Isprobajte ovo omiljeno finsko pecivo s okusom cimeta i kardamoma. Savršeno za uz jutarnju ili popodnevnu kavu.

Sastojci

  • 500g brašna
  • 20g svježeg kvasca
  • 1 jaje
  • 200 ml mijeka
  • 30 g šećera
  • 100 g maslaca (izbjegavajte margarin)
  • 1 čajna žličica mljevenog kardamoma 
  •  prstohvat soli

Za punjenje

  • 15 g maslaca
  • 70 g šećera
  • 1 čajna žličica cimeta
  • krupni šećer za posipanje (Hagelzucker)

Priprema

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Kvasac razmutite u toplom mlijeku. Dodajte šećer te oboje pomiješati s brašnom. Razmutiti jaje i oko 2/3 toga dodati u tijesto, a ostatak ostaviti za premazivanje. Pomiješajte sol, kardamom i na kraju ubacite omekšali maslac. Smjesu ostaviti na toplom da se digne.

Razvucite tijesto u obliku pravokutnika debljine oko pola cm, premažite ga otopljenim maslacem, i posujte na njega mješavinu šećera i cimeta. Tijesto zarolajte, narežite na trokute – ne režete roladu ravno, već jednom ukoso na lijevo, pa ukoso nadesno i tako redom. Posložiti na tepsiju i ostaviti da se još malo dignu. Premazati ostatkom jajeta, posuti krupnim šećerom i peći na 220 stupnjeva 10-15 minuta. 

Fotografija: Guliver/Stockfood