Planiranje vjenčanja, ma koliko god romantično moglo zvučati, jednako tako može biti i izazovno razdoblje (a vrlo često i jest).

Svaki detalj, od lokacije do menija, zahtijeva pažljivo promišljanje kako bi se osiguralo da najvažniji dan u životu mladenaca bude savršen.

Kako bismo mladencima olakšali donošenje odluka koje će oblikovati taj poseban dan, razgovarali smo s Teom Mikuljan Haluga, voditeljicom svadbenih svečanosti u Gastro Globus events & catering. Ona nam je otkrila koji su to koraci nužni u organizaciji vjenčanja te koja ključna pitanja budući mladenci trebaju razmotriti i na što bi trebali obratiti pozornost kako bi njihovo vjenčanje uistinu bilo kao iz snova.

Rezervacija termina

Nakon zaruka, prvi korak je rezervacija termina. Ključno je pravovremeno poduzeti korake kako biste osigurali svoj idealni datum i prostor za proslavu. “Što prije, to bolje”, ističe Tea. Za popularne mjesece (proljeće i ljeto) potrebno je rezervirati termin više od godinu dana unaprijed.

 

Odabir prostora i lokacije

Nakon rezervacije datuma “dana D”, jedan od ključnih elemenata jest sama lokacija. Potraga za savršenim mjestom za razmjenu zavjeta često je potraga za čarobnim ambijentom koji odiše romantikom jer nije samo riječ o prostoru, već o osjećaju koji prostor pruža. A kako izabrati savršen prostor?

Sami odabir prostora i lokacije, kako Tea ističe, uvelike ovisi o mladencima te njihovim željama: “Naš je zadatak aktivno slušati mladence kako bismo njihove želje utkali u njihov svadbeni dan”, naglašava. Ova suradnja između organizatora i budućih mladenaca ključna je za stvaranje jedinstvene atmosfere.

Suradnja s koordinatorom

Planiranje vjenčanja može biti pravi izazov, ali uz odgovarajuće savjete stručnjaka, može postati nezaboravno iskustvo: “Znamo da organizacija svadbenog slavlja može biti zahtjevan zadatak. Zato svakoj našoj svadbi pristupamo s osobnim voditeljem čija je uloga voditi mladence kroz sve ključne elemente njihovog dana, uzimajući u obzir njihove želje. Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s različitim partnerima poput bendova, dekoratera i majstora rasvjete, uspostavili smo fluidnu komunikaciju i koordinaciju. To nam omogućuje da koordiniramo sve detalje sa minimalnim upitima prema mladencima, omogućujući im da se potpuno posvete jedno drugome i svom najvažnijem danu.”

Dekoracije

Gastro Globus, kako nam je Tea objasnila, nudi određene elemente, poput različitih boja stolnjaka, stolaca, masivnih svijećnjaka, ali je otvoren i za suradnju s partnerima koje parovi odaberu.

“Ako mladenci imaju želju dodatno ukrasiti prostor, njihovim željama ćemo izaći ususret.”

Jelovnik

Jelovnik je ključan dio svakog vjenčanja i uvelike doprinosi ukupnom doživljaju tog posebnog dana. Od tradicionalnih jela do modernih kulinarskih kreacija, osobne preferencije i zdravstveni zahtjevi utječu na izbor jelovnika.

“Živimo u vremenu u kojem su zahtjevi oko hrane sve prisutniji, stoga je i kreiranje posebnog menija za uzvanike nešto čemu pristupamo ozbiljno i profesionalno. Uspješno odgovaramo na zahtjeve kreiranja prilagođenih menija neovisno radi li se o vegetarijancima, veganima, celijakičarima ili bilo kakvim drugim osobnim željama ili zdravstvenim zahtjevima. Informacije o posebnim prehrambenim zahtjevima potrebne su nam barem dva dana prije same svadbene svečanosti“, objašnjava nam Tea.

Osim toga, trendovi u gastronomiji često utječu na izbor jelovnika vjenčanja, dok se parovi sve više okreću prema personaliziranim opcijama koje odražavaju njih – poput specijaliteta područja iz kojeg dolaze.

“Na početku kalendarske godine jelovnici se revidiraju i ažuriraju sukladno aktualni trendovima u industriji vjenčanja, ali i nabavnim cijenama. Ovdje je bitno istaknuti da se uvijek trudimo ispoštovati prethodno dogovorenu krajnju cijenu menija. Mladenci uvijek mogu računati na našu pomoć i savjete prilikom odabira jelovnika za svoje goste, no konačan odabir je isključivo njihov. Jelovnici se kreiraju tako da vodimo računa što gosti vole i očekuju, iz koje regije Hrvatske gosti dolaze, no ipak nastojimo pratiti i zahtjeve moderne gastronomije kako bi ukus i prezentacija naših jela bila na razini svečanog događanja.”

Svadbena torta i deserti

Jedan od najuzbudljivijih dijelova planiranja svakako je odabir deserata koji će obogatiti slavlje. Slatki stol danas je, kako nam govori Tea, najčešći odabir mladenaca.

“Danas je najzastupljeniji slatki stol koji uz kolače sadrži i razne mousseve te voće. Prezentacija slatkog stola često je jedan od najupečatljivih dojmova večeri. Naš savjet mladencima je da uvijek krenu od sebe i odaberu okuse koji su njima najdraži. Temeljem dosadašnjeg iskustva, najpopularniji okusi su ledeni vjetar i ferrero. Uz navedene okuse mladenci mogu odabrati još i okuse: jaffa, čokolada, kinder bueno, cookie, pistacio-lješnjak, rafaelo, bijela čokolada – šumsko voće i cheesecake.”

 

Ostalu ponudu Gastro Globusa možete pogledati ovdje.

Foto: PR, Jennie Wong, Petine