Iako se vode brojne polemike oko toga kakav učinak okoloočne kreme i proizvodi protiv bora imaju, čini se da ipak odrađuju barem dio svoje funkcije

Da, postoji velika razlika između kreme za lice i one za okoloočno područje, prvenstveno u sastavu, a onda i teksturi koja je obično gušća za osjetljivo okoloočno područje. Oko 30. godine, kad nam bore postaju sve vidljivije počinjemo razmišljati o preparatima protiv istih, no je li tada već kasno i ima li pomoći nakon što jednom počnu nastajati, a da nije riječ o botoxu? O svemu tome, popričali smo s majstoricom kozmetičarkom, Silvijom Gmaz koja nas je iscrpno uputila o baš svemu što trebamo znati o okoloočnim borama.

Kako riješiti bore na okoloočnom području?

Koža oko očiju je posebno tanka i osjetljiva, ima najmanje žlijezda lojnica i tanak sloj potkožnog tkiva a zbog očiju to područje zahtijeva drukčiju njegu od ostatka lica. Prve bore oko očiju javljaju se već u ranim dvadesetim godinama života, a uzročnici nastanka bora su najčešće izlaganje UV zrakama, tzv. fotostarenje, zatim nedostatak sna, stres, umor, neodgovarajuća njega, genetika i starenje. Dinamičke ekspresivne bore nastaju djelovanjem okoloočnih mišića i njihovih kontrakcija i te bore nazivamo borama smijalicama. Gravitacijske bore nastaju zbog gubitka kolagena i elastina u koži te stanjivanjem potkožnog masnog tkiva tijekom godina. Kako bismo spriječili nastanak bora oko očiju te riješili postojeće, vrlo je važna prevencija, zaštita i odgovarajuća svakodnevna njega.

Kakve proizvode koristiti i koje izbjegavati?

Preparati koji su namijenjeni tom osjetljivom području moraju biti visoko tolerantni te ne smiju iritirati oči. Kod izbora preparata za njegu okoloočnog područja potrebno je pripaziti na nekoliko faktora. Kod mlađih osoba u ranim dvadesetima, kad je preporučljivo početi s prvom njegom područja oko očiju, važno je izabrati proizvod koji će ponajprije hidratizirati kožu (hijaluronska kiselina) uz dodatak antioksidanasa poput vitamina C i E, koji će neutralizirati slobodne radikale, potaknuti proizvodnju kolagena, djelovati protuupalno te sprječavati fotooštećenja i fotostarenje. Ferulična kiselina je također sastojak koji je poželjan u preparatima protiv bora zbog svog snažnog antioksidativnog djelovanja, sprječava prerano starenje te ima sposobnost korekcije nastalih oštećenja u stanicama.

Nakon 30. i 40. godine mogu se koristiti preparati za oko očiju koji sadrže aktivnije sastojke sa snažnijim djelovanjem poput retinola. U njezi i prevenciji nastanka bora oko očiju jako je važna visoka zaštita od štetnog djelovanja UV zraka preparatima koji su također namijenjeni tom području, koji neće izazivati iritacije i suzenje oka te su prilagođeni osobama koji nose leće. To su preparati najčešće u obliku stika koji olakšava nanošenje te uz UV zaštitu često sadrže i aktivne sastojke koji imaju anti-aging učinak, ali i čuvaju od fotostarenja i nastanka hiperpigmentacija. Kod izbora zaštitne SPF kreme preporučljivo je birati preparate s mineralnim filterima i izbjegavati kemijske filtere koji iritiraju oči.

Kod osoba koje su sklone podbuhlosti i zadržavanju vode oko očiju preporučuju se kreme ili gelovi koji uz navedene sastojke sadrže i kofein koji će djelovati na smanjenje otečenosti, pojačat će mikrocirkulaciju i mikrodrenažu tog područja.

