(Holzweiler, Instagram)

Dansko modno tržište svakim danom dobiva sve više pobornika, a i trend ‘skandinavske’ estetike je u porastu. Monokromatske kombinacije, casual krojevi, slojevitost i funkcionalnost u odijevanju su prve asocijacije kada mislimo na ‘skandinavski’ stil. .Ali, s obzirom na veliki porast potražnje brendova koji u sukusu brenda imaju skandinavsku estetiku, ne možemo se ne pitati koji danski brendovi bi mogao postati nasljednik Gannija?

No, niti jedan kopenhagenski brend nije još dostigao slavu poznatog danskog brenda Ganni. Suvremena Ganni djevojka koja nosi oversize pletiva u kombinaciji sa cvjetnim haljinama postala je sinonim moderne danske djevojke. Ganni se toliko proširio da ga možete pronaći i u malim indie trgovinama u svim većim američkim gradovima jednako lako kao i na svojoj omiljenoj online trgovini. Za Ganni se može reći da je svugdje. S obzirom na veliki porast potražnje brendova koji u sukusu brenda imaju skandinavsku estetiku, ne možemo se ne pitati koji danski brendovi bi mogao postati nasljednik Gannija?

Stine Goya
Danski modni dizajner Stine Goya je spreman sve učiniti da se istakne. Za svoju posljednju reviju tijekom Kopenhagen Fashion Weeka, Goya je kolekciju predstavio kao glazbeni performans, uz zvukove saksofona dok su se modeli smijali, grlili i vrtjeli. Mladenački i veseli uzorci, samo su dodatno podigli cijelu koncepciju revije, koju će Instagram generacija obožavati.

J Lindeberg
Iako ovaj skandinavski brend postoji 20-ak godina, tek imenovanjem novog kreativnog direktora Jens Wernera, koji je talenat brusio u Adidasu, Y-3 i Tory Sportu, brend se vraća u svoju prošlost te spretno koketira s nostalgijom 90-ih i suvremenom sportskom odjećom. Izvrstan sportski brend koji asocira na estetiku Demna Gvasalia i Rafa Simonsa. Brend J Lindberg trenutno možete pronaći u preko više od 35 zemalja širom svijeta.

Munthe
Munthe je danski brend koji jako brzo pronalazi svoje mjesto u ormarima poznatih influencera poput Anae Saber i Stephanie Broek. Njegova opuštena silueta i trendy street style savršen su prikaz skandinavske djevojke, koja je opuštena al’ i u trendu. Nova kolekcija izrađena je u svijetlim i zemljanih tonovima, a dodatno je pošarana trendy printom loga te tartan uzorkom.

Designers Remix
Zadnji dan KFW, Designers Remix je otvorio raspravu o održivosti mode prigodnog naziva ‘Od otpada do garderobe’. Arizona Muse, koja je bila gost brenda, rekla je da su neka saznanja o održivosti mode utjecala na nju kao na potrošača i da moda i dalje može biti jako zabavna ako se priklonimo recikliranoj modi. Brend Designers Remix odjeću izrađuje od recikliranog poliestera, vune i pamuka te planira do 2020. godine pronaći alternativne verzije za sve tkanina. Takva poruka ima potencijala da se proširi svijetom u vrijeme kada su svijetla pozornice uprta u održive brendove odjeće.

Holzweiler
Alex Carl je stvorio šalove i kombinezone koji su oduševili mnoge modne urednike i blogere koji su opsjednuti ‘online’ stilom odijevanja. Iako revija nije dopuštala mobitele, na Instagramu su se ipak pojavili lookovi. A danas je najbitnija kritika i odobrenje publike.

View this post on Instagram

Looks from the runway

A post shared by HOLZWEILER (@holzweiler) on