Kultna njemačka elektro skupina Kraftwerk konačno je ove godine primljena u Rock & Roll Kuću slavnih, nakon što su šest puta bili odbijeni.

Vijest da se pioniri elektroničke glazbe pridružuju popisu kultnih imena stanovnika ove Kuće slavnih došla nam je u svibnju ove godine, a proteklog je vikenda održana i svečana ceremonija njihovog pridruživanja.

Glazbeniku i producentu Pharrellu pripala je čast da svojim uvodnim govorom izrazi dobrodošlicu njemačkoj četvorci, koje je opisao kao pojavu koja je imala seizmički utjecaj na glazbu kakvu danas poznajemo, nakon čega je istaknuo i njihov značaj ne samo na elektroničku glazbu, već i na rani hop-hop, zahvaljujući utjecaju koji su imali na DJ-eve poput Afrika Bambaataa.

Ovime su se Kraftwerk konačno pridružili elitnim glazbenom klubu, a zajedno s njima, u Kuću slavnih ove su godine primljeni i Carole King, Foo Fighters, The Go-Go’s, Jay-Z, LL Cool J, Tina Turner i Todd Rundgren.

Na krilima ovih novosti, Kraftwerk su najavili i svoj povratak na svjetske pozornice te objavili datume koncertne turneje koju će održati 2022. godine. Bit će to slavlje 50-godišnje karijere, koje se trebalo održati 2020., no zbog dobro nam poznatih pandemijskih razloga je odgođeno.

Svjetsku turneju prepoznatljivu po zaštitničkom 3D live setu započinju u svibnju 2022. godine, nastupima u Milanu te se nakon svega nekoliko europskih koncerata sele na područje Sjeverne Amerike. U kolovozu se ponovno vraćaju u Europu, održati zasada dva festivalska nastupa, na Rock en Seine u Parizu i Smukfestu u Skanderborg. Detalje pronađite na njihovoj službenoj stranici.

Fotografija: Mike Coppola/Getty Images