Kad smo krenuli “češljati” što bismo vam mogli preporučiti u segmentu putovanja našeg ovogodišnjeg tiskanog ljetnog specijala, kao postulati nametnuli se se lokalno, priroda i eko. A za istraživanje lokacija super nam se uklopio 100 % električni Renault ZOE

Ako vam je nekako uspjelo promaknuti, još 2018. UN je objavio upozorenje da ako dopustimo da globalno zatopljenje prijeđe 2 °C iznad onoga što je bilo u predindustrijsko vrijeme (sada se bližimo 1,5 °C), to će osuditi stotine milijuna ljudi na siromaštvo, uništiti koraljne grebene, životinje će izgubiti svoja prirodna staništa (ona koja već nisu), a mnoge zemlje naći će se u nemogućem položaju, nakon čega se neće moći adaptirati. Također, upozoravaju na to da je 2020. posljednja godina za napraviti drastične korake u tom smjeru, i to na razini cijelog planeta.

Kampiranja u prirodi jedan su od načina kako se više povezati s prirodom i shvatiti što je na kocki. Na fotografiji: kamp u Veljunu.

Svih država i svih pojedinaca jer imamo 10 godina za smanjiti emisiju stakleničkih plinova za čak 50 %! Dok će mnogi reći da je briga za klimatske promjene pala u drugi plan zbog pandemije te da bi mogla imati dugoročne negativne posljedice zbog prestanka ulaganja u obnovljive izvore zato što će se države u krizi vrlo lako moguće okrenuti jeftinijim, fosilnim gorivima, mi bismo ipak voljeli da posljedice budu u smjeru jednog drugog scenarija. Nakon što smo vidjeli kako naš planet može “prodisati” ako mu damo šansu, moramo se povesti izjavom Roba Jacksona, profesora prirodnih znanosti na Stanfordu i osobe na čelu “Global Carbon”projekta: “Nemamo vremena graditi nove stvari na stari način.”

Kajaci na rijeci Kupi.

Da bismo zaustavili globalno zatopljenje, trebali bismo svake godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 7,6 %, i to kontinuirano sljedeće desetljeće. S obzirom na to da su to slični postoci koje je donijela pandemija (u tri mjeseca), na nama je napraviti isto za prirodu, samo svjesno. Kako smo se zajednički borili protiv nedavnog neprijatelja, sada je krajnje vrijeme da počnemo percipirati ovog, usudit ćemo se reći, još većeg i još strašnijeg. I to prije svega shvaćajući kako svi moramo sudjelovati u borbi te da svatko od nas može i čini razliku.

Jedan korak za čovjeka…

Iako mnogi odustanu i prije vremena smatrajući da se ništa ne može poduzeti po tom pitanju (mada ima i onih koji jednostavno odbijaju prihvatiti utjecaj čovjeka na okoliš), promjene koje možemo napraviti u svojoj svakodnevici uistinu su raznovrsne. S obzirom na to da su automobili jedni od najvećih onečišćivača okoliša, ako prestanete koristiti automobil, možete smanjiti 2,5 tona CO2, to jest oko ¼ svoje prosječne godišnje emisije (9,2 tone) koje proizvodi i svaka osoba u razvijenim državama svijeta. Možda su to imali na umu pojedinci zbog kojih je prodaja baš konkretno ovog popularnog električnog automobila koji nas je pratio na putu, Renaulta ZOE, skočila za trostruko ove godine! Već u svibnju, zabilježen je rast prodaje Renaulta ZOE za 56 % u odnosu na prethodni mjesec, da bi se u lipnju taj rast nastavio i potvrdio novim rekordom: Grupa Renault zabilježila je ukupno 11.158 narudžbi modela ZOE Europi.

