Iako je tjedan tek krenuo, mi već maštamo o vikendu i kako ga provesti. Potaknuti ime, odlučili smo istražiti opcije i za oko nam je zapelo Kuterevo – utočište za mlade medvjede koje se nalazi nedaleko od grada Otočca.

Ovo utočište predstavlja sigurno sklonište za medvjeđe siročiće, nudeći im zaštitu i njegu koja im je potrebna za preživljavanje. Osim toga, utočište igra ključnu ulogu u zaštiti medvjeđeg staništa, promicanju održivog življenja i očuvanju tradicija lokalne planinske zajednice. Edukacija posjetitelja i njihovo zbližavanje s divljinom te medvjeđom karizmom ključni su dijelovi programa koje utočište nudi i to od 2005. godine. Također, u okviru utočišta djeluje i Volonterska postaja koja ima cilj pružiti podršku projektu te doprinijeti razvoju lokalne zajednice.

Posjet utočištu moguć je tijekom proljeća, ljeta i jeseni, s obzirom na to da se tijekom zime medvjedi povlače u svoje brloge kako bi proveli razdoblje mirovanja. Kako bi se osiguralo da medvjedi nisu uznemireni, posjete su tijekom zimskih mjeseci ograničene i moguće su samo u iznimnim situacijama. U proljeće i jesen, posjetitelji se prilikom dolaska trebaju javiti u Volontersku postaju gdje će ih dočekati i informirati  volonteri.

 

Što se tiče najboljeg vremena posjete, utočište je otvoreno za od jutra do večeri, no preporuka je da se dolazi nakon 9 sati ujutro i ostaje do najkasnije 8 sati navečer – čime se posjetiteljima omogućava da iskuse mir i ljepotu prirodnog okruženja u kojem medvjedi žive.

Sve dodatne detalje potražite na službenoj stranici!

Foto: Instagram, Unsplash