Zagrebačka poduzetnica, spisateljica i dugogodišnja poslovna savjetnica Kristina Ercegović nedavno je predstavila novu fazu svog uspješnog projekta Žene i novac i time nas podsjetila koliko je i dalje važno govoriti o ženskoj neovisnosti.

Platforma koju je pokrenula 2019. sinonim je za lokalni i regionalni #meetoo pokret za financije, kako kaže. Edukacija i upravljanje novcem s premisom da vlastiti novac daje više mogućnosti izbora u svakom segmentu života te da je ekonomska sloboda preduvjet svake druge slobode, svakako je jedan od stupova ovog projekta. O idućem poslovnom koraku važnom za projekt te kako se možete uključiti i što sve zapravo možete naučiti kako biste bolje upravljale novcem, rekla nam je Kristina.

Godine 2019. pokrenuli ste platformu Žene i novac. S kojom idejom i kako ste osjetili/shvatili da je vrijeme za tako nešto?

Moja mama je preminula prije 4 godine i ostavila mi dug uz nesređenu imovinu i nesređene odnose vezane za tu imovinu. A kako je sama bila visoko obrazovana i 35 godina je radila u bankama, dakle imala je i znanje i iskustvo, vidjela sam da se svima sve može dogoditi ako trošimo iznad svojih mogućnosti i ako ne upravljamo dobro novcem koji imamo bez obzira na to koliko smo financijski pismeni. Prva ideja je bila ono što nam je i danas moto – otvoreno razgovarati o novcu, a kako sam vidjela da svi imaju različitih i sličnih problema, portal je nastao doslovce sam od sebe. Slijedile su radionice, pa konferencija pa zatvoreni članski VIP klub – ukratko danas žene kažu da smo najkorisniji ženski projekt, i zovu nas me too pokret za financije. Prati nas i 40% muškaraca, a oni kažu da je ovo jedino mjesto gdje se ne osjećaju prozvanima, napadnutima, krivima za sve u ovom društvu i gdje im je prva misao „hoću da ovo prate moja žena i kćer“. Mislim da smo uboli nišu i da je sad pravo vrijeme za to, prije 3 godine je bilo prerano, no ja sam kao i uvijek ispred vremena s idejama što nije ni lako ni isplativo ni najpametnije, ali je tako kako je.

Za sve koje ne znaju o toj zajednici puno, recite nam više o tome i kojom se „problematikom“ bavi te kako ju nastoji „umanjiti“?

Dakle, zašto žene i novac, kad novac ne poznaje spol zar ne..Pa: žene žive 7 godina dulje, a zarađuju 11% manje od muškaraca i imaju problema s naplatom alimentacije. I češće i vremenski više brinu i o djeci i o starijim roditeljima i ukućanima. U odnosu na muškarce postoji pritisak da se odreknu nasljedstva u korist braće, postoji često i financijsko nasilje kao jedan od oblika zlostavljanja, a financijsko neznanje i neosvještenost dovode do pogrešnih i kobnih financijskih i životnih odluka. I zato: Svaka žena mora imati svoj novac. Bez financijske neovisnosti nema slobode. Ne radi se o novcu, radi se o nama. Ako mi ne upravljamo svojim novcem, on upravlja nama.

Kristina Ercegovic
Kristina Ercegović

Priča se širi, a evo i nedavno ste objavili novu fazu projekta.

Mi smo sad jedina firma za koju znam da ima 11 suvlasnica, dakle da ne bude da samo pričamo, pokazujemo i primjerom da treba uložiti u ženske biznise pa nam je u suvlasništvo ušlo uz prethodne dvije, još 8 novih poslovnih anđelica. Poslovne anđelice su inače odličan način investiranja za žene jer uz znanje i kontakte i mentoring koji ionako olako daju sad na ovaj način ulažu i svoj novac a on je dodatan, ključan faktor za još veći rast firme u koju se ulaže. A da treba ulagati u ženske biznise ne mislimo samo mi, nego cijeli svijet pa i poznati shark tank investitori su rekli da im preko 75% profita dolazi od biznisa koji su osnovale i vode žene.

Zašto je i dalje važno danas govoriti o ženama u biznisu, odnosno poticati podršku, pomoć, savjetovati i davati „vjetar u leđa“…

Naše su bake rođene bez prava glasa, a mi danas možemo i imamo sve mogućnosti i prava. Nitko nam ništa ne brani. No, sve nam je u glavi. Naslijedile smo uvjerenja od baka, toga se trebamo riješiti i to ne ide preko noći. Poslovni svijet je još uvijek muški kao i jezik poslovnog svijeta i na svima nama je da prvo naučimo taj jezik i pravila igre i da ih onda promijenimo na bolje za dobrobit svih. Npr. da uvedemo i kvalitetu života i doprinos društvu npr a ne samo profit kao jedino mjerilo uspjeha. Također je važno da se riješimo sindroma varalice, osjećaja manje vrijednosti, perfekcionizma i dr. I da postanemo vidljive, da se usudimo, da se prestanemo skrivati. Akcija je jedino što se broji a za to je potreban rad na sebi i da vidimo druge primjere oko sebe da je to moguće.

Jeste li se vodili za nekim primjerom ovakvog communityja koji postoji i funkcionira vani?

Ne, slučajno smo naknadno otkrili 2-3 slična portala, ali samo idemo po svome. Mislim da smo uboli nišu i da je sad pravo vrijeme da to monetiziramo i kapitaliziramo. I da je najbolje tek pred nama. Na sve ovo me potakla mama kroz svoju smrt i priču. Isprva mi je bio šok i bilo mi je teško, no u međuvremenu baš zbog toga smo dotakli i promijenili mnoge živote. A ja sam ionako taj njen dug vratila. Tako da mama hvala i u moje ime i u ime tisuća i tisuća žena. Sve mamino imamo je smisla.

žene i novac

Koji je najljepši dio stvaranja, okupljanja, sudjelovanja ovakvog ženskog communityja?

Prava ženska podrška, prihvaćanje bez osude. Da, to je zaista moguće. Žene u VIP kluba kažu da rješavamo sve probleme u 3 minute.

Na koje sve načine žene mogu sudjelovati, što mogu očekivati, kako mogu trajno postati dio šire priče?

Svi nas mogu čitati i zapratiti na društvenim mrežama, lajkati, shearati, kupiti naše online edukacije, doći na naše konferencije, kupiti naše proizvode, preporučiti nas drugima, pridonijeti pisanjem kolumni i dijeljenjem svojih iskustava, učlanjenjem u VIP klub, ulaganjem, mentoriranjem…U VIP klubu se zapravo događaju „prave stvari.“ – od zatvorenih retreata nadalje. No kako nije sve za svakoga u svakom trenutku jer nismo ni spremne niti možemo primiti sve što nam se nudi upravo uvodimo i opciju supporter – podržavateljica. Zašto – zato što dobivamo puno poruka podrške, pratimo vas super ste, no to neće platiti naše račune. Podrška znači prava podrška, a ne glađenje ega i tapšanje po ramenima, pa da bismo mi pisale i dalje kvalitetan i neutralan sadržaj treba nam „podrška“ u vidu financija. Vjerujem da 5 eura mjesečno odnosno 60 eura godišnje kao podrška da sadržaj ostane besplatan i dostupan svima nije velik iznos. U zamjenu za to nudimo 9 sati online svevremenske edukacije o pokretanju i vođenju svog posla, pretvaranju svojih hobija i strasti i talenata u posao i dr. ekskluzivne informacije o našim događajima prije svih ostalih i 10% popusta na sve što radimo.

Foto: press, Austrian National Library (Unsplash)