Nikola Šainović

Nedavno otvorena, pršuterija Parenzo na Jordanovcu oduševila je sve one kojima je vizija idealnog ručka ili večere tzv. ‘meza’ uz par najbližih prijatelja u domaćoj atmosferi

Vlasnik restorana, Nikola Šainović, inače rodom iz Poreča, preselivši se u Zagreb odlučio je ponuditi Zagrepčanima izvorno talijanski koncept tzv. sporog jedenja uz kvalitetno vino i gurmanske plate.

”Osim poslovnih večera, team buildinga i cateringa, baziramo na dugim večerama uz mezu i vino, gdje nam je cilj da se osim gušta dobre hrane ljudi osjećaju kao kod kuće.”

Otvorivši restoran na Jordanovcu, u prostoru u kojem zaboravljate na vrijeme, ovaj Porečanin uspio je spojiti pomno kombinirane okuse Istre zbog kojeg su neki spremni čak i putovati iz drugih gradova.

”Nikada mi nije bio problem radi kvalitetne hrane i dobre ponude prijeći i nekoliko desetaka kilometara. Takvi su i moji gosti.” objašnjava nam Nikola.

Ponuda restorana zasniva se na narescima, sirevima, namazima i neizostavnim vinima s područja Istre. U ponudi su razne vrste plata. Dok onima koji ne jedu meso preporučujemo platu ‘Sir’ ili platu ‘Bakalar’, za sve ostale tu su plata ‘Pršut’ te plata ‘Parenzo’. Cijena plata se kreće od 100 kn za dvije, do 350 kn za četiri osobe.

Najveći naglasak stavlja se na pomno birani visokokvalitetni pršut koji se neposredno pred posluživanje svježe reže posebnom tehnikom.

Dok je pršut opravdano zauzeo pobjedničko mjesto restorana Parenzo, iza njega slijede sirevi koji podižu plate na gurmanski nivo. Ističemo Gran Istriano, kravlji ili kozji sir s tartufima te sir u teraneu koji morate probati!

Osim mesnih narezaka i sireva, uz tek prepečeni kruh ne zaboravite naručiti i namaze. U ponudi su tartufata, krema od bijelog tartufa te namaz crvene baze – pelati s tartufima.

Za sve one koji su raspoloženi za nešto konkretnije, u ponudi su istarske pašte, bifteci, salata od hobotnice te apsolutni favorit i osobna preporuka vlasnika restorana – ručno rađeni Tatarski biftek.

U ponudi su također domaće rakije poput medice, biskve i višnje, no kako bi ostali vjerni autentičnoj ponudi, preporučujemo odmak od klasičnih rakija na Teranino s tartufima ili pak rakiju Erba Luiga, inače najčešći izbor za kvalitetan aperitiv. Iskoristite i jedinstvenu ponudu pjenušaca – degustirate ‘Kabola-re’ ili pjenušac ‘Puhalek kraljica’.

Za kraj, ono najslađe, vinska karta. Vina su odabrana planski, te uz dobro znanog i svima dragog Kozlovića, od bijelih vina u ponudi se nalaze: Piulato malvazija, Prelac Muškat, Matošević Alba, Puhalek Sauvignon te Vrbanek Graševina. Od crnih vina birat ćete između Cabernet Sauvignon Armana, Kozlović Terana, Laguna ili Pilato Merlota.

Dodatne informacije dobiti ćete na Facebook ili Instagram stranici restorana.

Vidimo se na adresi Rebar 7 na Jordanovcu!

Fotografije: Marko Cuculić