Ako volite panettone, ali baš dobar panettone, velika je mogućnost da ste dosad već isprobali slatke kreacije koje stižu iz naše craft pekare Kroštula – i u potpunosti se oduševili. A ako još niste, pravo je vrijeme da to učinite, jer su u prodaju upravo došli svi poznati Kroštulini favoriti. Stiže i još jedan novi: Bajadera panettone, realiziran u suradnji s tvrtkom Kraš!

Panettone je za mnoge simbol blagdana, koji svoje korijene vuče iz Rimskog carstva. Nastao je na području Milana, a stoljećima kao slastica obilježava božićne blagdane. Jedan od najboljih s hrvatskim potpisom dolazi iz Kroštule, koja već nekoliko godina zaredom oduševljava kombinacijama okusa svojih panettone kolača.

Karlo Vulin, prehrambeni tehnolog i kreator Kroštule, ističe da je panettone najteži proizvod za proizvodnju u pekarstvu iz više razloga: “Jedan je zbog procesa proizvodnje koji traje četiri dana. U tom procesu proizvod prirodno fermentira s prirodnim kvascima. To mu daje razinu kompleksnosti zbog toga što svaki stupanj promjene temperature u zraku može jako utjecati na fermentaciju. Kroz četiri dana svi parametri moraju biti savršeno posloženi. S duge strane zbog samog sastava gdje na jednoj kili tijesta ima više maslaca i šećera nego brašna. Cijela procedura razvoja tijesta mora biti savršena, jer u protivnom se tijesto raspadne i dobivamo smjesu kao za palačinke!”

Već pet godina uživamo u Kroštulinom panettoneu, pa iznimka neće biti ni ovaj Božić. On je pravi zanatski proizvod i radi se isključivo s prirodnim kvascem i fermentacijom. Osnovni materijali kao što su brašno, kandirana voća, pistacio pasta te žumanjci nabavljaju se iz Italije. Neki proizvodi za njega moraju biti specijalno odabrani. Maslac je hrvatski, mandarine se nabavljaju iz neretvanske doline iz OPG-a Damić, a vanilija je madagaskarska, najbolji i najekskluzivniji oblik vanilije na svijetu.

„Proizvod se radi tako da se prvo jedan dan hrane starteri, prirodnim kvascem. Sljedeći dan se radi prvi, idući dan novi zamjes te oblikovanje i pečenje. Treći se dan proizvod hladi tako da visi naopako. Mora se nabosti na šipke, okrenuti naopako i ostavlja se da se tako hladi. Inače bi kolabirao u sebe zbog svog materijala kojim je bogat. Tijesto ako ne visi naopako ne može izdržati tu težinu“, zaključuje Karlo.

Ove godine Kroštulin Panettone dolazi u okusima klasike – kandirano voće i čokolada, okusu koji je prošle godine bio najprodavaniji – mandarina i bijela čokolada, zatim okusu pistacija i višnje. Ove godine lansirana je posebna linija u suradnji s KRAŠ-om, a to je Panettone bajadera. Panettone se može kupiti u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, a popis prodajnih mjesta može se pronaći na: www.krostula.hr

Foto: Kroštula