Hvar je u sezoni iza nas postao bogatiji za prvi Specialty coffee shop na otoku pod imenom Kava37, koji je definitivno bio jedan od instagramabilnijih ovog ljeta.

 

 

Vlasnici Ivana Čirjak i Marko Marinković, fotografski par čije su radove objavljivali etablirani svjetski časopisi, odlučili su se malo drugačiji smjer – otvaranje specijalizirani coffee shop koji obožavaju strani i domaći gosti. Prostor u samom centru Hvara, nedaleko do rive, uredili su u modernom industrijskom stilu i to s iznimnom pedatnošću.

 

Svaki dijelić prostora i usluge je dio iskustva pa se tako kava pije iz ručno izrađenih šalica koje je izradila Karolina Bumbak iza brenda GVG. Sirovinu kupuju sezonski a zatim ju prže u suradnji s Orich Coffee Roasters iz Splita. Trenutno su u ponudi blend natural brazilske (Fazenda Sertao Lot 18, Yellow Bourbon) i washer kolumbijske (Marina Sanchez, Fairfield, Castillo) kave, washed Ethiopia Guji Sidamo, Burundi (Bukeye – Munyinya Lot 13, Red Bourbon) te Guatemala Antigua sa farme La Folie farm. U Kavi37 ne nude standardne gazirane sokove, čajeve i slična pića, već sami rade sokove od svježe cijeđenog voća, peku croissante, a uz artisan sladolede Slatke tvornice Medenko nude još Agropoštine prirodne sokove od lavande, kadulje i mente.

 

Ne čudi da smo se zbog svega navedenog zaljubili u ovaj novi genijalni prostor, i poželjeli razgovarati s vlasnicima. Želja nam se ostvarila jer smo odradili jedan brzopotezni intervju s dijelom tandema,  Markom Marinkovićem

 

Strast za kavom rodila se…

Nakon sto smo upoznali jednu potpuno novu dinenziju kave kroz naša putovanja. Sve do tada nismo bili kavoljupci, ali iskustvo nam je promijenilo stav i sada smo zaljubljeni u napitak koji je otprilike triput kompleksniji od vina.

 

Kako ste došli na ideju speciality coffee placea i zašto baš Hvar?

Protekla godina bila je iznimno naporna za nas. Proputovali smo cijeli svijet fotografirajući vjenčanja i proveli gotovo deset mjeseci izvan Hrvatske što je bilo istovremeno uzbuđujuće i neodrživo. Znali smo da se trebamo malo usidriti negdje, a ideja o coffee shopu tinja u nama već koju godinu. S Hvarom smo povezani i poklopio se trenutak u kojem smo se našli na pravom mjestu u pravo vrijeme.

 

Što se sve može pronaći u ponudi u Kava 37?

Izuzev vrhunske kave koju sirovu nabavljamo sa malih farmi, pržimo kod Proch coffee roasters i pripremamo svježu na brojne načine. Tu su i Medenko ručno rađeni sladoledi bez aditiva, konzervansa ili umjetnih aroma; Agropostini prirodni sokovi ili GVG ceramics ručno rađene šalice i tanjure za naš shop koje ljudi mogu kupiti. Gledali smo da zaokružimo priču vrhunskim i kvalitetnim domaćim proizvodima i na taj način potaknemo našu ekipu.

Puno ste proputovali, koje destinacije su vam ostale urezane u pamćenje?

Svakako Bagan u Myanmaru i Mexico. Bagan je netaknuta povijest i iskonska dobrota ljudi dok smo se u Meksiku zaručili.

 

Gdje ste popili najbolju kavu?

Tesko je reći, ali Hong Kong i Cupping room su ostali u posebnom sjećanju.

 

Koja vam je bila najljepša lokacija gdje ste popili kavu?

Naš stan. Ne zato što je po bilo čemu poseban, već sa sobom nosi neopterećenost i sasvim drugu dimenziju. No, s obzirom da pitanje traži malo bolju lokaciju teško je odabrati izmedu balona negdje iznad Puglie ili izlaska sunca u Baganu.

 

U svojoj malo oazi, pazili ste na svaki detalj pa tako i na šalice iz koje se ispija kava. Kako je došlo do te suradnje?

Ivana Varesko je naša i Karolinina (GVG ceramics) zajednička prijateljica. Znali smo da standardne šalice neće komplimentirati naššim kavama ni ambijentu, pa smo tražili nešto drugačije i  posebno da komplimentira kavama koje uslužujemo svojim gostima.

 

Kako ste se odlučili za ovaj tip uređenja?

Naše uredenje je samo ekstenzija našeg stana. Nismo imali nikakav poseban tip, jednostavno volimo čiste linije, kvalitetno indirektno svjetlo i minimalizam. Detalji su izvrsna stvar, ali teško funkcioniraju ako ih je puno.