom vraćaju u djetinjstvo, a langošice, ili kako ih još volimo nazivati – poderane gaće, definitivno su jedna od tih poslastica.
Bez obzira na preferencije u hrani, rijetko tko može odoljeti ovim mekanim, mirisnim pogačicama. Danas zato dijelimo recept za ove jesenske delicije.
Sastojci:
- 40 g svježeg kvasca
- 1 žličica šećera
- 50 ml toplog mlijeka
- 500 g glatkog brašna
- 100 ml mlijeka + dodatna žlica po potrebi
- 180 g čvrstog jogurta
- 1 jaje
- mala žličica soli
- ulje za prženje
Uputstvo:
U zdjelicu s toplim mlijekom stavite svježi kvasac i šećer. Dobro promiješajte da se kvasac otopi i ostavite 15 minuta da se stvori pjenica.
U veću posudu stavite brašno, dodajte dignuti kvasac, mlijeko, jogurt, jaje i sol. Umijesite glatko tijesto, dodajući malo mlijeka ako je potrebno. Smjesu izradite ručno.
Posipajte vrh tijesta s malo brašna kako se ne bi zalijepilo za foliju. Prekrijte posudu prozirnom folijom i ostavite tijesto na toplom najmanje pola sata, idealno 45 minuta.
Posipajte podlogu na kojoj ćete razvaljati tijesto s brašnom. Izvadite dio dignutog tijesta i razvaljajte ga na debljinu od pola centimetra.
Nožem izrežite četverokute i trokute veličine 10×5 centimetara, izrađujući prorez u sredini svakog pravokutnika. Rukama razdvojite prorez kako biste napravili rupu. Ponovite postupak sa svakim komadom tijesta. Ostavite tijesto da odmori još 10-ak minuta.
U tavi zagrijte ulje. Oprezno stavljajte tijesto u ulje i pržite s obje strane dok ne postanu zlatno-žute boje.
Ispržene langošice stavljajte na kuhinjski papir kako bi upio višak masnoće.