Dok se zakopčavamo u svojim rutinama njege kože, riječi poput “prirodno” i “čisto” često bacaju sjenu na policama s proizvodima. Ponekad nam se sve te etikete čine poput hodanja kroz šumu bez karte. 

Beauty svijet stvarno nikad nije bio bogatiji, nikad nije nudio toliko opcija za njegu kože kao što je to danas. No, to često uzrokuje zbunjenost jer postoji previše pojmova. Toliko proizvoda nosi oznake “čisto” i prirodno”, ali što to zapravo znači i koja je razlika?

Što podrazumijeva natural beauty?

“Prirodno” je riječ koja se često koristi za označavanje proizvoda koji su bez sintetičkih kemikalija i sadrže čiste sastojke prirodnog podrijetla. 

Najčešći potpuno prirodni sastojci su ulja kokosa, argana, jojobe, aloe vera, ružina vodica i vitamin C. Oni djeluju tako da hidratiziraju kožu, smanjuju upale, promiču zdravo starenje, bore se protiv oštećenja izazvanih suncem itd. Obično ove vrste proizvoda za njegu kože sadrže više od jednog prirodnog sastojka.

No, neka vas ne zavara – ti prirodni sastojci mogu biti biljni, mineralni ili čak životinjski nusproizvodi, što ne znači nužno veganski.

Što podrazumijeva clean beauty?

S druge strane, “čista ljepota” ide korak dalje. Iako ni ona nije strogo regulirana, clean beauty u ovom kontekstu znači odabir proizvoda s održivim izvorima, netoksičnim sastojcima biljnog podrijetla i često organskim certifikatom. To znači da se izbjegavaju otrovne tvari poput sulfata, parabena, formaldehida i drugih kemikalija koje ne biste željeli ni na blizinu svoje kože.

Razlika između ova dva pojma leži u tome što “prirodno” ne znači nužno i “čisto”. Prirodni sastojci mogu biti i malo nezgodni, dok su čisti sastojci uvijek netoksični i sigurni koliko god je to moguće.

U konačnici, dok tragate za pravom rutinom njege kože, ključ je razumjeti sastojke, a ne samo površinski sjaj etiketa. Jer, kao što kažu, prava ljepota dolazi iznutra – i to vrijedi i za proizvode koje stavljate na svoje lice.