Na području oko očiju svakako je potrebno izbjegavati proizvode koji nisu namijenjeni za njegu okoloočnog područja te proizvode s kiselinama i sličnim sastojcima koji bi mogli nadražiti ili čak oštetiti sluznicu oka.

sinitta-leunen-model

Postoje li proizvodi koji, dok već imamo duboke bore na okoloočnom području, mogu djelovati na njihovo smanjivanje?
Duboke ekspresijske bore na području oko očiju nastaju fotooštećenjem, starenjem, gubitkom kolagena i elastina, kontrakcijama mišića, a ponekad i alergijska reakcija može imati za posljedicu nastanak bora područja oko očiju. Za duboke bore na području oko očiju potrebno je birati preparate za njegu oko očiju koji sadrže jače i učinkovitije sastojke poput retinola, peptida i hijaluronske kiseline. Jedan od najučinkovitijih sastojaka je svakako retinol.

Retinol je derivat vitamina A koji potiče obnovu stanica, sintezu kolagena i elastina, djeluje na debljanje strukture kože, a osim toga smanjuje diskoloracije te smanjuje ostale nepravilnosti kože. Retinol u kremama za njegu oko očiju je posebno formuliran te se nalazi u smanjenoj koncentraciji koja je prilagođena tom osjetljivom području ali izrazito važno pripaziti na izlaganje suncu jer je retinol i u najmanjoj koncentraciji fotosenzibilan i reagira pod utjecajem UV zračenja te je potreba svakodnevna zaštita s visokim zaštitnim faktorom.

Peptidi su također must-have sastojci u kremama protiv bora općenito a posebno u kremama za oko očiju. Peptidi su sastavni dio kože, skupine aminokiselina i ujedno dijelovi proteina. Njihova glavna zadaća je da hrane fibroblaste koji zatim potiču sintezu kolagena i elastina te tako kožu čine napetom, zategnutom i ujednačenom. Djeluju preventivno, a također djeluju na već postojeće duboke bore. Hijaluronska kiselina ili natrijev hijaluronat je sastavni dio naše kože i sastojak koji se nalazi u većini krema protiv bora i kremama oko očiju. Ona je prirodni ovlaživač kože i ima sposobnost da privuče vodu u iznosu i do 1000 puta većem od svoje mase te tako ekspresno zagladi i popuni postojeće bore i linije.

Kakve tretmane koristiti?
Područje oko očiju je izrazito osjetljivo stoga postoje posebni profesionalni tretmani koji su namijenjeni isključivo tom području. Postoje aparativni i preparativni tretmani.

Preparativni tretmani sadrže posebne kombinirane protokole koji uključuju niz postupaka pomoću preparata s koncentriranim aktivnim sastojcima a opet su tolerantni za oči.

Sastojci poput vitamina C, ferulične kiseline, floretina i kofeina u visokim koncentracijama trenutno će osvježiti, djelovati na smanjenje edema i oticanja poticanjem drenaže. Antioksidansi će neutralizirati slobodne radikale i djelovati preventivno te dugoročno potaknuti sintezu kolagena i elastina. Kako bi se pojačao učinak preparativnih profesionalnih tretmana i pojačala apsorpcija aktivnih sastojaka u dublje slojeve kože, preporučljivo je tretman pojačati aparativnim postupcima poput infuzije kisika, ultrazvuka i nanoneedlinga.

Tretman dermoinfuzije kisika je vrlo popularan i neinvazivan tretman koji je prikladan i za osjetljivo područje oko očiju. Korištenjem specijalnog aparata, radimo infuziju kisika i ostalih aktivnih sastojaka u dublje slojeve kože.

Apsorpciju ili prodiranje aktivnih sastojaka u dublje slojeve kože možemo potaknuti i tretmanom ultrazvučnim valovima. Taj iznimno učinkovit kozmetički tretman rezultira poboljšanom čvrstoćom i elastičnosti područja oko očiju. Ultrazvučni valovi stimuliraju stanični metabolizam, potiču mikrocirkulaciju krvi i limfe, a toplinsko djelovanje stimulira fibroblaste na proizvodnju kolagena i elastina.

Nanoneedling je tretman koji je prikladan za područje oko očiju jer nije invazivan, a omogućuje unos aktivnih sastojaka u dublje slojeve kože pomoću nanoiglica. Tako potiče se cirkulacija, sinteza kolagena i elastina, a odabirom posebnih sastojaka i koktela, moguće je djelovanje i na podbuhlost, vrećice oko očiju, bore i fine linije te hiperpigmentacije.

Ovaj članak originalno je objavljen na ljepotaizdravlje.hr