Kuća Rogač, koja je smještena na Visu, izgleda kao savršeno utočište za jesenske vikende

Uživancija na moru nije rezervirana samo za ljetne dane, dapače, u idealnoj postavi hladnije vrijeme je savršeno za osluškivanje atmosfere mjesta u kojem se nalazimo, lišeno turista i, neki će reći, pretjerane vrućine. Mi smo pronašli idealno mjesto na kojem vismo voljeli doživjeti skoro pa meditativnu smirenost uz šalicu čaja.

Na strmoj parceli na sjevernom obronku iznad luke i povijesnog grada Visa i okružena stogodišnjim rogačima, nalazi se kuća Rogač, izvedena u grubo klesanom viškom kamenu i betonu koja gleda na predivnu uvalu.

Kuća ima 225 kvadrata, a projekt potpisuje Studio Archaos, a svoju zanimljivu vizuru duguje otvorima na kamenoj fasadi kako bi se napravilo stupnjevanje razina privatnosti unutrašnjih prostora kuće te balkona, terasa i lođa. Tako se omogućilo nesmetano uživanje u okolini, a istovremeno zadržalo i osjećaj slobode i ugođaja da ste potpuni sami. Osjećaj potpune ugode pružaju namještaj i stolarija u hrastovini, dok su zidovi obrađeni grubljom žbukom.

Da bi cijela atmosfera bila potpuna, spavaća soba nalazi se na najvišem katu, s vlastitom kupaonicom i zaštićenom krovnom terasom, s koje možete vidjeti srednjodalmatinske otoke. Na istom je katu i spremište za bicikle, a stubište vodi prema nižem katu i dvjema spavaćim sobama sa zasebnim pristupima balkonu i lođi.

Središte događanja ipak je u dnevnom boravku i kuhinji te blagovaonici s koje se produžuju konzolna terasa, idealna za uživanje u zelenilu i lovljenje preostalih toplih zraka sunca.

Kuća Rogač ima za svakoga ponešto, pa tako i prostor za druženje koji uključuje konobu i vinoteku, te betonski bazen te vrtnu terasu. Idealno i za intimno opuštanje, i zabavni odmor uz društvo!

 

Foto: Bosnic+Dorotic