Ako ste već bili u Beču, a niste posjetili ovu prekrasnu zelenu oazu u samom središtu grada, tada to obavezno morate ispraviti. Za ovu lokaciju kažu kako je doista najljepša u Beču, a upoznat ćete i mnoge bilje i životinjske vrste.

Radi se o Kući leptira (Schmetterlinghaus), smještenoj u vrtovima palače Hofburg koja je bila rezidencija obitelji Habsburg, od 13. stoljeća do 1918. godine i pada monarhije. Tijekom stoljeća Hofburg je bio svjedok važnih povijesnih i političkih događaja u Austriji i cijeloj Europi. Ovdje je živio i car Franjo Josef I. sa svojom slavnom suprugom, caricom Elizabetom, poznatom i kao Sisi. Hofburg je vidio i mračnije dane. Godine 1938. Adolf Hitler je s balkona Neuen Burga najavio pripajanje Austrije Njemačkoj. I danas je Hofburg središte političkog života Beča. Predsjednik Austrije boravi u Hofburgu, a ured premijera nalazi se unutar golemog kompleksa zgrada.

Kuća leptira prvi put je otvorena u Sonnenuhrenhausu 1. svibnja 1990. Pokazalo se da je odmah postigla nevjerojatan uspjeh. Uspijevala je na ovoj lokaciji do 1997. godine, kada je povijesna zgrada morala biti zatvorena zbog obnove. Kuća leptira preselila se u svoj sadašnji dom u Hofburg krajem 1998. Interijer jednog dijela novoobnovljene Kuće palmi posebno je dizajniran kao kuća leptira, sa slapovima, velikim drvećem i egzotičnim biljkama. Kuća leptira pokazala se kao glavna atrakcija u središtu Beča i sada redovito oduševljava sve koji ju posjete, pružajući prekrasno iskustvo posjetiteljima kako Bečanima tako i turistima.

Schmetterlinghaus je zajednički projekt Republike Austrije i Stephen Fried GmbH. Brigitte Mang, trenutna direktorica Saveznih vrtova Austrije, oduševljena je zagovornica projekta Schmetterlinghaus, u potpunosti angažirajući svoj odjel zajedno sa Stephenom Friedom u dobrobiti i razvoju Carske kuće leptira. Schmetterlinghaus je sada postao jedna od poznatih turističkih atrakcija Beča i izvrstan primjer suradnje između javnih i privatnih institucija za dobrobit svih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ludmila Rocha (@ludmilarochax)

Foto: Unsplash, Profimedia