Objavljena je dugoiščekivana kompilacija „Zagreb Calling: Generacija bez refrena“! Dostupna je na vinilu i na digitalnim servisima, a okuplja  deset alternativnih zagrebačkih bendova koji su četiri dana snimali live izvedbe svojih pjesama u zagrebačkom KSET-u

Na ploči su se kroz izvedbe uživo predstavili samo neki od brojnih talentiranih glazbenika mlađe generacije: Ivan Grobenski, Sfumato, Klinika Denisa Kataneca, Žen, Dimitrije Dimitrijević, Truth ≠ Tribe, nemanja, Eine, The Gentleman i Porto Morto, a možete je poslušati ovdje.

Ovu novu hrvatsku scenu, okupio je idejni začetnik kompilacije, producent Vedran Peternel koji je tijekom zadnjih nekoliko godina, kao glazbenik, producent ili voditelj programa u klubu Vinyl, upoznao ogromnu količinu izuzetno kvalitetnih glazbenika i bendova koji čine i žive nezavisnu domaću scenu.

Truth ≠ Tribe MAk Murtić foto Marina Uzelac
Truth ≠ Tribe MAk Murtić foto Marina Uzelac

„Većinu njih, kao ni mene, ne zanima niti jedan žanr kao takav, već vlastiti originalni izričaj koji je često mješavina raznih i različitih glazbenih utjecaja. Mnogi iz moje generacije, ali i oni mlađi, referiraju se na Novi val kao zadnje bitno i stvarno kvalitetno što se na ovim prostorima dogodilo. Ja sam pak mišljenja da bi se scena koja se rađa i već polako izlazi na površinu mogla pokazati barem jednako važnom, ako ne puno jačom i plodnijom od Novog vala. Iz tog razloga, nekako mi je bio logičan nastavak da se sve to i trajno zabilježi te da se na jednom izdanju prezentira presjek izvođača i bendova koji tu scenu čine“.

Luka Šipetić nemanja
Luka Šipetić, Nemanja

Kompilaciju izdaje Menart, a prate je i videomaterijali sa samog snimanja. Do sad su spotove objavili Truth ≠ Tribe, nemanja, The Gentleman, Dimitrijević i Porto Morto, a danas i Ivan Grobenski. Sjajnoj atmosferi na snimanju svjedočio je i novinar/glazbeni kritičar Marko Podrug čije su bilješke sa snimanja objavljene u bookletu ploče.

Eine credits, foto Marina Uzelac
Eine credits, foto Marina Uzelac

„Prijateljska i na trenutke euforična atmosfera koja je vladala na snimanju, mogla se i predvidjeti, budući da bendovi mjesecima, iz dobro poznatih razloga, nisu imali puno prilike svirati pa makar to bio i prazan klub, koji je za ovu priliku pretvoren u studio“.

DIMITRIJE DIMITRIJEVIĆ foto Marina Uzelac
DIMITRIJE DIMITRIJEVIĆ

Takva ‘nabrijana’ vibra sasvim će se sigurno osjetiti među utorima ovog vinilnog izdanja kojemu je jedno od primarnih ciljeva pokazati i dokazati da hrvatska ima nikad jaču, raznovrsniju i talentiraniju alternativnu scenu.

Sara Ercegović, Žen
Sara Ercegović, Žen

Ploča je dostupna i u Menart web-shopu.