Kako od koprive napraviti zanimljivi i lagani obrok otkriva Kriška i po u novom receptu u kojem je glavne uloge dodijelila koprivi i prefinim, također ljekovitim, shiitakama

Što s koprivom? Svašta! Kopriva je svestrana samonikla biljka koja se podjednako dobro snalazi u čajevima, juhama i polpetama, a u svakom slučaju donosi puno koristi za zdravlje, a proljeće je savršeno vrijeme za sakupljanje samoniklih jestivih biljaka iz prirode. Šume i livade su pune različitih biljnih vrsta koje mogu poslužiti za salatu, juhu ili varivo, a čak i ako se ne razumijete baš toliko u biljke, kopriva je sigurno jedna od onih koje nikako ne možete promašiti. Raste uz rubove šuma, često u blizini naselja i kuća, a njezina su ljekovita svojstva i prehrambena vrijednost poznate još iz starog Rima.

Listovi koprive poznati su po visokoj koncentraciji željeza, a sadrže i druge minerale, vitamin C i provitamin A. Čaj od koprive koristi se kod brojnih indikacija, ekstrakt koprive je poznati dodatak preparatima za kosu, a mladi listovi su odlični u juhi ili nekom drugom jelu u koje paše tamno zelenje. Nedavno sam se zaželjela polpeta od koprive i gljiva… Tih dana nisam stigla do šume pa je Mali plac savršeno uskočio sa svježe ubranim koprivama, domaćim shiitakama i pirovim brašnom. Imala sam i domaći tahini koji mi je opet postao hit u zadnje vrijeme (a i jeftina zamjena za maslac od orašida u krizna vremena), pa sam složila i brzinski umak. Tahini i ostale namaze od sjemenki radim isto kao i maslac od orašida, prema ovom receptu, samo što sjemenke umjesto u pećnici pečem na suhoj tavi na laganoj vatri.

Sastojci

3/4 šalice krumpira narezanog na kockice
1 šalice svježih mladih listova koprive
1 šalica narezanih shiitaka
2 prstohvata himalajske soli
2 jušne žlice palente
1/2 šalice pirovog brašna iz cijelog zrna

Priprema

Skuhajte krumpire. Popecite shiitake na suhoj tavi, na najmanjoj vatri, kako bi izgubile dio vlage. Ubacite svježu koprivu u kipuću vodu i kuhajte oko minutu da se malo opusti. Vodu od kuhanja nemojte baciti – u njoj isto ima ljekovitih tvari i može se popiti kao čaj, iskoristiti za ispiranje kose ili za zalijevanje biljaka (između ostalog, kopriva pomaže kod suzbijanja lisnih ušiju na biljkama).

Prebacite kuhane krumpire u zdjelu i zgnječite ih vilicom. Kuhane listove narežite na sitno, prebacite u zdjelu s krumpirima i dodajte im sitno narezane shiitake, palentu, pirovo brašno, tahini i himalajsku sol. Oblikujte polpete i pecite ih oko 30 minuta na 180 °C. Za umak izblendajte 3 jušne žlice tahinija s pola šalice sojinog mlijeka, limunovim sokom, češnjakom i malo himalajske soli.

Do nekog novog recepta, istražite Instagram profile Malog placa i Kriške i po i inspirirajte se njihovim „finim“ postovima.