Isprobajte ovo omiljeno finsko pecivo s okusom cimeta i kardamoma. Savršeno za uz jutarnju ili popodnevnu kavu.
Sastojci
- 500g brašna
- 20g svježeg kvasca
- 1 jaje
- 200 ml mijeka
- 30 g šećera
- 100 g maslaca (izbjegavajte margarin)
- 1 čajna žličica mljevenog kardamoma
- prstohvat soli
Za punjenje
- 15 g maslaca
- 70 g šećera
- 1 čajna žličica cimeta
- krupni šećer za posipanje (Hagelzucker)
Priprema
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Kvasac razmutite u toplom mlijeku. Dodajte šećer te oboje pomiješati s brašnom. Razmutiti jaje i oko 2/3 toga dodati u tijesto, a ostatak ostaviti za premazivanje. Pomiješajte sol, kardamom i na kraju ubacite omekšali maslac. Smjesu ostaviti na toplom da se digne.
Razvucite tijesto u obliku pravokutnika debljine oko pola cm, premažite ga otopljenim maslacem, i posujte na njega mješavinu šećera i cimeta. Tijesto zarolajte, narežite na trokute – ne režete roladu ravno, već jednom ukoso na lijevo, pa ukoso nadesno i tako redom. Posložiti na tepsiju i ostaviti da se još malo dignu. Premazati ostatkom jajeta, posuti krupnim šećerom i peći na 220 stupnjeva 10-15 minuta.
Fotografija: Guliver/Stockfood