Renault ZOE ima mnoge prednosti pred mnogim drugim “zelenim” automobilima: ne radi se o hibridu, nego je 100 % električni, ima domet od čak 395 kilometara, udobnost puno većeg automobila, a uz električni motor od 135 KS, dinamično i opuštajuće iskustvo vožnje, bez buke ili vibracija savršena je uvertira za odmor u prirodi

U Francuskoj, inače najvećem tržištu električnih vozila Grupe Renault, samo je u prošlom mjesecu zabilježeno 7.050 narudžbi Renaulta ZOE, što je tri puta više (rast od +355 %) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a prodaja raste i u ostatku Europe. Na primjer, u Njemačkoj se broj narudžbi Renaulta ZOE povećao za 117 % odnosno na 1.990 naručenih primjeraka. Iako pristupačan cijenom zbog stimulacija države te puno manjih mjesečnih troškova održavanja i “goriva”, mnogima ipak prijelaz na novi automobil, za sada, nije opcija. No to ne znači da ne možete krenuti s manjim pokušajima, primjerice, početi raditi korake prema zero waste svakodnevici.

Na jednom dijelu puta prespavali smo u Chalet River na rijeci Kupi.

Kako nam je opisala aktivistkinja Anamarija Prgomet, koja stoji iza FB stranice Zero waste Croatia, u sklopu koje nas svakodnevno inspirira na koje sve načine možemo početi živjeti pametnije i kvalitetnije: “Svakodnevica bez otpada nije utopija. Naprotiv, vrlo je lako živjeti na takav način. Čovjek se osjeća pročišćenije na svim razinama. Ono što je ključno u cijeloj priči jest izaći iz zone komfora: obične dućane koje pronalazimo na svakom koraku trebamo zamijeniti onima koji prodaju u rinfuzi i tržnicama, izbjegavati jednokratnu plastiku u kafićima i restoranima, napraviti vlastitu prirodnu kozmetiku ili pronaći pakiranja koja nisu plastična… Nemojte zaboraviti nositi platnene torbe za kupovinu i boce za vodu koje nisu plastične. To je ono što nam svakodnevno treba, a i plastika je toksičan materijal opasan za pakiranje hrane i pića. Naravno, ima još toga, ali ovo je dovoljno za početak. I nije teško, zar ne?”, objasnila je Anamarija za Graziju kako započeti živjeti zero waste filozofiju.

No postoje i drugi načini. Možda možete ovaj period odmora i putovanja ispred nas iskoristiti za edukaciju o održivom življenju ili odabrati provesti to vrijeme u prirodi, shvaćajući što je na kocki. Kako bismo vas na to dodatno motivirali, da postanete i sami dio jedne pozitivne priče brige za okoliš i našu budućnost, uz bešumni i 100% električni i 100% siguran za prirodu Renault ZOE, istražili smo neke divne oaze u prirodi.

Divan Ekodrom Estate u Bukovici prava je oaza mira.

Za početak, ako biste spojili ugodno s korisnim, te ponešto i naučili o tome da naša uobičajena, ubrzana i štetna za okoliš svakodnevica nije jedina opcija, preporuka su nam mjesta kao što je Ekodrom Estate, koja je dio projekta započetog još prije osam godina osnivanjem Udruge Ekodrom i organskom sadnjom. Taj projekt sada je prerastao u dva imanja na kojem vlasnici, ljubitelji prirode i ekološki angažirani, žele omogućiti gostima da uživaju u ljepotama krajolika, miru i prirodi te da tamo nauče više o životu u takvom prirodnom okruženju kroz razne radionice o održivom življenju i aktivnosti, kao i samim boravkom.

Repro Farm je retreat gdje možete uživati u pravoj povezanosti s prirodom.

Tu je i Repro Eko Farm, organska farma koja se sastoji od glavne kuće sa sobama za noćenje, starog mlina koji se pokreće na vodu i proizvodi organska brašna, te pomoćne zgrade s malom proizvodnjom veganske hrane. Imanje je okruženo prirodom – potok, velika zelena livada, voćke i povrtni vrt – sve je potrebno za siguran bijeg od stresa i stapanje s prirodom. No trenutno u ljetnim radovima, svakako ih prvo kontaktirajte prije dolaska da vidite možete li svratiti. 

Ako želite vidjeti uživo kako izgleda kad se svaki komadić interijera šarmatno uredi komadima koji imaju svoju povijest i energiju, svakako posjetite Zera Rust’ke. Za ostatak lokacija koje pružaju čisti mir i ponovno povezivanje s prirodom, zavirite u naše aktualno tiskano izdanje časopisa Grazia. Pronađite lokacije koje će vas pa makar na vikend-odmoru podsjetiti na to zašto se moramo pobrinuti za naš zeleni i jedini planet koji imamo.