Sviđa nam se sve što radi Luna Džidić – Uzelac, od keramike, preko nakita do hrane o kojoj piše na svojem gastro blogu. Za nas je danas otkrila svoj novi recept za krafne od batata sa zimskim začinima koje baš dobro pašu u ovo blagdansko doba jer…tko ne voli krafne?
Krafne od batata iz pećnice
Sastojci:
1 + 1/4 šalice narančastog batata, narezanog na male kockice
3/4 šalice vode
2 čajne žličice mljevenih sjemenki zlatnog lana
6 jušnih žlica domaćeg jabučnog octa
1/3 šalice zobenog mlijeka
4 jušne žlice šećera kokosovog cvijeta
1 + 1/3 šalice pirovog brašna T 630
1/4 šalice zobenog brašna
1/3 šalice sitno mljevenih badema
2 prstohvata sode bikarbone
2 prstohvata đumbira u prahu
1 čajna žličica cejlonskog cimeta
1 prstohvat mljevenih klinčića
1 prstohvat mljevenog kardamoma
1 prstohvat vanilije u prahu
80 g kakaove mase
1/3 šalice sirupa od datulja
1/4 šalice punomasnog kokosovog mlijeka
Postupak:
Pomiješajte pirovo brašno, mljevene bademe, zobeno brašno, kokosov šećer, začine i sodu bikarbonu u zdjeli. Stavite narezani batat u lonac, dodajte 3/4 šalice vode i nakon što zavrije, kuhajte poklopljeno 5 minuta na laganoj vatri. Ostavite da se malo ohladi, pa prebacite batat i vodu u kojoj se kuhao u blender ili multipraktik. Dodajte zobeno mlijeko, ocat i lanene sjemenke te izblendajte u glatku smjesu. Izlijte smjesu u prethodno pripremljenu posudu sa suhim sastojcima, pa sve skupa dobro promiješajte. Prebacite u kalupe za krafne i pecite u pećnici na 175 °C 35-40 minuta.
Dok se krafne hlade, pripremite čokoladu – rastalite kakaovu masu na pari, dodajte sirup od datulja i lagano zagrijano punomasno kokosovo mlijeko. Promiješajte pjenjačom da se sjedini pa umočite krafne u čokoladnu glazuru. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dobar tek!
Dodatni savjeti:
Ukoliko nemate blender ili multipraktik, moguće je pire od batata dobiti i pomoću štapnog miksera ili čak vilicom uz malo više truda.
Umjesto sirupa datulje možete koristiti i javorov ili agavin sirup.
Kao zamjenu za kakaovu masu možete koristiti tamnu čokoladu, a najbolje je ako je bez rafiniranog šećera.
Foto: Sunberry Jam